Itt a SÁRGADINNYE: hoztunk 6 érvet, miért egyél belőle jó sokat, receptekkel!

Július van, megállíthatatlan a nyár, a piacokat kezdik ellepni a dinnyék is. Ha a sárga a kedvenced, örülni fogsz, hogy igaziból nemcsak finom, de tápanyaggal is tele van!

Bár a görögdinnye közkedveltebb dinnyefélének mondható kishazánkban, a sárgadinnyéért is rengetegen rajongunk, és valljuk be, jóval kifinomultabb, érdekesebb, intenzívebb íze van, mint piros társának. Arról nem is beszélve, mennyivel könnyebb kezelni kis mérete miatt.

Ha érdekel, milyen jóféle tápanyagok rejtőznek benne, figyelj!

1. Ásványi anyagokban gazdag

Sok benne akálium,melynek szerepe van az idegrendszeri ingerületátvitelben, az izmok működésében, a sejtek energiaellátásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában, a vérnyomás szabályozásában. Edzés után különösen ajánlott a fogyasztása - írja a 24.hu.

2. Tele van karotinnalés C-vitaminnal

A karotin az A-vitamin elővitaminja, és a szem egészségéért felelős, illetve a bőr kiszáradásának elkerülése miatt is érdemes odafigyelni rá. Az A-vitamin nem egyetlen vegyületet jelöl, hanem több hasonló biológiai hatású anyagot (pl.: béta-, gamma karotin). Az A-vitamin (Retinol) csak állati eredetű élelmiszerekben található meg, míg egyik elővitaminja, a béta karotin különböző növényi forrásokból (pl.: sárgarépa, spenót, sárgadinnye) kerülhet a szervezetünkbe.

Szerencsére a dinnyében C-vitaminból is van bőven, ami nagyban hozzájárul immunrendszerünk egészségéhez.

3. Jó a bőrnek

Ehhez szintén a benne levő A- és C-vitaminnak van köze, mivel ezek hozzájárulnak a fényvédelemhez, óvják a bőrt az UV-sugárzás és a kék fény összes károsító hatásától. A sárgadinnye külsőleg hidratál is, krémekben is használják. Az A-vitamin erős antioxidáns, szabadgyökmegkötő és ránctalanító is.

4. Rengeteg benne a víz

A sárga- és görögdinnye nagy százaléka víz, rendszeres fogyasztásukkal támogathatjuk a szervezet folyadékszükségletét is. A megfelelő hidratáltsággal elkerülhetjük a kiszáradást, a bőr öregedését, de fontos a vese, az emésztés működéséhez, illetve például a székrekedés vagy a fejfájás ellen is.

Tudtad?

Rengeteg típusú sárgadinnye van szín-, héj- és ízbeli eltérésekkel, húsa lehet zöld vagy sárga. Vásárláskor válasszunk egyértelműen illatos, nem sérült, és nem puha dinnyét!

5. Kevés benne a kalória

Kalóriatartalma, de zsír- és koleszterintartalma is elenyésző, szóval nem oly' bűnös élvezet, annak ellenére, hogy finom édes!

6. Sok benne a rost

A rostbevitel a megfelelő emésztés egyik alappillére, viszont nem elhanyagolható, hogy a rostbevitelnek hála a teltségérzetünk is tovább fennáll majd, így ritkábban leszünk éhesek.

Sárgadinnye süti

Dinnye süti? Hát ez nem úgy néz ki! Az eredeti receptet sárgadinnye kenyér néven találtam, és annyira meghökkentő volt, de a hozzászólások még inkább, hogy milyen finom. Viszont két ...

Kardamomos sárgadinnyeleves

A nyár egyben a hideg gyümölcslevesek beköszöntét is jelenti a konyhákba. Eddig fanyarabb ízvilágúakat készítettem, ma viszont egy hirtelen ötlettől vezérelve a sárgadinnyének ...

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...