Ízes töltött tojás a régmúltból

Milyenek voltak az étkezési szokások a 19. század derekán? Mit és hogyan ettek az akkori emberek? Főztünk egy korabeli előételt.  

A 19. század a magyar táplálkozáskultúrában nagy változásokat hozott. Ennek oka elsősorban az új alapanyagok elterjedése, a mezőgazdasági termelés egyre nagyobb fokú hatékonysága, a vasúti hálózat bővülése volt. A század közepére általánosan elterjedtté vált a kávé- és burgonyafogyasztás, megsokszorozódott a búzatermelés. A 19. század végére megszűnt az az évezredek óta meglévő kiszolgáltatottság, amely az adott év időjárásától tette függővé a helyi emberek táplálkozását, a vasút terjedésével ugyanis a rosszabbul termő vidékekre is gyorsan lehetett terményeket szállítani.

A régimódi töltött tojás receptjéért kattints ide!

Az emberek napi táplálkozásának rendjét ebben az időszakban (is) nagyban meghatározta, hogy mely társadalmi réteghez tartoztak, s az ország mely vidékén éltek. Általánosan elmondható azonban, hogy a napi háromszori étkezés volt a jellemző, melyet még a 19 század végén is a legtöbb helyen egy tálból fogyasztottak el, a tányérok ekkoriban még inkább dísztárgyi funkciót töltöttek be a sublót tetején, azokat étkezésre nem használták.

Hogy mit ettek akkoriban az emberek? Arról már többször is írtam, hogy a magyar konyha mai, vagy sokkal inkább 10-20-70 évvel ezelőtti állapota csak töredékét tükrözi annak az elképesztő sokszínűségnek, melyet hajdanán elődeink ételei hordoztak. Itt elsősorban a 17-18. századi magyar konyhára gondolok, hogy korábban mi volt, arról sajnos nincsenek közvetlen forrásaink (ti. fennmaradt szakácskönyvek).

A most tárgyalt 19. század viszont a korábbiakhoz képest már inkább az egységesülés időszaka, de még mindig jóval nagyobb változatosságot mutat például alapanyag-használatában, mint a mai magyar konyha. Németh Zsuzsána szakácskönyve 1835-ben jelent meg először és 1898-ig 12 kiadást ért meg. A kötetet lapozgatva tehát egészen átfogó képet kaphatunk a század – nem kizárólag nemesi – magyar konyhájáról.

A régimódi töltött tojás receptjéért kattints ide!

Rengetegféle hal-, vadhúsétel szerepel a könyvben, gombák, a legkülönbözőbb madarak, melyeknek nagy része mára már védett állatnak minősül. De édességekben sincs hiány, ekkoriban már igazán elterjedtek és népszerűek voltak a cukorral készült sütemények, krémek és fagylaltok. Persze süti alatt nem a habos-krémes szeletek értendők, sokkal inkább a súlyosabb, kelt tésztás változatok.

Egy módosabb család konyhájában a 19. században egy főétkezés nem csupán egy vagy két fogásból állt, hanem jóval többől. Levesek és előételek egész sorát írja le Németh Zsuzsánna könyve. A zellerleves után most egy előételnek szánt, de főételnek is beillő fogást készítettem el, a töltött tojást.

A recept így szól (Németh Zsuzsána: Magyar Szakácskönyv, Alinea Kiadó, Budapest, 2010, 56. o. Készült az 1858-as 5. kiadás alapján.):

„Hat keményre főtt tojást hosszára ketté metszenek s szikét kiveszik. Egy darab vaj zöld petrezselyemmel, a tojásszikekkel s egy tejben áztatott fél zsemlyével, savanyú tejföllel, szerecsendió-virággal összekevertetik, s ezzel a tojás fehére megtöltetik. Egy tálba írósvaj-szeleteket tesznek, a tojást bele, felülről savanyú tejfölt s vajat öntenek, és világos barnára lassan megsütik.”

A fűszerezése kicsit meglepő, főleg a szerecsendió-virág miatt, amit nem gondolnánk tipikus magyar fűszernek, pedig valaha évszázadokon át annak számított. A kész töltött tojás nagyon finom, harmonikus ízvilágú, főzelékhez feltétnek, vagy körettel főételnek is ideális, de önmagában uzsonnára is telitalálat.

Persze fogyaszthatjuk úgy is, ahogy azt Németh Zsuzsána 1858-ban ajánlotta, egyszerű előételként, ami meghozza a kedvünket egy minimum ötfogásos ételsor elpusztításához. Ebben az esetben az étel elköltése kizárólag egy tálból és kézzel-lábbal ajánlott.

Források:Németh Zsuzsána: Magyar Szakácskönyv, Alinea Kiadó, Budapest, 2010.Paládi-Kovács Attila: Magyarnéprajz nyolc kötetben, 3. kötet, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1997.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...