Furcsa volt az ivóvíz szaga, ami a csapból jött? Ez lehet az oka

Jó néhány balatoni településen volt rossz illata a víznek, most kiderült, mi ennek az oka.

A balatonszéplaki felszíni vízmű ellátási területén lévő településeken szolgáltatott ivóvíz kellemetlen szagát tapasztalhatták a felhasználóik az elmúlt időszakban, erre vonatkozóan több lakossági panasz is érkezett a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-hez, közölte a társaság.

Furcsa volt az ivóvíz szaga, ami a csapból jött? Ez lehet az oka

Az ivóvíz problémákat Zamárdi, Balatonendréd, Siófok, Ságvár, Siójut, Ádánd, Som, Nyim és Nagyberény településeken észlelték.

A tó vizéből előállított ivóvíz kellemetlen szagát az okozza, hogy a rendkívül meleg nyár során a Balaton vize is hosszú ideig nagyon meleg hőmérsékletű volt, ezért nagymértékben elszaporodtak benne az algák, az elmúlt 20 év legnagyobb algavirágzását eredményezve

– írták elemzésükben.

A hirtelen jött lehlüés miatt azonban az algatömeg pusztulásnak indult a Balatonban, ami szaganyagok felszabadulásával is járt, melyen tovább rontott a viharos időjárás, mely felkavarta az állóvizet.

Azonban nem kell senkinek aggódnia amiatt, hogy veszélyes lehet az ivóvíz, hiszen a szakemberek rendszeresen ellenőrzik a társaság akkreditált laboratóriumaiban.

A vizsgálatok eredményei alapján mind a kémiai, mind pedig a mikrobiológiai paraméterei megfelelőek, nem haladják meg a jogszabályi határértéket, az ivóvíz fogyasztható, az egészségre nem ártalmas

– áll a közleményben.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...