Expressz szilvás gombóc
Mindig beugrik a nagymamám és az anyukám által főzött tésztagömböcök képe, amiket gyerekkorunkban marékszámra tömtünk magunkba, sokszor egyedül így voltunk hajlandóak egyáltalán gyümölcsöt enni. Mára én is készítem otthon, a konyhámban, bár egyelőre csak a barátokat, rokonokat próbálom elkápráztatni... kár lenne tagadni, a gombócot mindenki szereti!
szilvás gombóc
Anyukám mesélt erről a gombócról, ő a rádióban hallotta, és kiadta feladatnak, hogy próbáljam ki. Megérte. Gyorsabban megfő, nem hasadnak ki a gombócok, könnyebb tárolni is, mert nem ...
szilvás gombóc
Sosem bírok magammal, ha elkezdődik a szilva szezon. A szilvásgombócot meg egyenesen imádom. Nagy klasszikus, a magyar konyha nélkülözhetetlen étele. Megérdemelt a helye a blogon! A recept ...
szilvás gombóc
Barátom Anyukájától lestem a receptet. Nagyon sokszor csinál szilvás gombócot, és mindig segítek neki. Megtetszett a recept, és kipróbáltam itthon, nagyon finom lett. :)
szilvás gombóc
A hétvégén szilvalekvár főzés volt, de megtartottam valamennyi szilvát gombóckészítéshez. Néhányat úgy készítettem el, hogy pálmacukrot tettem bele (mint a képen is), de a fahéjas ...
szilvás gombóc
A "lucskosság" kóspallagi nagymamámtól származik. Kislánykoromban együtt készítettük a gombócokat, ő mondta mindig, hogy így lucskosan a legfinomabb, és mutatta az összeforgatás ...
szilvás gombóc
A szilvás gombócot szerettem gyerekkoromban, de nem tartozott az első számú kedvenceim közé. Ma már előkelőbb helyen szerepel, de így is ritkán készítem, pedig szeretek vele ...
A tésztát hagyományosan, legalább egy kiló, áttört főtt krumplival és kb. 30 deka liszttel állítom össze: szép homogénnek kell lennie e végeredménynek, szóval a burgonya legyen tényleg alaposan áttörve, különben apró, rücskös gombócokat fogunk kifőzni, ami azért sokkal kevéssé kellemes látvány. Ha készen vagyunk az összegyúrással, mehet a nyújtódeszkára a tészta és úgy 8x8 centis négyzeteket kell vágnunk belőle – ezekre jöhetnek az előzetesen alaposan megmosott, félbevágott gyümölcsök.
szilvás gombóc
Egyszer, ha majd nagyon sok időm lesz, ki fogom próbálni, hogy hányféle ételt lehet készíteni a krumpli-liszt párosításból. Gombóc, nudli, krokett, gnocchi, krumplilángos, ...
Már kapható friss szilva, a másik klasszikus, a sárgabarackos gombóc, viszont tényleg személyes kedvencem. Bőven elég egy szem felét belenyomni a tésztába, persze akár szilva, akár barack a választás tárgya, fahéjas cukorban szinte kötelező megforgatni. Nem rajongok az utáncukrozásért, a túlédesített ételekért, sütikért, de a gombócba egyszerűen elhagyhatatatlan: csak diszkréten, hogy éppen beborítsa a gyümölcs felületét. Ezután a tésztadarabka mind a négy végét összecsípjük, hogy lehetőleg ne nyíljon szét és szép gombócot formázunk belőle.
barackos gombóc
A barack közepére tehetünk marcipánt vagy akár durvára vágott diót. A hempergetéshez pedig használhatunk mákot vagy darált mandulát is. Nem keményedik meg a gombóc, még másnap is ...
A batyuk mehetnek forró, de semmiképpen sem lobogó vízbe egy nagy fazékban – amint felbukkannak a víz felszínén, kaphatjuk is ki őket, nem kell sok nekik, hogy fogyasztható állapotba kerüljenek. El ne feledkezzünk a pirított zsemlemorzsáról! A kész, csupasz gombócokat ebben kell meghempergetni, majd sebtiben tálba tenni és a türelmetlenül várakozó vendégek vagy a család elé rakni!
barackos gombóc
Ha gyerekek is esznek a gombócból, akkor a pálinkát hagyjuk el.
barackos gombóc
Tegnap kaptam a barátnőmtől egy kosár barackot, amiből fűszeres lekvárt készítettem a fentebb leírt anyagokból, s mivel az igen ízletes lett, gondoltam, lekoppintom a gombóchoz is. ...
barackos gombóc
Nem tudom eldönteni, melyiket szeretem jobban, a barackos vagy a szilvás gombócot. Szerencsére nem kell választanom a kettő közül, mert ha leérett a sárgabarack, csak utána jön a szilva.
barackos gombóc
Sajnos, nem sikerült teljesen gluténmentesre készíteni. Inkább gluténszegénynek mondanám, tulajdonképpen a 20 dkg-liszt csak, ami glutént tartalmaz. Első próbálkozásomkor a 20 dkg ...
barackos gombóc
Ma úgy ébredtem, hogy kedvem van ablakot pucolni. Nem mondom, meglepő gondolat volt korán reggel.
Aztán még arra is volt kedvem, hogy hosszasan pepecseljek a konyhában. Ez lett az ...
barackos gombóc
Nálunk a pirított dara a gombóckészítes kötelező "mellékterméke". Ez azért alakult így, mert egy ilyen alkalommal anyukámnak harmadjára sikerült csak megfelelő mennyiségű darát ...
barackos gombóc
Ezt a receptet a nagymamámtól tanultam. Abszolút idény jellegű, csak friss barackból készíthető, úgyhogy rajta! Most van itt az ideje! :) Tönkölylisztek helyett sima búzaliszttel is jó ...
Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>