„Isten adja a diót, ám nem ő töri fel...”

100 %-os diótorta

A dióhéjban maga az egészség lakik: a dióbél ugyanis 42–60 százalékban tartalmaz zsírsavat. Ami azonban még fontosabb, nem is akármilyet. Legújabb amerikai és spanyol tanulmányok szerint a dióban – hasonlóan a hideg vízben élő halakhoz – átlagon felüli az Omega-3, vagyis a többszörösen telítetlen zsírsavak mennyisége. Tartalmaz alfa-linolénsavat, a nitrogén-monoxid előanyagát, az arginin aminosavat, és sok benne az antioxidáns is.

Az antioxidánsok az olívaolajban ugyancsak megtalálhatók, ám abban kevesebb a többszörösen telítetlen zsírsav, és nincs benne arginin, sem Omega-3. Mindezek az egészséges szív és a véredények számára különösen fontosak. Mindemellett a dió sok nyomelemet is tartalmaz: a májnak és a hajnak fontos cinket, a szívizom jó működéséhez szükséges káliumot, továbbá magnéziumot, foszfort, ként, vasat, kalciumot, A-, B1-, B2-, B3-, C-, E-vitaminokat és pantoténsavat. Egy barcelonai kutatócsoport vizsgálatai szerint a bőséges vacsora után elfogyasztott 40 g dió (körülbelül 8 megtisztított dió) csökkenti a telített zsírok kedvezőtlen hatását.

A Harvard Egyetem tudósai pedig felfedezték, hogy azoknak a nőknek, akik hetente ötször megesznek egy maroknyi diót, 20 százalékkal alacsonyabb a kettes típusú diabétesz-veszélyeztetettségük, mint azoknak, akik ritkábban fogyasztanak diót.

„Isten adja a diót, ám nem ő töri fel” – mondta Johann Wolfgang Goethe találóan. Megér egy kis munkát, hogy hozzájussunk a csemegéhez...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...