Itt a SZŐLŐ: ezért érdemes jó sokat enned belőle + recepteket is hoztunk!

Itt az ősz és a szüret, a piac pedig tele a legfinomabb magyar szőlőkkel. Bemutatjuk, miért a szőlő az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, és hogy mit készítsünk belőle.  

A szőlő – a gabona mellett – az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. Nem véletlenül: egyetlen szőlőszemben is annyi élettanilag értékes tápanyag van, hogy az felér egy korty vitaminitallal:

  • nyolcvan százaléka víz, energia- és szénhidráttartalma egyaránt magas, ám a glikémiás indexe mégis közepes mértékű
  • nagy mennyiségben fogyasztva vízhajtó, méregtelenítő, csökkenti a vér és vizelet savanyúságát
  • magas az A-, B-, C-, K-vitamin-, valamint folsavtartalma, mellette kálium-, biotin-, szelén- és vastartalma is számottevő
  • fogyasszuk tehát napmint nap, hiszen önmagában is fedezi a vitaminszükségletünk szép százalékát

A szőlőből készülő termékek – természetesen elsősorban a bor – szintén rendelkeznek számos jótékony élettani hatással: régóta bizonyított tudományos tény, hogy a vörösbor mértékletes fogyasztásával megelőzhető számos kardiovaszkuláris betegség.

A biológiailag fontos hatóanyagok főleg a szőlőhéjban és szőlőmagban találhatók. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy csak érett szőlőt vegyünk, egyrészt mert minél érettebb egy szőlőszem, annál több benne az antioxidáns, valamint számos más gyümölccsel és zöldséggel ellentétben a félig érett szőlő leszedés után már nem érik tovább.

Szőlőmagolaj

A szőlő magját is hasznosítják, többféle táplálékkiegészítő készül belőle, de a legismertebb szőlőmagból készült termék a szőlőmagolaj, amely az E-vitaminban különösen gazdag, rendkívül egészséges olajok közé tartozik. Kellemes, semleges íze salátákban és főzésnél is jól érvényesül, emellett bizonyítottan nagyszerű bőrtápláló, így a szépségipar is előszeretettel használja.

Egyéjszakás zabkása szőlővel

Este összedobjuk, hűtőbe tesszük és reggel megesszük. Indítsd a napot Te is egészségesen ezzel az egyéjszakás zabkásával, sok-sok szőlővel, cottage cheese-zel és pekándióval.

Szőlőt manapság már szinte egész évben találunk a boltokban, de a legfinomabb, magyar csemegeszőlőt a következő hetekben tudjuk megvenni a piacokon és üzletekben, ezért használjuk ki az alkalmat és ne csak nyersen együk, hanem készítsünk belőle mindenféle finomságot.

Mikben használjuk?

Szőlő lehet az alapja egy egyszerű, őszies fűszerezésű gyümölcslevesnek, amelyben a gyümölcs édességét a fahéj és a szerecsendió bolondítja meg.

Főételekben elsősorban húsok mellett érvényesül a legjobban: a szőlős-szilvás csirke egy igazi őszi hétvégi fogás, a szőlős-mustáros-diós csirkecombokat készítsük el egy ráérős vasárnapon, amikor a finom ebéd után elmegyünk egy igazi, őszi, gesztenyegyűjtős sétára.

Szőlős - szilvás csirke

Az ősz gazdag gyümölcskínálatát nemcsak süteményekhez, hanem különféle sültek kísérőjeként is felhasználhatjuk. Különösen jól harmonizálnak ezek a gyümölcsök a szárnyas ...

A szőlős focaccia már egy gyorsabban elkészülő étel, akár egy hétköznap este is összedobhatjuk. Gyors, hétköznapi ebédekre és vacsorákra pedig ajánlunk egy szőlős-diós-csirkés wrapet vagy egy kiadós buddha bowlt, amiben a hétvégéről vagy előző napról maradt csirke is megtalálja az őt megillető legjobb helyet.

Szőlős focaccia

A focaccia egy olasz lepény kenyér, amelyet előszeretettel készítek a családnak. Sokat utazom Olaszországba, és nagy kedvencemmé vált. Ezt a receptet egy olasz ismerősömtől kaptam.

Buddha bowl, a "szupertál"

A Buddha bowl egy igazi bőségtál, rengeteg friss gyümölccsel és zöldséggel, amit akár a munkahelyünkre is magunkkal vihetünk. Elkészítése roppant egyszerű és sokféleképpen ...

Vegák pedig ki ne hagyjátok ezt a sajtos-diós salátát, amiben a szőlő a sajt karakteres íze mellé a kellő savasságot, édességet adja.

Őszi csupaszőlős palacsinta

Egy ajándék csomag kékszőlőmag-őrlemény ihlette ezt a palacsinta receptet. Különben még egyszerűbben úgy próbálhatjátok ki ezt a csoda terméket, ha csak joghurtba, a reggeli müzlibe, ...

A szőlős süteményreceptek tárháza pedig gyakorlatilag kimeríthetetlen, itt összegyűjtöttük a kedvenceinket .

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...