Isteni citromtorta nagyitól

Június 14-ére, a Nagyszülők és unokák című könyvem dedikálására invitálom kedves olvasóimat! Remélem, találkozunk személyesen, de azért a recept most sem marad el!

Szóval találkozzunk szombaton, az Ünnepi Könyvhéten, a Vörösmarty téren! A Jaffa Kiadó standjánál üldögélek majd 14 órától, és várom az érdeklődőket egy kis beszélgetésre, ismerkedésre, eszmecserére. A könyvet vásárlóknak pedig egy unokáknak szánt kis ajándékkal szeretnék kedveskedni.

Természetesen recept is van bőven a kötetben, valamint nagyszülőknek szóló sok hasznos ötlet. A kéziratot azonban egyszer le kell adni, nem lehet a végtelenségig hozzáírni, bővíteni. Szerencsére a webszakácskönyvre mindez nem érvényes, épp ezért igyekszem hétről hétre a legújabb családi receptszerzeményekkel megismertetni az olvasókat.

Francia citromtorta receptjéért kattints ide!

Most sincs ez másképp, és mivel nyáron születtek az unokáim, nehezen úszhatom meg tortasütés nélkül a bulikat. (Nem is akarom persze.) A nagy melegben nyári torta dukál. Na és milyen egy nyári torta? Könnyed, üdítő, gyümölcsös.

Sorba vettem a családi kedvenceket, és mint kiderült, nálunk a fregoli torták viszik a prímet. Természetesen nem a kád felé szerelhető csigás ruhaszárító értendő alatta, hanem egy alap recept, amit többféleképp variálhatunk. Sokáig tartotta magát a mézes krémes, ami könnyen tortává formázható, tetején a csoki kiváltható eper-, ribizli-, málna vagy meggymázzal.

A következő kedvezményezett egy túrótorta, ami citromtorta néven is futhatna, mivel a benne lévő citrom mennyisége határozza meg, milyen néven illessük! Gyümölcshalommal a tetején újabb és újabb ízek hozhatók ki belőle.

A népszerűségi listát mostanában egy francia citromtorta vezeti, ami Márti citromtortája néven került be a családi repertoárba. Savanykás, pikáns íze a nagy melegben különösen üdítő, és persze ezt is lehet variálni. A krémbe tehetünk kevesebb citromot, és mint a már említett túrótorta esetében, ha eperrel vagy málnával megbolondítjuk, más ízhatást érünk el vele. Még különlegesebbé teszi a tetejére pirított-szárított habcsókszerű tojásfehérje-korona. És bizony nálunk egyesek a habcsóknak nem tudnak ellenállni!

Túrótorta eperdísszel recept

Így hát szerencsére most sem kell sokat morfondíroznom az ünnepi torta kiválasztásán, és mivel a nagyikönyvből kimaradt a később érkezett recept, legalább a dedikálás apropóján közkinccsé teszem. Érdemes kipróbálni!

Mari nagyi

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...