Itt a válasz, hogy ehető-e a citrusok héja vagy sem

Gyakori kérdés, hogy vajon tényleg mérgező-e a citrusok héja, vagy ez csak mendemonda. Kiderül.

Citrom, narancs, grapefruit, lime, mandarin, éééés a kevésbé emlegetett BANÁN is érintett abban a problémakörben, ami a kezelt héjú déli gyümölcsökről szól.

Magyarán: mérgező-e a héjuk?

A válasz sajnos tömören és röviden:IGEN, egy szinten igen, de lássuk, mi is az, amiben megfürösztik őket, hogy ne gombásodjanak és érjenek meg idő előtt, míg ideérnek hozzánk.

"Bevett módszer, hogy szüretelés után különböző gombaölő szereket tartalmazó viasszal kezelik a felületüket. Innen tehát az általunk ismert narancsok és a mandarinok csillogó fénye" - írja a Tudatos Vásárló.

Hogy mivel kezelik őket?

A bifenil (E230), az orto-fenil-fenol (E231), és a nátrium-orto-fenil-fenolát (E232) a gyakran használt gombaölőszerek közé tartoznak, aztán itt van még a tiabendazol is (E233).

Hatásukról annyit kell tudni, hogy bár nincsenek még pontos adatok, hogy hosszú távon mit okoznak az emberi szervezetben, az állatkísérletek nem kevés negatívumról számolnak be. Elsősorban bőrreakciókról, vesekárosodásról, akár rákot megelőző állapotokra jellemző sejtburjánzásról is a húgyhólyagban, illetve a gyomor-béltraktus szerveinek DNS-ének károsodásáról. A sor pedig még folytatható lenne, hiszen további növényvédőszeres kezelésen is átesnek a gyümölcsök.

Receptajánló:

Vegán banánkenyér

Borús téli napok ellen, hoztunk nektek egy fantasztikusan finom banánkenyeret, ami tojás nélkül, csak növényi alapanyagokkal készül és sokáig fogyasztható. Egyszerűen elkészíthető, ...

Hogy mit tehetünk?

A kérdést főleg a citrusfélék miatt fontos megválaszolni, mert ezeknek sokszor a héját is felhasználjuk, lereszeljük, elfogyasztjuk, míg a banánét nem.

  • Először is megoldás,ha kezeletlen bio terméketveszünk, és rögtön megoldódik a probléma - ez viszont jóval drágább, és kevesebb ideig tartható el. Ha tehetjük, csakennek használjuk fel ahéját!
  • Ha nem bio terméket veszünk, szinte tuti, hogy kezelve van -ilyenkor az ALAPOS MOSÁS segíthet: hosszas,meleg vizes fürdetéssel is próbálkozhatunk, de a legjobb, ha almaecetes vízbe áztatjuk pár perce, aztánátsikáljuk, és leöblítjük.
  • Hámozás és banán- vagy citrusevés után mossunk kezet!

Legyünk tisztában vele, hogy az anyagok beszívódnak a héjba és a gyümölcshúsba is, tehát teljesennem tudunk megszabadulni tőlük.

Mit mond a Nébih?

A Nébih vizsgálatai alapján általában határérték alatt van a kemikáliák értéke, de ha hosszú távon fogyasztjuk, ez sem túl szerencsés. Ők egyenesen azt tanácsolják, hogy ha a csomagolt terméken a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, javasolt körültekintően eljárni, és a héjat fogyasztásra alkalmatlannak tekinteni.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Fotó: Getty

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...