A Szent Márton-napi hagyományok újjáélesztése, szélesebb körben való megismertetése érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség meghirdeti a Szent Márton-napi Libalakomát népszerűsítő kampányát. A 2017. október 17-én elindult őszi, belföldi kampány csúcspontjaként a promóció keretében a szervezők felelevenítik a libaételek és a magyar bor fogyasztásához kapcsolódó tradíciókat. Az MTÜ kampányának célja, hogy a Szent Márton-napi hagyományt élővé tegye, a magyarok induljanak útnak, kóstoljanak libaételeket vagy főzzenek otthon családjuknak, barátaiknak.
„Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás.
Hallgassatok ti is a jó szóra, kerekedjetek fel, és kóstoljatok libás fogásokat országszerte - persze az újborról se feledkezzetek meg!
Számos magyar étterem csatlakozott az MTÜ kezdeményezéshez. Ide kattintva a teljes listát megtalálhatjátok, de mi is szemezgettünk azok közül a vendéglátóhelyek közül, amelyek részt vesznek az MTÜ kampányában - többek között budapesti, balatoni, Győr környéki, soproni, zempléni, szegedi és hódmezővásárhelyi, ezen kívül a Mátra és a Bükk térségének éttermei is csatlakoztak a kezdeményezéshez.
- A balatoni éttermek közül a Káli Art Innben libamájat és libakolbászt, liba consommét és liba krokettet lehet kóstolni. A békebeli, 19. századi hangulatú közegben elfogyasztott vacsorát Ekler Viktor fogja elkészíteni.
- A budapesti Kioskban többek között libamájduót is lehet vacsoráznibirsalmával, céklával és brióssal.
- A Dunakanyarban található Nagyvillám Étteremben a következő két finomságközülis választhattokMárton-napkor: fűszeres libatepertőkrém ecetes lilahagymával, paradicsommal, paprikával és ropogós zsenge kacsapecsenye párolt káposztával, hagymás tört burgonyával.
- A soproni Deák Étteremben tárkonyos libaraguleves ésfügeszószos, libamájas, libahúsos hamburger, valamint erdei gombás libacomb pirított zsemlegombóccal is szerepel a Márton-napi étlapon.
Ha egy étterem helyett inkább otthon főzőcskéznénk, a kampányhoz az MTÜ felkérésére a 2016-os Bocuse d’Or európai döntőjének nyertese, Széll Tamás és Szulló Szabina séfek ajánlanak receptet, amelyek itt érhetők el.
Ezeket olvastad már?
Hol vegyük, vagy kóstoljuk meg a Márton-napi libát? - Segítünk!
Közeledik november 11-e, Márton-nap. Megnéztük, hol érdemes libát vásárolni, és egy kis programajánlóval is készültünk...
Fenes GábrielKóstolj bele a hazai ízekbe!
Ugye, mennyivel jobban esik egy fogás, ha hazai termékek, magyar alapanyagok felhasználásával készült? Csak egy karnyújtásnyira van Tőled a megoldás. (x)
NosaltyBIGinning - az óriás adagok Mekkája Budán
Egyre nagyobb a szakadék a fine dining és a hagyományos vendéglátás között - mi most megtaláltuk a kettő ötvözetét Budán, a BIGinningben.
Dacota11 olyan méregdrága fogás, ami tényleg csak a hülyéknek éri...
11 nevetségesen drága fogást mutatunk a világból, amiket emberek tényleg képesek berendelni maguknak az étteremben - ez már egy totális agyrém.
Brecz Judit