Itt a hivatalos magyarázat, miért érzed olyan rossznak a repülős kaját

Hol vannak azok régi Maléves tálcák? Jól esik nosztalgiázni, de most itt a hallható valóság. Ezért nem ízlik nekünk a csomagolt repülős étel. Nyugi, van rá megoldás!

Mi magyarok legtöbben európai úti célt választunk magunknak, ahová a fapados járatok egyikével utazunk “olcsóbban”. Ezeken maximum egy szottyadt szendvicset kaphatunk, mert csak a hosszabb utakon, a tengerentúli járatokon kell valamiféle ellátást biztosítaniuk a légitársaságoknak. Ettől a szerviztől még nem lesz feltétlenül örömteli az utazásunk. Hol egy hatalmas, izzadt embert ültetnek mellénk, hol egy babát nem tud egész repülési idő alatt megnyugtatni a mamája a hátunk mögött, és még sorolhatnánk a beszorított út során előforduló kellemetlenségeket. Aztán megérkezik a várva várt étel, ami tetézi a kiábrándultságunkat: szörnyű rossz íze van.

De mitől olyan szörnyű mindig ez az élmény a gépeken? Ahogy kiderült, semmi köze magának az ételnek a dologhoz, inkább az orrunk okolható miatta.

A 2010-es Lufthansa tanulmány szerint a repülőgép kabinjában körülbelül 15 %-kal csökken a páratartalom a repülés alatt. Ettől az utasok dehidratálódnak, tehát például az orr nyálkahártyájuk is kiszárad, és csökken a szaglóképességük. Mivel a szaglás és az ízérzékelés köztudottan elég közeli kapcsolatban állnak, a csökkent képességű szaglás miatt az ízeket sem érzik rendesen.

A New York állambeli Cornell Egyetem új tanulmánya szerint a repülőgép által kibocsátott, utazás közbeni hangos, magas frekvenciájú zaj miatt jelentősen megváltozik az ízérzékelésünk. Hihetetlen, hogy az édes ételek kevésbé édesek, a savanykás ízek pedig sokkal erősebbek lesznek. Nagyon vadul hangzik, nem?

A tanulmány egyik készítője, Robin Dando így nyilatkozott: “ Tanulmányunk megerősíti, hogy nagyon zajos környezetben ízlelésünk eltompul. Érdekes módon kifejezetten az édes és az umami ízekre vonatkozóan: az édesízérzetet gátolja, az umamit pedig felerősíti. Tehát a környezetünk adottságai, ahol az ételt elfogyasztjuk, igenis befolyásolják, milyennek érezzük azt.”

Tudtad?

Az umami a négy alapvető: édes, savanyú, sós és keserű íz mellett az úgynevezett „ötödik íz”. Megtalálható például a paradicsomban, a sajtfélékben, a halfélékben, a spenótban és a japán konyhában használt konbu nevű barnamoszatban. A kínai sóként ismert nátrium-glutamát is képes az umami kiváltására, ezért használják ízfokozóként.

Akárhogyan is van, ez nem kimondottan rossz hír. Az umami – ami alapanyagok terén megtalálható a paradicsomban, gombában, és a japán misoban – még jobbá teheti a repülős ételeket. A Lufthansa a paradicsomra bízza megoldást. Ez azt jelenti, hogyha a repülés alatt legalább ugyanannyi paradicsomlevet iszunk, mint amennyi sört rendelnénk, – a légitársaság adatai szerint ez évente több mint 1,6 millió liter – , akkor egyenesbe hozhatjuk az ízlelésünk. Jöhet a koktélok piros ruhás királynője, a Bloody Mary!

Ezeket olvastad már?

TOP 5 élelmiszer tüntetéshez

Nemtetszésünk kifejezésének már régóta ismert módja az ételek dobálása. A legismertebb gasztronómiai fegyver a tojás meg a paradicsom, lehetőleg mindkettő a romlott fajtából.

admin

Forrás: foodenvy

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...