Isteni madártej felnőtteknek

Itt a legszuperebb karácsonyi stresszmentesítő ital. Kortyolgasd a fa díszítése közben vagy a főzés alatt, és garantáltan megjön az ünnepi hangulatod.

Minek is nevezzelek? Az angolszász kultúra eggnognak hívja, itthon inkább tojáslikőrnek szólítjuk, szerintem meg ez egy felturbózott madártej. De egyébként meg nem tökmindegy, ha brutálisan finom?

Eggnog recept

Már tavaly is tervezgettem, hogy elkészítem ezt a minden tekintetben karácsonyi italt, de végül kimaradt a repertoárból. Na, bezzeg idén! Nekem már vagy másfél hete ott pihen a hűtőmben, bevetésre várva, ám ez senkit ne riasszon el, még most is bátran neki lehet állni, főleg, hogy könnyen meglehet, hogy minden van otthon hozzá.

Pláne, hogy az összetétele nagy játékteret hagy nekünk. Én tejjel, tejszínnel, vaníliával, szerecsendióval és whiskeyvel készítettem, és ami ugye semmiképpen sem maradhat ki belőle, az a tojás. Ellenben az összes többit szabadon variálhatjuk. Például tej helyett mehet bele kókusztej vagy akár mandulatej is. Ízesíthetjük fahéjjal, csillagánizzsal, szegfűszeggel, narancshéjjal. Készíthetjük alkoholmentes változatban is (bár minek, ugye), de a whiskyhez sem kell ragaszkodni. Rum, bourbon, vodka - bármivel felüthetjük. Annyit azonban fontos tudni, hogyha nagyobb adagot készítünk, akkor ne spóroljuk az alkohollal, hiszen minél többet teszünk bele, annál tovább fog elállni!

Eggnog recept

A variációk száma itt még nem áll meg, mert ihatjuk hidegen és melegen is. Ha frissen készítjük, akkor kár lehűteni, mert hiába sikeredett idén tavasziasra ez a karácsonyi időjárás, jól fog esni az a langyos likőr. Ha a hűtőben pihentetjük, akkor vagy hidegen négycentenként kóstolgatjuk, vagy újra is melegíthetjük. Ez utóbbinál ügyeljünk arra, hogy alacsony lángon hajtsuk végre a műveletet, és még csak véletlenül se forraljuk fel, mert hajlamos lesz összeugrani.

Eggnog recept

És azt mondtam már, hogy ajándéknak sem utolsó? Pontosabban utolsó: utolsó pillanatos! Készíts dupla adagot: egyet magadnak, egyet pedig csatos üvegbe zárva, szalaggal átkötve, és mehet holnap a fa alá. Most pedig irány a konyha, minél hamarabb állj neki a kotyvasztásnak!

Egészségetekre - én ezzel kívánok boldog Karácsonyt mindenkinek! Az ünnepi pihi után újra jövök, méghozzá a világ legbizarrabb édességével.

Zene főzéshez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...