Bár a görögdinnye közkedveltebb dinnyefélének mondható kishazánkban, a sárgadinnyéért is rengetegen rajongunk, és valljuk be, jóval kifinomultabb, érdekesebb, intenzívebb íze van, mint piros társának. Arról nem is beszélve, mennyivel könnyebb kezelni kis mérete miatt.
Ha érdekel, milyen jóféle tápanyagok rejtőznek benne, figyelj!
1. Ásványi anyagokban gazdag
Sok benne akálium,melynek szerepe van az idegrendszeri ingerületátvitelben, az izmok működésében, a sejtek energiaellátásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában, a vérnyomás szabályozásában. Edzés után különösen ajánlott a fogyasztása - írja a 24.hu.
2. Tele van karotinnalés C-vitaminnal
A karotin az A-vitamin elővitaminja, és a szem egészségéért felelős, illetve a bőr kiszáradásának elkerülése miatt is érdemes odafigyelni rá. Az A-vitamin nem egyetlen vegyületet jelöl, hanem több hasonló biológiai hatású anyagot (pl.: béta-, gamma karotin). Az A-vitamin (Retinol) csak állati eredetű élelmiszerekben található meg, míg egyik elővitaminja, a béta karotin különböző növényi forrásokból (pl.: sárgarépa, spenót, sárgadinnye) kerülhet a szervezetünkbe.
Szerencsére a dinnyében C-vitaminból is van bőven, ami nagyban hozzájárul immunrendszerünk egészségéhez.
3. Jó a bőrnek
Ehhez szintén a benne levő A- és C-vitaminnak van köze, mivel ezek hozzájárulnak a fényvédelemhez, óvják a bőrt az UV-sugárzás és a kék fény összes károsító hatásától. A sárgadinnye külsőleg hidratál is, krémekben is használják. Az A-vitamin erős antioxidáns, szabadgyökmegkötő és ránctalanító is.
4. Rengeteg benne a víz
A sárga- és görögdinnye nagy százaléka víz, rendszeres fogyasztásukkal támogathatjuk a szervezet folyadékszükségletét is. A megfelelő hidratáltsággal elkerülhetjük a kiszáradást, a bőr öregedését, de fontos a vese, az emésztés működéséhez, illetve például a székrekedés vagy a fejfájás ellen is.
Tudtad?
Rengeteg típusú sárgadinnye van szín-, héj- és ízbeli eltérésekkel, húsa lehet zöld vagy sárga. Vásárláskor válasszunk egyértelműen illatos, nem sérült, és nem puha dinnyét!
5. Kevés benne a kalória
Kalóriatartalma, de zsír- és koleszterintartalma is elenyésző, szóval nem oly' bűnös élvezet, annak ellenére, hogy finom édes!
6. Sok benne a rost
A rostbevitel a megfelelő emésztés egyik alappillére, viszont nem elhanyagolható, hogy a rostbevitelnek hála a teltségérzetünk is tovább fennáll majd, így ritkábban leszünk éhesek.
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
Dinnyemag, a legújabb szuperkaja!
Eddig akkurátusan kiköpködted a dinnyemagot, igaz? Hát, rosszul tetted! Úgy néz ki, ez lesz a legújabb szuperkaja!
Bodon Judit dietetikusA zsírban oldódó vitaminok világa
A-, D-, E-, K - a zsírban oldódó vitaminok sora. Lássuk, miért van rájuk szükségünk, és milyen ételekből juthatunk hozzájuk!
Gyányi Ditta dietetikus16 nyári sárgadinnyés ételvariáció
Ha eddig csak édes nassként tekintettél rá, és kizárólag "desszertként" fogyasztottad, ideje változtatni a sárgadinnyéről alkotott elképzeléseiden!
Nosalty4 jel, hogy túl sok SÓT eszel
Szinte mindenki több sót fogyaszt annál, mint amit a szakértők javasolnak, de mi az, ami már tényleg túlzás?
Kessel