Itt a válasz, jó ötlet-e megenni a festett tojásokat

Idén húsvétkor valószínűleg kevesebb hímes tojás lesz az asztalokon, de ha valaki mégis úgy dönt, hogy készít párat, akkor jó tudnia, hogy meddig ehetőek a főtt változatok.

Nincsen húsvétpirostojás nélkül, idén azonban elmarad a locsolkodás a kijárási korlátozások miatt, ezért valószínűleg kevesebben vágnak bele a festegetésbe. Ha valaki mégis szeretné ünnepi hangulatba öltöztetni otthonát és tojásokat festeni, akkor nem árt tudnia, jó ötlet-e elfogyasztani őket, miután egy napig kint álltak az asztalon.

A válasz nem olyan egyszerű, több szempont van, amit figyelembe kell venni, ezért lehet, hogy jobban járunk a tojásfújással. A főtt, festett tojás elfogyasztása ugyanis alapvetően NEM JAVASOLT, ezt mondják amerikai szakemberek arra a főtt tojásra, ami szobahőmérsékleten, több mint két órát kint állt az asztalon. A Nébih hasonló állásponton van:

„A főtt, festett tojást legfeljebb 2 órán keresztül tárolja szobahőmérsékleten, hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni”!

Ha viszont megnézzük, hogy az elmúlt évtizedekben szinte minden húsvét után rakott krumplitkészítettünk, és általában nem lett tőle semmi bajunk, akkor érthető, hogy felmerül bennünk némi kétség az előbbi állítással kapcsolatban. Az alapvetően igaz, hogy a főtt tojásokat érdemes minél előbb a hűtőbe tenni, ha már nem akarjuk velük díszíteni az asztalt. Ezen felül a következő dolgokra érdemes odafigyelni:

  • kizárólag természetes színezékkel festett tojást együnk meg!- a legjobb, ha hagymahéjjal vagy céklával festjük, így biztosan fogyasztható. Ebben a VIDEÓBAN találsz hozzá segítséget.
  • repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestére, de ha mégis befestettük és megfőztük őket, akkor már nem fogyaszthatóak.
  • ellenőrizd a tojás frissességét!- ezt már a festés előtt megteheted, ÍGY.

Mindent bele rakott krumpli

A rakott krumpli egy olyan étel, amit nem lehet megunni. Mindenkinek van hozzá egy családi receptje, melyet, mint hagyományt követ. Az én receptem alapja ugyancsak egy, a nagymamám által ...

Ha a fenti szempontokat betartjuk, a tojások körülbelül egy hétig tartanak ki a hűtőben. Érdemes őket légmentesen záródót tasakba tennie a későbbi fogyaszthatóság érdekében.

Ezek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

viaés via

Legújabb receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Székely tészta

A receptet az anyósomtól kaptam. Megkérdezésemre csak annyit tudott mondani, hogy kb. 30 évvel ezelőtt kapta egy barátnőjétől. Az ő édesapja volt talán székely ember.

Répatortakocka sütés nélkül

A répatortát imádjuk, és húsvét környékén sokan elkészítjük. A szokásostól eltérően ezt most nem kell sütni, és ráadásul tej- és tojásmentes is. Szuper laktató süti, és ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!