Itt egy olcsó recept arra, hogyan lehet tökéletes a steaked a mosogatógépben is

Itt egy elérhető megoldás arra, ha nincsenek meg otthon a sous vide-álásra alkalmas eszközeink, akkor hogyan főzzük lassan, kíméletesen puhára és omlósra a húst.

A steak története helyett kezdjük inkább 1-2 jó tanáccsal, amit érdemes megfogadnod, ha igazán remek húst szeretnél készíteni otthon:

  • Az első és egyben legfontosabb dolog a jó steak készítésénél a megbízható hentestől beszerzett, jó minőségű steaknek való hús beszerzése (eredetileg csak marha, manapság már disznó, bárány és egyéb hús, hal is lehet).
  • A sütéshez használt serpenyő gondos kiválasztása, amely egy jó minőségű, vastag aljú serpenyő legyen, mivel ezeknek a típusú serpenyőknek az alja több hőt tárol, és nem hűti le az edényt a steak-ünk, valamint a sütési folyamat közben is végig egyenletes hőközlésre képes.
  • Az olajban történő pácolást, ha lehet, végleg felejtsük el. Az igaz, hogy az olaj nagyon jól tartósít, viszont közben vízelvonó képessége dolgozik, és dehidratál, ezért szigorúan tilos bő olajban pácolni a minőségi steak-et.

Ez világos, de mi az a sous vide?

A sous vide(ejtsd: szuvid) egy olyan főzési technológia, amely meghatározott, és állandóan ellenőrzött, egyenletes hőfokú vízben főzi meg a műanyagba vákumozott alapanyagokat. Vákuumzacskóban vagy tasakban lezárva a hús vagy zöldség sehol nem lesz túlsütött vagy száraz, és megőrzi minden tápanyagtartalmát és ízét.

A sous vide részletesebb folyamatáról, előnyeiről és hátrányairól itt olvashatod el korábbi cikkünket a témában.

Bár már háztartási forgalomban is kaphatóak a meglehetősen költséges sous vide-áló berendezések (és akkor még nem is beszéltünk a vákumozóról és a hozzátartozó fóliáról), a főzési technológia hívei szerint mindez egy egyszerű mosogatógépben, majd egy serpenyő segítségével is tökéletesen kivitelezhető.

Mutatjuk is a maszek, praktikus receptet az otthoni sous vide-áláshoz.

A fentiek alapján tehát mindössze annyi dolgod van, hogy

  • meggyőződj arról, hogy a kiválasztott hús légmentesen lezárt vákumfóliában kerül a mosogatógépedbe,
  • amit aztán nagyjából 50fokon, 90 perces mosóprogramon kell hagynod főni.

Mivel itthon sajnos nem egyszerű feladat rendesen vágott steaket találni, a videóban szereplő, úgynevezett T-bone steak (aminek lényege, hogy úgy darabolják a húst, hogy a csonton rajta legyen a bélszín és a hátszín is) pedig hazai hentestől szinte beszerezhetetlen, ezért ha csont nélküli bélszín vagy hátszín szelettel dolgoznál elegendő lehet a 30 perces program is.

  • Ha ezzel megvagy, vajazz vagy olajozz ki egy nagyobb serpenyőt, közepes átsütés, és tetszés szerinti fűszerezés után után pedig már tálalhatod is a minden eddiginél omlósabb és ízletesebb vörös húsokat.

Lehet, hogy elsőre bizarrul hangzik, de egyszer feltétlenül meg kell kóstolnod egy nagyon jó minőségű húst sous vide-álva, angolosra vagy legalább medium well módozatra sütve. Hidd el, ezek után már nincs visszaút, mert egyszerűen imádni fogod!

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

Ne mosd a csirkét!

"Öblítsük le a húst, és egy papírtörölközővel töröljük szárazra!"... vagy inkább NE! Olvass tovább, megmagyarázzuk miért.

Coook
Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...