Isteni kenyerek és a város legjobb kakaós csigája

Friss, ropogós és igazi! Beutalót adnék a Három Tarka Macskába mindenkinek, aki már elfejetette, milyen a jó kenyér. Új, francia stílusú pékség Újlipótvárosban.

Ma hajnalban nyitott a Pozsonyi úton a Három Tarka Macska francia stílusú pékség. És a hajnal nem vicc, mert már hat órától lehet sorban állni a kakaós csigáért. A pékáruvál sem viccelnek. A lisztet egy francia malomból hozatják, de a péket is Franciaországból importálták, és igen, a kenyérkészítés technikája is francia. Persze van azért francia-magyar fúzió is, például a már említett kakaós csiga, amiről mindenki ódákat zeng, sőt, van aki egyenesen azt állítja, hogy a legjobb a városban. Ez a hír olyan gyorsan és hatékonyan terjedt szájhagyomány útján az újlipóciai faluközösségben, hogy reggel kilenckor már az összes elfogyott, így erről nyilatkozni egyelőre nem tudok, de ígérem, ha délután elkészült a friss adag, visszamegyek és update-elek.

Amit viszont kóstoltam, sőt láttam is, az, hogy hogyan készül az isteni baguette. Első osztályú, komolyan - belül puha, kívül hihetetlen ropogós, és ami talán a legfontosabb, hogy ízes! Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a kenyér, mint olyan, nem pusztán egy felvágott alá való szükséges elem, hogy jól lakjunk, hanem igenis lehet jóízű. Annyira jóízű, hogy a végén magát a sonkát fogjuk száműzni a tetejéről. Én konkrétan miközben ezek a sorok írom, szépen törögetem a zacskóból a kenyérfalatkákat, mert ömagában is jól csúszik.

Pierre, a pékmester olyan meggyőződéssel képes beszélni a kényérkészítésről, hogy egy idő után azt éreztem, basszus, én is pék akarok lenni. Az a szendvedély, ahogy a szakmájára tekint, kiegészülve az évek alatt gyűjtött tapasztalattal, elképesztően inspiráló volt.

Teljes kiőrlésű, kovászos, olivás, vörösboros, gluténmentes - azt hiszem, a kínálatra nem lehet panasz. Ha a napkezdésünket nem az állandó rohanás irányítja, akkor be is ülhetünk reggelizni. Válogathatunk szendvicsekből, tojásos reggelikből, és van kávé. Mindent korrekt ár-érték arányban kapunk meg - egy kovászos baguette például 480 magyar forint.

Nagyon kellett már egy ilyen hely, ahol non-stop friss és jó az áru, én nagyon csíptem, úgyhogy jó szívvel mondom, menjetek és teszteljétek ti is!

Három Tarka Macska

Három Tarka Macska a Facebookon

Cím:1137 Budapest, Pozsonyi út 41.

Nyitva tartás:H-P: 06:00–19:30Sz-V: 08:00-19:30

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...