Istenek és szentek madara, a liba

Édesburgonyás-tárkonyos libaaprólékleves Narancsos lilakáposzta Libamáj tokaji aszúval

Eljött a november. A hónap, amiért valljuk be, ritkán rajongunk. Hamar sötétedik, jön a ködszitálás, az ónos eső, és kéretlenül az első mínuszok is. Kirándulni már ritkán tudunk, síelni, szánkózni még nem, moziba meg kinek van kedve menni, nézz már ki az ablakon, én ebben a latyakban nem megyek sehova!Régen bezzeg tudták értékelni. A népi kultúrában – mert reprezentatív felmérést nem végeztem – úgy várták a novembert, mint a messiást. Az időjárás végre tökéletesen lehetetlenné tette a kinti munkát, amit be lehetett takarítani, már betakarították, amit tartósítani lehetett, azt megaszalták, befőzték, savanyították – és végre kezdetét vehette az igazi élet, lehetett szusszanni egy kicsit a munkás hónapok után. Ezt persze meg kellett ünnepelni. Lehetőleg újborral (mert a must ilyenkorra már bor lett!) és libával. És hogy miért éppen a liba a Márton-nap járulékos eleme? Erre több magyarázat is van. A legenda szerint Szent Márton a római birodalom Pannónia tartományának egyik városában, Savariában (Szombathelyen) látta meg a napvilágot 317-ben. Édesapja elöljáró volt, Márton így katonai pályára lépett, később azonban a kard helyett a keresztet választotta, és papnak állt. Sokat tett a szegényekért, szerénysége pedig szó szerint legendássá tette – mikor püspökké akarták szentelni, a lúdólba bújt be az érte jövő egyházi méltóságok elől, de a madarak hangos gágogásukkal elárulták a rejtekhelyét, így Márton kénytelen volt elfogadni a tisztséget. Márton-napi receptek itt!Egy másik magyarázat a római időkre nyúlik vissza. A téli negyedév kezdetét az újbor megkóstolásával indították, és hozzá a hadisten, Mars szent madarát, a ludat – ilyen előkelő státust azért szerzett, mert a capitoliumi libák gágogásukkal felriasztották az alvókat, amikor meglepetésszerűen akart az ellenség Rómába jutni – fogyasztották, minden formában. E történet szerint a kereszténységbe is így került át az ünnep, Márton madara pedig egyenlő Mars isten madarával.A „praktikusok” szerint azonban egyszerűen arról volt szó, hogy a nyáron megszaporodott libaállományt valahogy le kellett csökkenteni – és mivel a madarak tartása nem igényelt különösebb anyagi erőforrást, még a legszegényebbek is megenged- hették maguknak, főként mert egy libából legalább háromféle ízletes fogást lehetett egyszerre készíteni.Hogy melyik verziót tekintjük a Márton-napi libavacsora eredetének, azt szívünk joga eldönteni. Ha szoktuk ünnepelni, akkor hajrá, ne adjuk fel ezt a szép szokást, ha pedig nem, akkor legfőbb ideje elmenni a kedvenc hentesünkhöz libáért, beszerezni egy pár palack újbort, és áthívni a barátokat egy mennyei libavacsorára. A menü összeállításához pedig szemezgessük a NoSalty Márton-napi receptjei közül. Márton-napi receptek itt!

Fűszeres libapecsenye zúzamártással

A néphit szerint Márton napján azért is kell lúdhúst fogyasztani, mert a lúd mellcsontjából meg lehet jósolni az elkövetkező hónapok időjárását. Ha fehér a csont, havas, fagyos, ...

Füstölt libakolbász házilag

Jó urunk, Márton, hadd vigadjunk egy kicsit; Tiszteletedre és az akaratod szerint, Legyen bor kupáinkban, sok lúd az asztalon Sütött, főzött ludak, de egy egész halom. A középkorban ...

Lúdláb

Minden évben barátainkkal összegyűlünk az újbor ünnepén, Márton-napkor. Idén, rendhagyó módon, nem Villányban mulattunk, hanem két kedves barátunk otthonában ünnepeltük a hegy ...

Márton napi libaleves

Márton nap Pannóniában, Savariában született tours-i püspök, Szent Márton emléknapja. A középkor egyik legnépszerűbb szentje volt, kultusza a katolikus országokban, így hazánkban is ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...