Itt az első Junior Konyhafőnökünk!

A két csodaügyes leányzó: Léni és Hanga küzdelmét kísérhettük ma figyelemmel A Konyhafőnök Junior döntőjének adásában. A legjobb menüösszeállítás végül Hangáé lett!

Mentás zöldborsókrémleves sült hagymával

Hozzávalók

  • 1kg zöldborsó
  • 3 kisebb vagy 2 nagyobb póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor (100-120g) menta
  • 10 dkg vaj
  • 0,3 dl étolaj
  • 2 dl tejszín
  • A zöldségalapléhez: 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 karalábé, néhány szál angolzeller, só, őrölt fehér bors és szerecsendió

Elkészítés

  1. A póréhagymát vékonyan szeleteljük fel, a fokhagymát vágjuk fel apróra.
  2. A vajból egy keveset és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt póréhagymát és pároljuk üvegesre.
  3. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, futtassuk meg, majd adjuk hozzá a zöldborsót is.
  4. Keverjük alaposan össze, és pár percig pároljuk. Végül ízlés szerint szórjuk meg, őrölt borssal és egy csipet szerecsendióval, majd öntsük fel a zöldségalaplével. Ezután sózzuk és forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve addig főzzük, amíg a borsó megpuhul.
  5. Amikor a borsó már puha, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az előre lecsipkedett, blansírozott és jeges vízben visszahűtött mentaleveleket.
  6. Keveset hagyjunk meg a dekorációhoz. Így még szebb zöld színe lesz. Ezután botmixerrel pépesítsük, majd keverjük hozzá a tejszínt és a maradék vajat. Nem tartjuk melegen, mert elveszítené a színét, tálalás előtt pár perccel melegítjük csak vissza.
  7. A hagymát vágjuk vékony karikákra, forgassuk meg lisztben,és forró olajban süssük ropogósra. 50 fokos sütőben hagyjuk száradni a tálalásig.
  8. Tálaláskor szórjuk meg a levest a ropogóssült hagymával, díszítsük mentával és tejszínnel.

Sült csirkemell karfiolos köleslepénnyel, tzatzikivel

Hozzávalók

A húshoz:

  • 30 dkg csirkemellfilé
  • 1 tk őrölt füstölt paprika
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 2 ek olaj
  • 1/2 lime frissen facsart leve
  • só és bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1/2 narancs frissen facsart leve
  • étolaj

A lepényhez

  • 35 dkg köles
  • 1 fej karfiol
  • 4 db tojás
  • só, fehér bors és 1-2 szál friss rozmaring

A tzatzikihez

  • 3 db kígyóuborka
  • 6 dl sűrű görög joghurt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, füstölt paprikapor
  • 1 kis csokor friss petrezselyemzöld
  • 2 dl olívaolaj

A díszítéshez: 50-50g csíra, borsó és napraforgómag

Elkészítés

  1. A kölest enyhén sós vízben feltesszük főzni.
  2. A csirkemelleket megmossuk, szárazra töröljük, és egyben hagyjuk. A bőrös oldalán ropogósra sütjük, sóval, borssal fűszerezzük.
  3. Egy tálban összekeverjük a füstölt paprikát, koriandert, római köményt, és a lime-ot. Hozzáadjuk az olajat és a krémesre zúzott fokhagymát, ráfacsarjuk 1/2 narancs levét.
  4. Tálalás előtt 30-35 perccel előmelegített serpenyőben újra körbesütjük a csirkemellet, most már mindkét oldalán, majd kiszedjük a serpenyőből egy tányérra vagy egy tepsire, bekenjük az elkészült páccal és 110 fokos sütőben minimum 78 maximum 84 fokos maghőmérsékletig sütjük. Ez kb. 16-18 percet vesz igénybe. 2 percig pihentetjük felszeletelés előtt.
  5. A főtt kölest és az apró rózsáira szedett karfiolt összekeverjük a tojással, ízesítjük nagyon apróra vágott rozmaringgal, sóval, borssal. Pogácsákat formázunk belőle és kevés olajon mindkét oldalukat aranyszínűre sütjük.
  6. Az uborkából egy keveset lereszelünk és elkeverjük a joghurttal, a maradékot szögletes, vagy háromszög alakúra vágjuk, besózva állni hagyjuk. Ha levet engedtek, átmossuk, leszárítjuk, és összekeverjük a hagymákkal, friss petrezselyemmel és a joghurtos reszelt uborkával, majd sózzuk, borsozzuk.
  7. Tálaláskor hosszában szeljük fel a melleket, ha kicsit rózsaszín még, forró serpenyőben pár másodpercre betehetjük, s akkor kész.

Epres tiramisu - pohárkrém

Hozzávalók

A sziruphoz

  • 25 dkg eper
  • 1 narancs frissen facsart leve és fél narancs héja
  • 3 ek cukor
  • 2,5 dl víz
  • 1/2 dl triple sec vagy narancslikőr

A krémhez

  • 4 dkg habtejszín
  • 50 dkg mascarpone
  • 4 tojássárgája
  • 4 ek porcukor

Az összeállításhoz

  • 30-40 dkg eper
  • 1 csomag babapiskóta

Elkészítés

  1. A mascarponét egy keverőtálba kanalazzuk, hogy szobahőmérsékletűvé váljon.
  2. A sziruphoz a felszeletelt epret (pár szemet meghagyunk a dekorációhoz) a többi hozzávalóval kis lábosba tesszük, és addig forraljuk gyöngyöztetve, amíg az eperszeletek teljesen megpuhulnak. Összeturmixoljuk, és félretesszük, amíg lehűl.
  3. A krémhez a tejszínből lágy habot verünk. A szobahőmérsékletű mascarponét kikeverjük a tojássárgájával és a porcukorral, majd összeforgatjuk a felvert habbal.
  4. Összeállítjuk a desszertet: apoharak aljára eperszeleteket helyezünk. Erre jön egy kevés mascarpone-s krém és néhány darab szirupos babapiskóta, meglocsoljuk őket. Erre kerülnek a félbe vágott eprek körben úgy, hogy az eprek vágott oldalukkal a pohár oldalához érjenek. Ismét krém következik. Ugyanígy megismételjük a rétegezést: eperszeletek, krém-piskóta, félbevágott eprek, szirupba forgatott piskóta és krém, amíg megtelik a pohár. Tálalásig a hűtőbe tesszük, és tálalás előtt friss eperrel díszítjük.

Tudj meg többet A Konyhafőnök Junior adásáról itt!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...