„Isten adja a diót, ám nem ő töri fel...”

100 %-os diótorta

A dióhéjban maga az egészség lakik: a dióbél ugyanis 42–60 százalékban tartalmaz zsírsavat. Ami azonban még fontosabb, nem is akármilyet. Legújabb amerikai és spanyol tanulmányok szerint a dióban – hasonlóan a hideg vízben élő halakhoz – átlagon felüli az Omega-3, vagyis a többszörösen telítetlen zsírsavak mennyisége. Tartalmaz alfa-linolénsavat, a nitrogén-monoxid előanyagát, az arginin aminosavat, és sok benne az antioxidáns is.

Az antioxidánsok az olívaolajban ugyancsak megtalálhatók, ám abban kevesebb a többszörösen telítetlen zsírsav, és nincs benne arginin, sem Omega-3. Mindezek az egészséges szív és a véredények számára különösen fontosak. Mindemellett a dió sok nyomelemet is tartalmaz: a májnak és a hajnak fontos cinket, a szívizom jó működéséhez szükséges káliumot, továbbá magnéziumot, foszfort, ként, vasat, kalciumot, A-, B1-, B2-, B3-, C-, E-vitaminokat és pantoténsavat. Egy barcelonai kutatócsoport vizsgálatai szerint a bőséges vacsora után elfogyasztott 40 g dió (körülbelül 8 megtisztított dió) csökkenti a telített zsírok kedvezőtlen hatását.

A Harvard Egyetem tudósai pedig felfedezték, hogy azoknak a nőknek, akik hetente ötször megesznek egy maroknyi diót, 20 százalékkal alacsonyabb a kettes típusú diabétesz-veszélyeztetettségük, mint azoknak, akik ritkábban fogyasztanak diót.

„Isten adja a diót, ám nem ő töri fel” – mondta Johann Wolfgang Goethe találóan. Megér egy kis munkát, hogy hozzájussunk a csemegéhez...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek