A jelenleg hatályos jogszabály megfogalmazásában a virsli megnevezés jelenleg a legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstölt, (vízgőzzáró műbélbe töltött termék esetén) füstöletlen, vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú készítményekre alkalmazható. A hústartalomnak a késztermékre vonatkoztatva legalább 40 százaléknak kell lennie.
A Nébih laboratóriumaiban megvizsgálták a termékek mikrobiológiai megfelelőségét, továbbá a fehérje-, víz-, zsír-, só- és nitrittartalmukat is megmérték. Az eredmények alapján mikrobiológiai szempontból valamennyi minta megfelelt, illetve a minőségi vizsgálatok során sem merült fel kifogásolnivaló.
Hat termék csomagolásán szerepelt a „gluténmentes” felirat, így ezekben az esetekben a vizsgálat erre a paraméterre is kiterjedt. Megnyugtató hír a gluténérzékeny vásárlók számára, hogy a „gluténmentes” felirattal ellátott virslik valóban gluténmentesek voltak.
A termékek jelölésének vizsgálata viszont több hiányosságot is feltárt. Több esetben volt eltérés a termékek gyártmánylapja és a címkén feltüntetett jelölések között, de az is hibának számított, ha a gyártó az ehető burkolatot nem tüntette fel sem az összetevők között, sem a gyártmánylapon. Az allergének feltüntetése, az adalékanyagok felhasználása és a „védőgázas csomagolásban”-felirat viszont valamennyi esetben megfelelt az előírásoknak. Jelölési hiba miatt nyolc esetben indít eljárást a hatóság.
A sertésvirslik akkreditált érzékszervi bírálatát is elvégezték a Nébih munkatársai. Egy mintánál, az Auchan bécsi virslijénél kellemetlen szagot állapítottak meg a szakemberek, ami miatt a gyártó ellen eljárást kezdeményezett a hatóság.
A megfelelő virsliknek egyenletes vastagságúnak kell lennie, felülete nem lehet szennyezett, burkolata – legyen az műbeles vagy juhbeles – szintén egyforma simának, tisztának, sérülésmentesnek kell lennie, valamint a terméket végig zárnia kell. A tesztelők a Pick virslijét, valamint az Aldi frankfurti virslijét tartották a legtetszetősebbnek.
A szín értékelésnél a kóstolók a külső és a belső – metszéslap, hosszában kettévágva – színt is pontozták. A minőségi terméknél egyenletes világos rózsaszín, valamint egyenletes fűszereloszlás az elvárás. A legtöbb pontot az Aldi frankfurti virslije kapta. Nyersen és főzve egyaránt értékelték a bírálók a termékek illatát, mely szempontból a nyers és a főzött formánál is a Pick mangalica virslijét preferálták.
Virsli esetében a harmonikus, ízletes íz mellett fontos, hogy a termék idegen és mellékíztől mentes legyen. Ez alapján a legmagasabb értéket szintén a Pick mangalica virslije kapta. Fontos, hogy a virsli tapintása megfelelően rugalmas, szerkezete homogén, pép jellegű, egyenletes fűszereloszlású legyen. Mindezek figyelembevételével a tesztelők legjobb szerkezetűnek az Aldi frankfurti virslijét tartották.
Összességében:
első helyen a Pick mangalica virsli végzett,
második lett az Aldi frankfurti virsli,
míg harmadikként zárt az Aldi koktél frankfurti virslije.
A Nébih arra is felhívta a figyelmet, hogy a virsliket valójában nem szabad főzni, amikor virsli főzéséről beszélünk, akkor tulajdonképpen a felmelegítésükről van szó. Egy-két percig javasolt forrásban lévő vízben tartani, mert különben kifőnek belőle a különböző ízanyagok és aromák.