Itt az idő: így termeszd meg magadnak otthon a PADLIZSÁNT...nem nehéz!

Egyik kedvenc zöldségfélénk a konyhában...de gondoltunk vajon arra, hogy otthon is elültethetjük? Bizony, egyre többen nevelnek otthon padlizsánt!

Hívhatjuk tojásgyümölcsnek, törökparadicsomnak, legismertebb neve mégis csak a padlizsán- grillezni,tölteni, rántani, főzeléknek, levesnek, köretnek, főételnek, vegetáriánusoknak is remek. A padlizsánból készülő ételek tárháza végtelen, talán csak desszertbe nem tesszük.

Lássuk, miért is jó, ha rendszeresen fogyasztjuk:

  • a testsúlycsökkentő étrend fontos eleme,alacsony energia-, szénhidrát- és magas élelmi rosttartalmú
  • 100 grammja mindössze 25 kcal, 6 g szénhidrátot, viszont 3 g élelmi rostot tartalmaz
  • víztartalma nagy, vitaminok közül jelentős C-vitamin-, folsav-, niacin- és pantoténsavtartalma, de fontos kalcium- és káliumforrás is

Receptajánló:

Füstöltpaprikás padlizsánkrém

Ha valaki nem szereti a padlizsánt grillezve vagy sütve, krém alakban akkor is megkóstolja. Én gyermekkoromban szerettem bele, amikor erdélyi rokonok jártak nálunk, és nem üres kézzel ...

"Gyökérzete a paradicsoméhoz hasonló, kb. 80 cm, szára fásodó. Levelei 8-12 cm hosszúak, virágai kék színűek. Maga a termés a néhány centiméterestől egészen a 30-32 cm-es hosszúságot is elérheti, formáját tekintve tojásdad vagy gömb alakú. Színe a mélykéktől a sötétliláig változhat" - írja Bálint gazda.

Tudtad?

Egyre többen termesztik otthon a padlizsánt, ami egyébként a burgonyafélékhez tartozik, és egy méteresre is meg tud nőni!

Mikor ültessük ki a palántákat? Májusban!

Néhány info az ültetésről:

  • ha magról ültetjük,már március végén érdemes elvetni
  • ha palántákat ültetünk, várjuk meg május azon időszakát, amikor 25 fok körüli a nappali hőmérséklet,naponta több órát süt a Nap, és éjjel sincs már hideg
  • a földet ássuk, majdtrágyázzuk fel, és ültessük ki a palántákat kb. 40 x 40-es sor- és tőtávolságra egymástól (az eljárás a paprikatermesztéshez hasonló)
  • rendszeresen, alaposan öntözzük a növénykéket!

Az első tojásgyümölcseink megjelenése július végén, augusztus elején várható majd.

Fontos: csak a teljesen érett termést szedjük le, türelmetlenségünk miatt elmaradhat a további zöldséghozam. Ha viszont megkésünk vele, és túlérik, a padlizsán túl keserű lesz. A kellően érett termés színe élénk, héja fényes, feszes, míg a túléretté sötét és matt.

Receptajánló:

Török padlizsánsaláta

Imádom a török gyorsétkezdék joghurtos padlizsánsalátáját, melyhez természetesen krémes görög joghurt dukál. Nem kell hozzá semmi extra fűszerezés, csak az aprított ...

Krémes shakshuka padlizsánnal

A lecsó egzotikus, szexi keleti ikertestvére a shakshuka, amit jellemzően valamilyen krémes sajttal, belesütött tojással és rengeteg korianderrel tálalnak. Mi most egy ellenállhatatlanul ...

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...