Itt a nyári kánikula - 3+1 tipp, hogy biztosan eleget igyál

Az egyik legfontosabb dolog a nyáron, amiről nem szabad elfelejtkeznünk, hogy eleget igyunk. Ehhez adunk most tippeket. (X)

Idén nagyon korán, már a tavasz végén szembesülhettünk extrém meleg időszakokkal, és azóta is tart a nyár. Mindannyiunknak megvan a maga egyéni stratégiája, hogy miként birkózunk meg a kánikulával - pl. napi többszöri zuhanyzás, légkondi, minimális idő a szabadban stb. -, amire azonban mindenkinek figyelnie kell saját egészsége érdekében, az a megfelelő folyadékfogyasztás.

Míg "normál" esetben napi 2-2,5 l folyadék az ajánlott mennyiség, addig kánikulában, azaz, amikor hosszú időn keresztül magas a külső hőmérséklet, akkor napi 2,5-3 l. Ezekben az időszakokban az egyik legnagyobb kockázati tényező a (párolgáson, izzadáson keresztüli) fokozott folyadékvesztés, ami ellen ha nem lépünk időben, akkor a kiszáradás veszélye áll fenn. Fokozott veszélynek vannak kitéve a csecsemők, a kisgyerekek és az idősek, de tévhit, hogy csak ők száradhatnak ki. Ha délután már ingerültek vagyunk, rossz a közérzetünk, vagy szédülünk, koncentrációzavarunk van, akkor gondoljunk arra, hogy vajon ittunk-e aznap eleget?

Mire figyeljünk, hogy ezt elkerüljük?

1. Igyunk "egész nap"!

Vigyünk rendszert a folyadékfogyasztásunkba: kezdjük a napot egy pohár vízzel, és legyen nálunk mindig egy újratölthető palack - és töltsük is mindig újra! Figyeljük a mennyiséget, délután már ne a reggeli töltést fogyasszuk! Ha elfelejtettünk palackot vinni magunkkal, ne sajnáljuk rá az időt, térjünk be egy boltba.

Uborka ital

Nem is igazán recept, inkább csak ötlet, ha már unjuk a sima vizet vagy csak egyszerűen valami frissítőre vágyunk.

2. Ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk!

Legyünk tudatosak, ne várjuk meg, amíg jelez a szerveztünk, hanem biztosítsuk neki a folyamatos folyadékellátást. Ráadásul, ha nem iszunk rendszeresen, akkor hiába döntünk magunkba egy fél liter vizet délután 5-kor, az nem pótolja a kihagyott egész napi mennyiséget.

3. Igyunk változatosan!

Van, aki nem tud meginni naponta ekkora mennyiségben vizet. Kánikulában ezt ne tekintsük problémának, sokkal fontosabb, hogy eleget igyunk. Természetesen érdemes elsősorban hozzáadottcukor-mentes folyadékot fogyasztani: ez lehet cukormentes, friss fűszernövényekkel feldobott limonádé, frissen préselt vagy boltban beszerezhető 100%-os gyümölcs- vagy zöldséglé, cukormentes üdítőital, smoothie, turmix, tea.

Bár a nagy melegben jól eshet egy hideg sör vagy fröccs, az alkoholos italok sem alkalmasak a szomjoltásra. Alkoholtartalmú italt napközben lehetőleg ne fogyasszunk, esténként is csak mértékkel, mert az alkohol önmagában is kiszáradáshoz vezethet. Emellett mindig figyeljünk arra, hogy az alkoholtartalmú italokat kísérjük alkoholmentes folyadékkal is. Egyszer-egyszer természetesen beleférhetnek az étrendbe, azonban fontos, hogy ne ezek adják napi folyadékfogyasztásunk gerincét, még nyaralás idején sem.

+ 1. Az sem mindegy, mit eszünk

A magas víztartalmú ételek, élelmiszerek, pl. levesek, főzelékek, zöldségek, gyümölcsök fogyasztása szintén hozzájárul szervezetünk folyadékszükségletének kielégítéséhez. Szerepeljenek ezek rendszeresen az étrendünkben, de az előírt folyadékmennyiség kiegészítéseként, nem ahelyett. Ha a meleg miatt épp nincs nagy étvágyunk, akkor akár elég is lehet ebédre, vacsorára egy leves, egy saláta, napközben pedig tízóraira, uzsonnára, ebéd utáni desszertként együnk lédús gyümölcsöket.

Kánikulában a fentiek mellett figyeljünk oda, hogy napközben tartózkodjunk a lehető legtöbbet árnyékban, arcunkat, végtagjainkat töröljük át akár naponta többször is hűvös vízzel, de ha van rá lehetőség, akár le is zuhanyozhatunk. Ruházatunk legyen vékony, laza, lehetőleg nem műszálas, viseljünk sapkát, kendőt a tűző nap ellen.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...