Itt az ideje, hogy megtanulj kefirt készíteni házilag

István szakácstársatok megelégelte, hogy sehol sem talál pontos leírást a kefir házilagos készítéséhez, ezért most megosztja veletek jól bevált receptjét - próbáljátok ki!

"Nem csak azért fogyasztok napi másfél literrel a házi készítésű kefiremből, mert szeretem, hanem amióta iszom, nincs refluxom. Ha három napig kihagyom, megint itt van a baj. De ezenkívül is sok gyógyhatása van, a joghurttal ellentétben például lúgosít. Egyetlen baja, hogy nehezen hozzáférhető, csak ismerősöktől szerezhető be. Ezért négy éve folyamatosan magam készítem, most pedig átadom tapasztalataimat a Nosalty olvasóinak." - írta szerkesztőségünknek Kassai István, azaz musicus2.

A kefirkészítésről röviden

Az élesztőgombákat hideg vízzel leöblítjük, tiszta üvegbe tesszük, felöntjük tejjel, és betesszük a konyhaszekrény legsötétebb zugába. Esténként vagy reggelente az elkészült kefirt műanyag szűrőn átszűrjük egy edénybe és jóízűen megisszuk. Így folytatódik körkörösen a feladatunk és annak gyümölcsének betakarítása.

A Nosalty oldalán is találsz házi kefir receptet, kattints rá!

Kefirkészítés részleteiben - ezekre ügyelj!

  • Az egészséges kefirgomba tejfehér színű, karfiolhoz hasonló küllemű, ruganyos állagú és szagtalan.
  • A kefirgombát tiszta üvegbe helyezzük, és felengedjük tejjel. Nem szabad fémedényt, fémszűrőt, fémkanalat használni, mert ha a gomba fémmel érintkezik, megbarnul, elpusztul!
  • Ha több gomba van a tejben, gyorsabban érik, ha kevesebb, lassabban.
  • Az üveget sötétben tartsuk. A fény megöli a gombákat. Tapasztalatom szerint a szobai világítást elbírják, a közvetlen napsütést viszont nem.
  • Az üveget szobahőmérsékleten tarthatjuk a kívánt ideig. Minél hidegebb a hőmérséklet, a gomba annál lassabban dolgozik. A hűtőben nagyjábólfele annyiragyorsan érik, mint a szobában, így nyáron gyorsabban, mint télen.
  • Minél tovább érleljük a kefirt, annál savanyúbb lesz. A minimális érlelési idő szobahőmérsékleten 12 óra, ekkor már jellegzetes kefirt kaphatunk. Kísérletezzük ki a nekünk megfelelő ízt, a gomba mennyiségének adagolásával és az érlelési idő hosszának változtatásával. Túl hosszan ne tartsuk a tejben a gombát, mert a tej ecetesen savanyú lesz, majd megkeseredik, végül a gomba elpusztulhat.
  • Ha a kefir érett, a gomba feljön a felszínre, szilárd réteget alkot rajta.
  • Az üveg tartalmát zománcozott, vagy műanyag szűrőn átszűrjük egy zománcozott, vagy műanyag edénybe. Gondosan rázogassuk ki belőle a kefirt, műanyag kanállal kanalazzuk ki belőle a kis gombamaradványokat is, majd a gombákat hideg vízzel öblítsük át.
  • Ezután a folyamat kezdődhet elölről.
  • A kefir italt hűtőben tartsuk, mert romlékony, hamar tönkremegy.
  • A gombát vízzel felöntve lehet mélyhűtőben tartani, van, akinek évekig megmaradt. Ha hideg vízben hűtőbe tesszük, több napig kibírja tej nélkül is.
  • A gombának mindegy, hogy sovány vagy félzsíros, gyári vagy termelői tejet öntünk rá, neki a tejcukor a fontos, azt eszi. Viszont nekünk nem mindegy, hogy milyen tejből készült italt iszunk, a beltartalom szempontjából van különbség.
  • A kefir, bár élelmiszer, gyógyhatása jelentős és sokrétű.
  • Az elromlott, elszíneződött, megbetegedett, megbüdösödött vagy lusta kefirgombát a következő módon gyógyíthatjuk meg: mossuk le a gombát igen alaposan, tegyük zárható befőttesüvegbe, majd öntsük fel tiszta vízzel kétszer naponta. Az üveget kiöntés előtt jól rázzuk fel. Három nap után öntsük fel a gombát tejjel, tartsuk szobahőmérsékleten, és szűrjük-mosogassuk naponta. Az első alkalmakkor keserű, vagy büdös lehet a tej, ezt öntsük ki. A harmadik-negyedik felöntésnél – de legkésőbb egy hét múlva – már jóízű lesz a kefir. Megéri bajlódni vele, mert nem egyszerű beszerezni.

István ajánlata ez a kefirfórum, itt érdeklődjetek kefirgomba után!

Ezeket olvastad már?

Éttermi kedvencek házilag

Hamburgert és tortillát biztos mindenki készített már otthon. Esetleg jobban sikerült, mint ahogy a kedvenc éttermedben adják? Miért nem próbálsz ki mást is?

Gréti
Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...