Bár nagyon aranyos és kedves dolog megosztani valakivel az italunkat, jobb, ha saját egészségünk érdekében nem tesszük. Dr. Bobbi Pritt, a Mayo Clinic patológusa és klinikai mikrobiológusa elmondta, hogy rengeteg különféle mikroorganizmus, baktérium, vírus, gomba és parazita létezik, némelyikük pedig a nyálban is életben marad.
Éppen ezért lehet nagyon veszélyes, ha megosztjuk valakivel az italunkat, hiszen minél többet kortyol bele az illető a folyadékba, annál nagyobb a kockázata, hogy elkapunk tőle valamit.
Az italok megosztása nem veszélytelen. Súlyos bakteriális és vírusos fertőzésekhez vezethet, amelyek egész életen át tartó következményekkel járhatnak. Bármilyen fertőzés, amely nyállal terjed, átterjedhet italfogyasztással. Ha meg kell osztanod egy italt, a legjobb, ha külön poharakba töltöd, vagy végső esetben külön szívószálon keresztül isztok
– magyarázza Jennifer Dunphy, a Regal Medical Group egészségügyi főtisztje.
Az sem elhanyagolható, hogy hol osztanánk meg az italunkat, hiszen egy vendéglátóhelyen sokkal veszélyesebb, mint otthon a négy fal között.
A zsúfolt bárok kockázatosabbak, egyszerűen azért, mert kevésbé szellőznek, és nagyobb az esélye annak, hogy közelebb kerülj valakihez, aki beteg, azonban az ital típusa általában nem befolyásolja a fertőzés kockázatát
– mondta Dunphy.
Az egyetlen ember, akivel megoszthatjuk az italunkat a szakemberek szerint, az nem más, mint a partnerünk, hiszen vele más módokon, például csók útján is közvetlenül érintkezünk.
Még több életmód itt: