Itt a SZŐLŐ: ezért érdemes jó sokat enned belőle + recepteket is hoztunk!

Itt az ősz és a szüret, a piac pedig tele a legfinomabb magyar szőlőkkel. Bemutatjuk, miért a szőlő az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, és hogy mit készítsünk belőle.  

A szőlő – a gabona mellett – az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. Nem véletlenül: egyetlen szőlőszemben is annyi élettanilag értékes tápanyag van, hogy az felér egy korty vitaminitallal:

  • nyolcvan százaléka víz, energia- és szénhidráttartalma egyaránt magas, ám a glikémiás indexe mégis közepes mértékű
  • nagy mennyiségben fogyasztva vízhajtó, méregtelenítő, csökkenti a vér és vizelet savanyúságát
  • magas az A-, B-, C-, K-vitamin-, valamint folsavtartalma, mellette kálium-, biotin-, szelén- és vastartalma is számottevő
  • fogyasszuk tehát napmint nap, hiszen önmagában is fedezi a vitaminszükségletünk szép százalékát

A szőlőből készülő termékek – természetesen elsősorban a bor – szintén rendelkeznek számos jótékony élettani hatással: régóta bizonyított tudományos tény, hogy a vörösbor mértékletes fogyasztásával megelőzhető számos kardiovaszkuláris betegség.

A biológiailag fontos hatóanyagok főleg a szőlőhéjban és szőlőmagban találhatók. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy csak érett szőlőt vegyünk, egyrészt mert minél érettebb egy szőlőszem, annál több benne az antioxidáns, valamint számos más gyümölccsel és zöldséggel ellentétben a félig érett szőlő leszedés után már nem érik tovább.

Szőlőmagolaj

A szőlő magját is hasznosítják, többféle táplálékkiegészítő készül belőle, de a legismertebb szőlőmagból készült termék a szőlőmagolaj, amely az E-vitaminban különösen gazdag, rendkívül egészséges olajok közé tartozik. Kellemes, semleges íze salátákban és főzésnél is jól érvényesül, emellett bizonyítottan nagyszerű bőrtápláló, így a szépségipar is előszeretettel használja.

Szőlőt manapság már szinte egész évben találunk a boltokban, de a legfinomabb, magyar csemegeszőlőt a következő hetekben tudjuk megvenni a piacokon és üzletekben, ezért használjuk ki az alkalmat és ne csak nyersen együk, hanem készítsünk belőle mindenféle finomságot.

Mikben használjuk?

Szőlő lehet az alapja egy egyszerű, őszies fűszerezésű gyümölcslevesnek, amelyben a gyümölcs édességét a fahéj és a szerecsendió bolondítja meg.

Főételekben elsősorban húsok mellett érvényesül a legjobban: a szőlős-szilvás csirke egy igazi őszi hétvégi fogás, a szőlős-mustáros-diós csirkecombokat készítsük el egy ráérős vasárnapon, amikor a finom ebéd után elmegyünk egy igazi, őszi, gesztenyegyűjtős sétára.

A szőlős focaccia már egy gyorsabban elkészülő étel, akár egy hétköznap este is összedobhatjuk. Gyors, hétköznapi ebédekre és vacsorákra pedig ajánlunk egy szőlős-diós-csirkés wrapet vagy egy kiadós buddha bowlt, amiben a hétvégéről vagy előző napról maradt csirke is megtalálja az őt megillető legjobb helyet.

Vegák pedig ki ne hagyjátok ezt a sajtos-diós salátát, amiben a szőlő a sajt karakteres íze mellé a kellő savasságot, édességet adja.

A szőlős süteményreceptek tárháza pedig gyakorlatilag kimeríthetetlen, itt összegyűjtöttük a kedvenceinket .

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek