Itt a nyár és a roppanós ZÖLDBAB – mi lesz belőle főzeléken kívül?

Próbáld ki leveseken és főzeléken kívül salátákban, köretként is - a zöldbab a nyár nagy ajándéka, fogyassz belőle frissen, fagyaszd le télre!

Ez is bab, sőt, sokszor ugyanúgy használjuk fel, mint sokkal laktatóbb és téliesebb testvérét, a fejtett babot. A zöldbab ezzel szemben sokkal inkább a nyárra emlékeztet minket, itthon pedig előszeretettel fogyasztjuk sárgahüvelyű változatát is.

Palócleves 2.

Hát eljött a magyar konyha napja a kollégiumban...a levest én kaptam. Gondoltam, kicsit kreatívabb leszek annál, hogy gulyáslevest készítsek, a "magyaros" ízek azonban kötelezőek voltak, ...

Sokféle érv szól a zöldbab mellett, élettanilag is csupa kedvező tulajdonsága van, amit szerencsére egész nyáron ki tudunk használni. Népies nevén a paszuly őshazája Mexikóban van, jó pár évszázada pedig az európai gasztronómia megkerülhetetlen alapanyaga.

Lássuk pár tulajdonságát, ami miatt kiemelkedő:

Olasz zöldségleves

Ez az olaszok sűrű "mindent bele" levese, olyasmi, mint a mi tavaszi levesünk. Igazából bármilyen zöldséget rakhatunk bele, brokkolit, zöldbabot, cukkinit, kelkáposztát stb. Ők is ...

  • A zöldbab a fogyókúrázók egyik kedvence, mert tíz dekában alig negyven kalória található.
  • Szénhidrátban igen szegény, annál többet vizet tartalmaz, tartósan szabályozza az éhségérzetünket.
  • B-vitaminokban bővelkedik, és sokkal könnyebben emészthető a fejtett babhoz, vörösbabhoz képest.
  • Rendben tartja a vércukorszintet, cukorbetegek táplálkozásában kiemelkedő alapanyag, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben.

{ CKÉP = 280607, 6 }

Harsogó színű és roppanós

A friss zöldbabot megpárolhatjuk, és remek salátákat készíthetünk belőle kevés vajon átfuttatva úgy, hogy még éppen ropogós maradjon, de a belseje jobban megpuhuljon. Salátákba is ugyanígy belekeverheted, párolás után meleg saláták is készülhetnek belőle. A klasszikus zöldbabfőzelék pirospaprikával dinsztelt hagymán készül, rengetegen szeretjük, nálam a nyár alapvető fogása. Fasírttal igazi retró fogás!

A másik megunhatatlan a palócleves, ami eredetileg ürühúsból készül, mára azonban csirkébőléssertésből is főzik. Az enyhén savanykás ízű, laktató raguleves mellé nyáron egy cukkinitócsni, és kész is a tökéletes vacsora vagy ebéd.

Zöldbablevest is sokféleképpen főzhetsz belőle, a fogyókúrásabb verzióból kimarad a krumpli, helyét átveszi a sok-sok leveszöldség. Olaszos, és ázsiai ételeket is gazdagíthatsz vele, a zöldbab azért is jó, mert bármilyen zöldséges fogást laktatóvá tesz, ugyanakkor nem nehezít el, könnyen emészthető, nem terhel felesleges kalóriákkal.

A tábornok csirkéje

Kínai gyorskaja, amiben tudod, hogy mi van! Nem a világ legkifinomultabb receptje, cserébe isteni finom, laktató, és könnyen összedobható. Az eredeti recept innen.

A rakott zöldbab is pazar ötlet, darált hússal vagy vega verzióban, rétegezve, sütőben könnyen összedobható nyári recept.

+ 1 ötlet: eltenni a zöldbabot fagyasztva és savanyúságként is szokták, ismerkedj meg az ötlettel receptjeinkben!

A friss zöldbabot hűtőben se tárold 2-3 napnál tovább, dolgozd fel, amint csak lehetséges!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...