Mihez kezdjünk a tésztával? Gyakran döntünk mellette, de mikor sütöttünk utoljára vargabélest? Az egész család kedvencei lesznek a tésztarakottasok, mazsolával vagy anélkül!
vargabéles
Egy hagyományos, finom második fogás, ha előtte már egy laktatóbb levesünk volt. Szerintem olyan téli finomság ez, nekem valahogy mindig akkor jut eszembe, és készítem is.
Tésztákból sokszor készítünk sokféle ételt, gyors vacsoraként vagy ebédre gyakran választjuk, hiszen gyorsan megvan és szinte bármivel összeforgathatjuk a kifőtt alapanyagunkat. De milyen ritkán készítünk belőle édességet! Pedig egy kiadós, édes tésztarakottas bármilyen hétvégi főfogást kiválthat, ha a levessel már “megágyaztunk”a főfogásnak. Legnépszerűbb minden bizonnyal a vargabéles, de mutatunk pár opciót a tésztakreációk repertoárjának bővítésére!
Frissensült-kalauz: cigánypecsenye >>
vargabéles
Egy hagyományos, finom második fogás, ha előtte már egy laktatóbb levesünk volt. Szerintem olyan téli finomság ez, nekem valahogy mindig akkor jut eszembe, és készítem is.
édes tésztarakottas
Szeretem az almás - dolgokat, mindig keresgélek valami új recept után, ezt is az interneten találtam (hála annak, aki feltette). Kicsit féltem tőle, de megérte elkészíteni. Nagyon finom.
édes tésztarakottas
Anyukám receptje ez a csoda. Egyik kedvencem, annak ellenére, hogy nem rajongok az túrós süteményekért. Juharsziruppal mennyei!
édes tésztarakottas
Gondoltam, bővítem a háztartásomban előforduló főtt tészta receptek sorát ezzel a jónak tűnő mandulás metélttel, aminek a leírását egy régi receptfüzetben találtam. Egy kicsit ...
édes tésztarakottas
Egy tartalmasabb leves után kitűnő ez az édes tészta. Kockákra vágva melegen, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
édes tésztarakottas
A Nők Lapjában találtam ezt a Lajos Mari receptet, megtetszett, és el is készítettem. Igaz, én úgy csináltam, hogy felét mákkal, felét dióval. Nagyon érdekes ízt ad a hab a tetején, ...
vargabéles
Sok vargabéles receptet olvastam, de valamiért egyikkel sem lettem túl jóba. Van, amelyikbe 40-50 dkg túró kell, van amelyikbe olvasztott vaj, stb. ezért 4-5 receptből ollóztam össze a ...
"Más tészta"
A vargabéles nagyon finom, tagadhatatlanul kalóriadús finomság, nem jellemző, hogy egy átlagos októberi estén vállalkozunk arra, hogy összeállítsuk. A hétvége persze más, úgyhogy a hétközbeni saláták és szendvicsek vegetáló napjai után dúskáljunk a jóban! A vargabéles cérnametéltből készül, ez esetben házi készítésű változattal ne vacakoljunk, piacon, de még a boltokban is kapni jó minőségű házi tésztát. A stíriai metélt már kicsit “más tészta”, annál erősen ajánlott otthon nekirugaszkodni a metéltnek, de gyorsított főzéshez-sütéshez megteszi a jóféle bolti is. Mindkét ételféleség jellemzője, hogy rengeteg túró és vele járó mazsolamennyiséget igényelnek, az étel gericét tulajdonképpen ez a hozzávaló adja.
7 ellenállhatatlan gombás fogás >>
tejszínes húsok
A túró és a póré együttese nagyon felturbózza a natúr hússzeletet.
édes tésztarakottas
Az új albérletben az első süteményem ez volt, és meg kell hagyni, elég hamar elfogyott :) Erre a receptre egy régi újságban találtam rá. Gondoltam, gyorsan megvan, nem is annyira ...
édes tésztarakottas
Nekem a tészta jöhet sósan-édesen, mindegy: IMÁDOM!
Ezt az édes-almás-lekváros változatot nagyon régóta, rendszeresen készítem a családnak.
édes tésztarakottas
Nem szeretem a túrót, csak édes formájában. Mióta Anyukám először elkészítette, azóta az egyik kedvencem lett. Nagyon egyszerű, finom és laktató étel. Édesszájúak előnyben!
édes tésztarakottas
Egy tv-s főzőműsorban láttam ezt a variációt. A hagyományos vargabéles is nagyon finom, de ez.....
édes tésztarakottas
Vargabélest most sütöttem először. Több receptet elolvastam, összehasonlítottam, saját ízlésem szerint módosítottam,
így jött létre ez a változat. Mivel csak a szűk család volt ...
édes tésztarakottas
A magyar konyhában a tehéntúró felhasználása nagyon sokrétű.
Édes és sós főételekhez, süteményekhez is kedvelt alapanyag.
A stíriai metélt egyik a sok édes változat közül.
Ezen kívül a vargabélest a réteslapok tartják egyben, alul és fölül keretezik az isteni túrós, metéltes tölteléket. Fontos, hogy a tésztát előzetesen ne főzzük agyon, éppen csak pördüljenek párat a cérnametéltszálak a forró vízben, hiszen később még sütni fogjuk őket. Ne feledjük, hogy a tojások sárgáját külön fogjuk használni a fehérjéktől, ez utóbbit pedig kellően keményre kell felverni, különben oda minden fáradozásunk. A stíriai metélt esetében a már fönt említett házi tésztakészítési macera mérföldkőnek számít, a vargabéleshez képest itt a réteslapokkal nem, csak a tésztával tömjük meg jó alaposan a túrós masszánkat. Akárcsak a vargabélesnek, a stíriainak is a tejföl adja meg a kellő krémességet.
További édes tésztarakottasok receptjei itt >>
A rovat korábbi cikkeit itt találod >>