Isteni IR-barát ételek karanténban - imádni fogod!

Mit eszik egy IR-es karanténban? Hát csupa finomat! Összegyűjtöttük nektek a legfontosabbakat, és szuper receptötleteket is mutatunk!

Már jól tudjátok, hogy IR-témában szoktam nektek írni, mert inzulinrezisztensként oda kell figyelnem a táplálkozásomra. Amióta számolom a szénhidrátokat , elképesztően változatos, finom és egészséges ételeket fogyasztok, így a karantén és a felhalmozás nekem nem volt kihívás, listát írtam-írok, heti kétszer megyek boltba/piacra/drogériába, szigorúan maszkban!

Pont a karantén előtt volt egy műtétem is, így még inkább elkezdtem odafigyelni arra, hogy mivel tehetem erősebbé magam fölösleges kalóriák nélkül. Étvágyam kevésbé volt, sokat kellett feküdnöm, hogy gyógyulhassak, így nekem a karantén lényegében február közepe óta tart.

CHIAMAG

Na, ekkor cuppantam rá a chiamagra, ami egy olyan alapanyag lett, amit rendszeresen tudok fogyasztani, pár csomaggal mindig van otthon, cukormentes kókusztejjel együtt, és fagyasztott gyümölcsökkel a frigóban.

Igen, ez nem a legolcsóbb szuperkaja, viszont rászoktam, nagyon finom, tudom, mennyire jót tesz a szervezetemnek, és a nasi iránti igényemet is kielégítem vele. Természetesen 2-3 evőkanálnyi eritrittel édesítek, és mindig van otthon a hűtőben egy-egy adag chiapuding. Ha valahova hirtelen el kell ugranom (ez mostanában a totális home office-ban nem jellemző annyira), akkor viszem magammal kiskanállal, a hordozható dobozomban.

Áfonyás-banános chia mag puding

Volt otthon 2 db túlérett banánom, így ezt a finom és egészséges pudingot készítettem belőle uzsonnára. Akár reggeli helyett is megállja a helyét, mivel rengeteg természetes Omega 3 ...

Zöldségek

Nagyon nehéz délután már friss zöldségeket találni, sietni kell a piacra vagy a boltba, online meetingek és leadási idők mindig közbeszólnak, hogy mikor jutok ki vásárolni, és sokszor végül csak az este marad. A délelőtt a 65 év felettieké most, de délután/este beszerzek gombát, cukkinit, édesburgonyát, újabban a kelbimbót kívánom, még kitalálom, mi lesz belőle, paradicsomot különböző feldolgozott formában, és hát mi tagadás, a drágább fürtös paradicsomot választom a reggelikhez, salátákhoz.

A beszerzett zöldségekhez igazítom a receptjeimet, és az egyik kedvencem, ahogy már tudjátok, az ázsiai konyha: a delikátboltból hozok kókusztejet (figyeld a szupermarketeket, sokszor le van árazva!), currypasztát, most pasztából a pho levest is ki fogom próbálni, ami nyilvánvalóan nem összehasonlítható a hosszan főzött alapleves verzióval, de hétköznap nem igényel sok agyalást, és ha finom, egészséges, hát miért ne?

TOFU

A tofu előtérbe került, mert egy vegetáriánussal élek együtt, és kiderült, hogy a szója ezen formája, valamint a granulátum is meglepően sokoldalúan felhasználható húshelyettesítésre, saláták, főzelékek mellé.

Sajtok, zöldségfasírtok

Az egyik kedvencem a grillezett sajt: a grillezéstől a nyolcadik kerületi kis konyhánkban mondjuk messze vagyunk, de egy serpenyőben meglepően jól át lehet sütni egy brie sajtot is, ezért most odavagyok. Zöldség- vagy bármilyen cukkinifasírtot bármikor összedobok, a hidegen sajtolt olajaimhoz ragaszkodom, és nagyon keveset használok belőle. A zöldséges fasírtokhoz sokszor kókuszlisztet használok alacsony szénhidráttartalma miatt, egyáltalán nem lehet érezni rajta a kókuszízt, vagy ha igen, engem az sem nagyon zavar.

Fehérbabos zöldségfasírt

Húsmentes fogás, amely a kencének köszönhetően önmagában is megállja a helyét, de kínálhatunk mellé zöldsalátát is. A kencében lévő zöldfűszerek variálhatóak és ...

Napraforgómagos cukkinifasírt

Ha nem szeretnénk (és én most a kánikulában nagyon nem szerettem volna :)) olajban sütni, tepsiben is elkészíthetjük, de ez esetben adjuk a masszához 1-2 evőkanál olívaolajat. Miután ...

Hidegen sajtolt olajok

Ha már olajok: imádom a mindenféle hidegen sajtolt, menő olajakat, olíva, tökmag, szőlőmag, mindegyik jöhet.

Ha a hedonista énem előugrik, akkor kenyérkockákra, friss (teljes kiőrlésű) bagettre csepegtetek belőlük, és úgy falatozgatunk este.

Külföldi utakról vannak még ilyen olajaim, ezeket főzésre nem használom, csak így önmagukban locsolok belőlük a kenyérre, próbáljátok ki karanténban egy pohár bor mellett a teraszon, igazi úri mulatság lesz!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...