Ez is bab, sőt, sokszor ugyanúgy használjuk fel, mint sokkal laktatóbb és téliesebb testvérét, a fejtett babot. A zöldbab ezzel szemben sokkal inkább a nyárra emlékeztet minket, itthon pedig előszeretettel fogyasztjuk sárgahüvelyű változatát is.
Sokféle érv szól a zöldbab mellett, élettanilag is csupa kedvező tulajdonsága van, amit szerencsére egész nyáron ki tudunk használni. Népies nevén a paszuly őshazája Mexikóban van, jó pár évszázada pedig az európai gasztronómia megkerülhetetlen alapanyaga.
Lássuk pár tulajdonságát, ami miatt kiemelkedő:
- A zöldbab a fogyókúrázók egyik kedvence, mert tíz dekában alig negyven kalória található.
- Szénhidrátban igen szegény, annál többet vizet tartalmaz, tartósan szabályozza az éhségérzetünket.
- B-vitaminokban bővelkedik, és sokkal könnyebben emészthető a fejtett babhoz, vörösbabhoz képest.
- Rendben tartja a vércukorszintet, cukorbetegek táplálkozásában kiemelkedő alapanyag, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben.
{ CKÉP = 280607, 6 }
Harsogó színű és roppanós
A friss zöldbabot megpárolhatjuk, és remek salátákat készíthetünk belőle kevés vajon átfuttatva úgy, hogy még éppen ropogós maradjon, de a belseje jobban megpuhuljon. Salátákba is ugyanígy belekeverheted, párolás után meleg saláták is készülhetnek belőle. A klasszikus zöldbabfőzelék pirospaprikával dinsztelt hagymán készül, rengetegen szeretjük, nálam a nyár alapvető fogása. Fasírttal igazi retró fogás!
A másik megunhatatlan a palócleves, ami eredetileg ürühúsból készül, mára azonban csirkébőléssertésből is főzik. Az enyhén savanykás ízű, laktató raguleves mellé nyáron egy cukkinitócsni, és kész is a tökéletes vacsora vagy ebéd.
Zöldbablevest is sokféleképpen főzhetsz belőle, a fogyókúrásabb verzióból kimarad a krumpli, helyét átveszi a sok-sok leveszöldség. Olaszos, és ázsiai ételeket is gazdagíthatsz vele, a zöldbab azért is jó, mert bármilyen zöldséges fogást laktatóvá tesz, ugyanakkor nem nehezít el, könnyen emészthető, nem terhel felesleges kalóriákkal.
A rakott zöldbab is pazar ötlet, darált hússal vagy vega verzióban, rétegezve, sütőben könnyen összedobható nyári recept.
+ 1 ötlet: eltenni a zöldbabot fagyasztva és savanyúságként is szokták, ismerkedj meg az ötlettel receptjeinkben!
A friss zöldbabot hűtőben se tárold 2-3 napnál tovább, dolgozd fel, amint csak lehetséges!
Ezeket olvastad már?
Ezért nem működik mindig, ha megduplázod a receptekben az adagokat
Mi sem egyszerűbb, mint nagyobb adagokra átírni a receptet! Biztosan? Inkább eláruljuk, hogyan csináld!
Országh KittiEgyszerű trükköt mutatunk, hogy a serpenyőd hónapokkal tovább húzza
Évente legalább egy, ha nem két serpenyőt használsz el? Nem kell így lennie, figyeld, micsoda trükkünk van hozzá!
Országh KittiKaralábé, te csodás! Ne csak levesbe főzd, mutatjuk, hogyan használd...
Itt az új karalábé szezonja, ez a zöldség pedig sokkal több lehetőséget rejt, mint gondoltad - mutatjuk, hogyan használd még!
Országh KittiMire használd a kókuszlisztet? Elmondjuk, és imádni fogod!
Ha eddig csak messziről nézted a polcokon a kókuszlisztes pakkokat, akkor itt az ideje leemelni egyet, mert kiadós alapanyag, amiből isteni sütik (is) készülhetnek!
Országh KittiCímlapkép: Getty Images