Itt az almaszedő robot - Ez lenne a megoldás a munkaerőhiányra?

Úgy tűnik, hogy nem csak nálunk probléma napszámost találni, aki szívesen munkába áll a szezonban almát vagy körtét szedni. Új-Zélandon megtalálták a megoldást a hiányra.

Nem is olyan rég számoltunk be róla, hogy milyen nagy gondok vannak a magyar almapiacon. Sok a termés, nem nagyon esszük a gyümölcsöt, és a munkaerőhiány miatt a szezonban nem nagyon van, aki leszedje. Napszámosból nem csak nálunk van hiány, hanem Új-Zélandon is. A szigetországban néhány már próbálnak megoldást találni a problémára, most úgy tűnik sikerült. Márciusban munkába állt az amerika Abundant Robotics által gyártott almaszedő robot.

A robot működése elég összetett. Egy lézerradar segítségével navigál az almafasorok között, és vizuális jelek alapján dönti el, melyik gyümölcs szedhető már le, és melyik még nem - írja a 444.hu. A robot egy vákuumos kar segítségével szippantja le az almákat a fáról.

A robot munkába állása azért is nagy szó, mert a zöldség- és gyümölcsszedés egy nehezen automatizálható folyamat, mivel el kell döntenie, hogy melyik termés elég érett ahhoz, hogy leszedjék, és a leszedett zöldség és gyümölcs nem sérülhet a szedés során. Éppen ezért maradnak meg egyelőre az emberek is a robot mellett, hogy leellenőrizzék, nem hagyott-e gyümölcsöt a fákon.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via TechReview, PBS

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek