Mentás zöldborsókrémleves sült hagymával
Hozzávalók
- 1kg zöldborsó
- 3 kisebb vagy 2 nagyobb póréhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csokor (100-120g) menta
- 10 dkg vaj
- 0,3 dl étolaj
- 2 dl tejszín
- A zöldségalapléhez: 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 karalábé, néhány szál angolzeller, só, őrölt fehér bors és szerecsendió
Elkészítés
- A póréhagymát vékonyan szeleteljük fel, a fokhagymát vágjuk fel apróra.
- A vajból egy keveset és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt póréhagymát és pároljuk üvegesre.
- Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, futtassuk meg, majd adjuk hozzá a zöldborsót is.
- Keverjük alaposan össze, és pár percig pároljuk. Végül ízlés szerint szórjuk meg, őrölt borssal és egy csipet szerecsendióval, majd öntsük fel a zöldségalaplével. Ezután sózzuk és forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve addig főzzük, amíg a borsó megpuhul.
- Amikor a borsó már puha, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az előre lecsipkedett, blansírozott és jeges vízben visszahűtött mentaleveleket.
- Keveset hagyjunk meg a dekorációhoz. Így még szebb zöld színe lesz. Ezután botmixerrel pépesítsük, majd keverjük hozzá a tejszínt és a maradék vajat. Nem tartjuk melegen, mert elveszítené a színét, tálalás előtt pár perccel melegítjük csak vissza.
- A hagymát vágjuk vékony karikákra, forgassuk meg lisztben,és forró olajban süssük ropogósra. 50 fokos sütőben hagyjuk száradni a tálalásig.
- Tálaláskor szórjuk meg a levest a ropogóssült hagymával, díszítsük mentával és tejszínnel.
Sült csirkemell karfiolos köleslepénnyel, tzatzikivel
Hozzávalók
A húshoz:
- 30 dkg csirkemellfilé
- 1 tk őrölt füstölt paprika
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 tk őrölt római kömény
- 2 ek olaj
- 1/2 lime frissen facsart leve
- só és bors
- 4 gerezd fokhagyma
- 1/2 narancs frissen facsart leve
- étolaj
A lepényhez
- 35 dkg köles
- 1 fej karfiol
- 4 db tojás
- só, fehér bors és 1-2 szál friss rozmaring
A tzatzikihez
- 3 db kígyóuborka
- 6 dl sűrű görög joghurt
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, füstölt paprikapor
- 1 kis csokor friss petrezselyemzöld
- 2 dl olívaolaj
A díszítéshez: 50-50g csíra, borsó és napraforgómag
Elkészítés
- A kölest enyhén sós vízben feltesszük főzni.
- A csirkemelleket megmossuk, szárazra töröljük, és egyben hagyjuk. A bőrös oldalán ropogósra sütjük, sóval, borssal fűszerezzük.
- Egy tálban összekeverjük a füstölt paprikát, koriandert, római köményt, és a lime-ot. Hozzáadjuk az olajat és a krémesre zúzott fokhagymát, ráfacsarjuk 1/2 narancs levét.
- Tálalás előtt 30-35 perccel előmelegített serpenyőben újra körbesütjük a csirkemellet, most már mindkét oldalán, majd kiszedjük a serpenyőből egy tányérra vagy egy tepsire, bekenjük az elkészült páccal és 110 fokos sütőben minimum 78 maximum 84 fokos maghőmérsékletig sütjük. Ez kb. 16-18 percet vesz igénybe. 2 percig pihentetjük felszeletelés előtt.
- A főtt kölest és az apró rózsáira szedett karfiolt összekeverjük a tojással, ízesítjük nagyon apróra vágott rozmaringgal, sóval, borssal. Pogácsákat formázunk belőle és kevés olajon mindkét oldalukat aranyszínűre sütjük.
- Az uborkából egy keveset lereszelünk és elkeverjük a joghurttal, a maradékot szögletes, vagy háromszög alakúra vágjuk, besózva állni hagyjuk. Ha levet engedtek, átmossuk, leszárítjuk, és összekeverjük a hagymákkal, friss petrezselyemmel és a joghurtos reszelt uborkával, majd sózzuk, borsozzuk.
- Tálaláskor hosszában szeljük fel a melleket, ha kicsit rózsaszín még, forró serpenyőben pár másodpercre betehetjük, s akkor kész.
Epres tiramisu - pohárkrém
Hozzávalók
A sziruphoz
- 25 dkg eper
- 1 narancs frissen facsart leve és fél narancs héja
- 3 ek cukor
- 2,5 dl víz
- 1/2 dl triple sec vagy narancslikőr
A krémhez
- 4 dkg habtejszín
- 50 dkg mascarpone
- 4 tojássárgája
- 4 ek porcukor
Az összeállításhoz
- 30-40 dkg eper
- 1 csomag babapiskóta
Elkészítés
- A mascarponét egy keverőtálba kanalazzuk, hogy szobahőmérsékletűvé váljon.
- A sziruphoz a felszeletelt epret (pár szemet meghagyunk a dekorációhoz) a többi hozzávalóval kis lábosba tesszük, és addig forraljuk gyöngyöztetve, amíg az eperszeletek teljesen megpuhulnak. Összeturmixoljuk, és félretesszük, amíg lehűl.
- A krémhez a tejszínből lágy habot verünk. A szobahőmérsékletű mascarponét kikeverjük a tojássárgájával és a porcukorral, majd összeforgatjuk a felvert habbal.
- Összeállítjuk a desszertet: apoharak aljára eperszeleteket helyezünk. Erre jön egy kevés mascarpone-s krém és néhány darab szirupos babapiskóta, meglocsoljuk őket. Erre kerülnek a félbe vágott eprek körben úgy, hogy az eprek vágott oldalukkal a pohár oldalához érjenek. Ismét krém következik. Ugyanígy megismételjük a rétegezést: eperszeletek, krém-piskóta, félbevágott eprek, szirupba forgatott piskóta és krém, amíg megtelik a pohár. Tálalásig a hűtőbe tesszük, és tálalás előtt friss eperrel díszítjük.