Itt a nyár és a roppanós ZÖLDBAB – mi lesz belőle főzeléken kívül?

Próbáld ki leveseken és főzeléken kívül salátákban, köretként is - a zöldbab a nyár nagy ajándéka, fogyassz belőle frissen, fagyaszd le télre!

Ez is bab, sőt, sokszor ugyanúgy használjuk fel, mint sokkal laktatóbb és téliesebb testvérét, a fejtett babot. A zöldbab ezzel szemben sokkal inkább a nyárra emlékeztet minket, itthon pedig előszeretettel fogyasztjuk sárgahüvelyű változatát is.

Palócleves 2.

Hát eljött a magyar konyha napja a kollégiumban...a levest én kaptam. Gondoltam, kicsit kreatívabb leszek annál, hogy gulyáslevest készítsek, a "magyaros" ízek azonban kötelezőek voltak, ...

Sokféle érv szól a zöldbab mellett, élettanilag is csupa kedvező tulajdonsága van, amit szerencsére egész nyáron ki tudunk használni. Népies nevén a paszuly őshazája Mexikóban van, jó pár évszázada pedig az európai gasztronómia megkerülhetetlen alapanyaga.

Lássuk pár tulajdonságát, ami miatt kiemelkedő:

Olasz zöldségleves

Ez az olaszok sűrű "mindent bele" levese, olyasmi, mint a mi tavaszi levesünk. Igazából bármilyen zöldséget rakhatunk bele, brokkolit, zöldbabot, cukkinit, kelkáposztát stb. Ők is ...

  • A zöldbab a fogyókúrázók egyik kedvence, mert tíz dekában alig negyven kalória található.
  • Szénhidrátban igen szegény, annál többet vizet tartalmaz, tartósan szabályozza az éhségérzetünket.
  • B-vitaminokban bővelkedik, és sokkal könnyebben emészthető a fejtett babhoz, vörösbabhoz képest.
  • Rendben tartja a vércukorszintet, cukorbetegek táplálkozásában kiemelkedő alapanyag, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben.

{ CKÉP = 280607, 6 }

Harsogó színű és roppanós

A friss zöldbabot megpárolhatjuk, és remek salátákat készíthetünk belőle kevés vajon átfuttatva úgy, hogy még éppen ropogós maradjon, de a belseje jobban megpuhuljon. Salátákba is ugyanígy belekeverheted, párolás után meleg saláták is készülhetnek belőle. A klasszikus zöldbabfőzelék pirospaprikával dinsztelt hagymán készül, rengetegen szeretjük, nálam a nyár alapvető fogása. Fasírttal igazi retró fogás!

A másik megunhatatlan a palócleves, ami eredetileg ürühúsból készül, mára azonban csirkébőléssertésből is főzik. Az enyhén savanykás ízű, laktató raguleves mellé nyáron egy cukkinitócsni, és kész is a tökéletes vacsora vagy ebéd.

Zöldbablevest is sokféleképpen főzhetsz belőle, a fogyókúrásabb verzióból kimarad a krumpli, helyét átveszi a sok-sok leveszöldség. Olaszos, és ázsiai ételeket is gazdagíthatsz vele, a zöldbab azért is jó, mert bármilyen zöldséges fogást laktatóvá tesz, ugyanakkor nem nehezít el, könnyen emészthető, nem terhel felesleges kalóriákkal.

A tábornok csirkéje

Kínai gyorskaja, amiben tudod, hogy mi van! Nem a világ legkifinomultabb receptje, cserébe isteni finom, laktató, és könnyen összedobható. Az eredeti recept innen.

A rakott zöldbab is pazar ötlet, darált hússal vagy vega verzióban, rétegezve, sütőben könnyen összedobható nyári recept.

+ 1 ötlet: eltenni a zöldbabot fagyasztva és savanyúságként is szokták, ismerkedj meg az ötlettel receptjeinkben!

A friss zöldbabot hűtőben se tárold 2-3 napnál tovább, dolgozd fel, amint csak lehetséges!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...