Végre diószezon! Az apró csonthéjasok igazi vitaminbombák, ásványi anyagban gazdag koleszterinszint csökkentők, ráadásul omega 3-zsírsavban gazdag csemegék. Lendületet ad, mert viszonylag magas a kalóriatartalma, jót tesz az agyműködésnek, sütemények, húsételek egyik kedvelt hozzávalója. Bár a dió év közben viszonylag drága, ilyenkor valamelyest lejjebb megy a kilónkénti ára, sőt, legnagyobb meglepetésemre darálva is lehet kapni a piacon. Inkább használjuk ritkábban, ha a pénztárcánk nem igazán engedi meg a diódőzst, mintsem diópótló furcsaságokkal készítsük el a kiválasztott ételeket.
- A bejgli időszaka is hamarosan beköszönt, de addig is alapvető novemberi diós desszert az aranygaluska! Kelt tésztás, omlós, puha tésztalabdacsok sodóban, cukros dióban forgatva - nekem az egyik kedvencem, egyszerűen nem lehet nem szeretni, annyira szép emlékeket idéz: a legjobb barátok megérdemelt jutalma ez nálam!
- Rakott palacsintába is mehet, a szeletelhető tésztatorony szintén óriási kedvenc, jó kis türelemjáték. A receptjeink között számos nagyon kreatív recept található, jó ötlet, ha mindenféle új receptekben is kipróbálod a diót… kandírozott vagy aszalt gyümölcsökkel szuperül összeillik, az egyik álomsütim, ami szintén nagyon télies már, az pedig a diós kuglóf.
- A répatorta mára levetkőzte magáról a bizarrság köntösét, és gyümölcsöző kapcsolatot ápol a dióval, de egy jó Kossuth-kiflinek sem lehet ellenállni, ez amolyan nagymama specialitás általában - lehet próbálkozni a stafétabot átvételével!
- A rántott sajtot is simán csomagolhatjuk dióba! Egyrészt extra pikantériát ad neki, másrészt a kissé unalmasnak tűnő fogásból egy sokkal különlegesebb étel készülhet ezzel az extra mozdulattal. Jó ötlet camembert bundázni, panírozzunk kétszer, biztos, ami biztos!
- A diós húsételek valamiért beleragadtak a karácsonyi menü állandó szerepébe. Vasárnapi ebédre is tökéletes! Szárnyasok, főleg a pulya remek kiegészítője, de sertéshús mellé is felhasználható.