Itt a válasz, hogy milyen gyakran kell tisztítanod a vizespalackodat

A környezettudatosság jegyében egyre többen állnak át a saját, többször használatos vizespalackra. Az eldobható műanyag társaikkal ellentétben ezeket azonban rendszeresen tisztítani kell.

A többször használatos kulacsok, fém- vagy üveg vizespalackok egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert, és nem véletlenül: egyszerre praktikusak, kényelmesek és környezettudatosak. Azt azonban hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy bizony ezeket is ugyanolyan rendszeresen és alaposan kell tisztítani, mint a poharakat vagy tányérokat, amiket használunk. A kórokozók a sötét, meleg és vizes helyeket szeretik, így a kulacs tökéletes otthont biztosít a számukra. Az EmLAB P&K tanulmánya szerint egy vizespalackon 300.000 CFU (colony-forming unit, azaz kolóniaképző egység) található, ami hatszor több, mint ami egy háziállat tálján van. És nem, a havi egyszeri vagy akár a heti egyszeri mosás nem nevezhető elegendőnek.

Nem kell mizofóbnak lenned ahhoz, hogy elriasszanak ezek a számok. De mielőtt kétségbe esnél, hogy a környezetvédelemért tett erőfeszítéseid milyen gondokat okozhatnak, inkább nézd meg, hogy te mit tehetsz annak érdekében, hogy az ajkaid ne érintkezzenek ezekkel a baktériumtelepekkel.

Válassz körültekintően

Jó választás lehet egy szívószállal ellátott palack, hiszen ezt a legkönnyebb tisztán tartani. A lepattintható, elcsúsztatható fedelűekkel azonban óvatosan, mert ezeken telepednek meg a legkönnyebben a baktériumok. Ügyelj, hogy a palacknak ne legyen túl sok hajlata, mivel ezeket az extrém formákat nehéz lesz tisztítani. A műanyag – ide tartozik a BPA-mentes műanyag is – helyett pedig válassz üvegből, fémből vagy rozsdamentes acélból készült palackot, a sima felületeken ugyanis nehezebben tapadnak meg és növekednek a baktériumok.

Milyen gyakran kell tisztítani a palackot? Minden használat után!

Azonban a palackod higiéniája legfőképpen azon múlik, hogy milyen gyakran tisztítod. A poharad, tányérod, evőeszközöd milyen gyakran mosod? Minden használat után, igaz? Ugyanígy kell eljárni a palackokkal is. Ha egész nap magaddal hordoztad, akkor a kemény munka után a nap végén megérdemel a palackod is egy kiadós habos fürdést.

Hogyan kell tisztítani a palackot?

A szakértők három módszert ajánlanak a vizes palackok tisztítására.

1.) A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb a kézi mosogatás meleg vízzel és szappannal. Alaposan mosd át kívül-belül az üveget, akár egy nagy tálban is beáztathatod. Figyelj oda, hogy minden hajlatot alaposan áttisztíts, majd hagyd éjszaka megszáradni, és reggel már útnak is indulhat veled.

2.) A gépi mosogatás talán a legkényelmesebb és biztosabb módja a tisztításnak, de ellenőrizd, hogy a te palackodat be lehet-e tenni a gépbe.

3.) Emellett létezik még egy módszer, amit különösen a természetes tisztítószerek rajongói fognak értékelni: töltsd meg a palackodat egyötöd részig ecettel, majd önts hozzá vizet, hogy tele legyen. Hagyd így éjszakára, majd alaposan öblítsd át, és hagyd megszáradni. Fém kulacsok esetében azonban óvatosan, mivel önmagában az ecet károsítja ezeket a felületeket, így csak vízzel együtt szabad használni. A citromsav is jó megoldás lehet ebben az esetben.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...