Itt a spárgaszezon, megmutatjuk, hogyan válaszd ki a legfinomabb zöldséget!

Végre itt a spárgaszezon, áprilistól június végéig szinte bárhol frissen beszerezhetjük ezt a finom és sokoldalú zöldséget. Levesbe,köretnek vagy főételnek, tuti befutó lesz!

Bár ma már nincs olyan zöldség és gyümölcs, amit ne lehetne egész évben kapni, spárgából is legalább kétfélét különböztetünk meg: az egész évben is kapható halványító, vagyis fehér spárgát, és az áprilistól júniusig zöldellő friss és zsenge lilás-zöldes spárgát.

Magyarországon az 1920-as évektől kezdték nagyobb mennyiségben termelni a spárgát, ma pedig már több, mint háromezer tonnát szüretelnek belőle évente. A spárga zsenge, megvastagodott hajtásai mellett hosszú száruk is rengeteg értékes növényi rostot tartalmaz (rengeteg víz van benne, magas A-, B-, C- és E-vitamintartalma mellett magas káliumtartalma miatt is ajánlják fogyasztásra), fontos azonban odafigyelni arra, milyen állagú zöldséget választunk.

Hogyan vásároljunk spárgát?

Zöldségesnél és szupermarketekben egyaránt kötegben kapható a spárga, melynek elsőként szárait érdemes gondosan megtapogatni. A Friss spárga szára egyenes és kemény, nyomásra egy kis levet ereszt, ebből lehet a legfinomabb fogásokat elkészíteni. A már kókadt és töredező zöldségeket nem érdemes a kosárba tenni.

Rántott spárga

Még spárgaszezon idején egy baráti házaspár meglátogatott bennünket a Bakonyi menedéken, a vacsora előételeként ezt a fogást készítettük.

Rakott spárga

A rakott zöldbab tavaszi verziója: a zöldbabot spárgával helyettesítettem. Mindenkinek ajánlom figyelmébe, amíg még tart a spárgaszezon.

Gondoljuk át, mikor akarunk spárgát fogyasztani, a zöldség ugyanis csak néhány napig marad friss, éppen ezért csak annyit vegyünk, amennyi biztosan elfogy majd a következő nagy étkezéskor.

Ha mégis tárolni szeretnénk a spárgánkat, mindenképpen fagyasztóba tegyük a spárgánkat, lehetőleg műanyag zacskóba csomagolva, így nagyjából egy hétig még frissen tarthatjuk a nyers zöldséget.

via GIPHY

Milyen spárgák közül választhatunk?

A zöld spárga a fotoszintézisnek köszönheti szép, friss színét, míg a fehér spárga a sötétben nő meg (ezért nincsen színe). A lilásabb színű spárga antioxidánsokban gazdag és rosttartalma is alacsonyabb, éppen ezért sokkal édesebb és zsengébb.

Spárga tempura

Itt még mindig tombol a spárga-szezon. Mivel heti rendszerességgel kerül az asztalra, nehéz állandóan új dolgot kitalálni rá. Már a könyökünkön jön ki a baconbe tekert, a csőben ...

Míg a fehérebb spárgát krémleveshez illetve bassanói vagy hollandi mártáshoz ajánlják, addig a zöld változat inkább illik olyan karakteres ételekhez, mint a sonka, a gomba, a birka hús vagy a sajt.

A pucolás

Míg a fehér spárgát minden alkalommal alaposan meg kell pucolni, addig a zöldet általában elég csak megmosni. A fehér spárgát a síp alatt két centivel kezdjük el hámozni (csak lefelé húzzuk a kérget), fás végét pedig ne vágjuk, csak törjük le. A spárgát nem véletlenül áztatják sokan vízbe pucolás előtt: a hideg, jeges víztől könnyebben kezelhető lesz a zöldség.

Párolás és főzés

Emlékeztek még Bridget Jones híres kék levesére? Nem mindegy, milyen spárgával kötjük át a spárgát...

Párolásra is van ám egy szuper tippünk: mivel a spárga rügyes része puhább, gyorsabban párolódik, így érdemes egy csokorba kötni az összes spárgát és úgy beletenni a forró vízbe, hogy a spárgasípok a víz fölé érjenek.

A pároláshoz használhatsz pároló betétet is, így a zöldséget csak a hő fogja megpuhítani, nem veszíti el az értékes tápanyagokat!

Ha továbbra is a főzés mellett döntünk, kevés sóval, cukorral és citrommal édesítsük a vizet. Míg a zöld spárga 10 perc alatt puhára fő, addig a fehér spárgának nagyjából 15 perce lesz szüksége.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ezeket olvastad már?

via:nosalty, wikihow.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...