Az ismerősünk által posztolt ételt választjuk mi is ebédre – így befolyásol minket a social média

Te is végigpörgeted a telefonodon reggelente a szép kajás képeket, amiket az ismerőseid posztoltak? Most kiderült, jelentősen hat arra, amit aznap enni fogsz!

Nem nehéz belegondolni abba, hogy a közvetlen környezetünk jelentős mértékben befolyásolja azt, hogy hogyan étkezünk, és mi kerül nap mint nap a vacsoraasztalunkra. Én például kipróbáltam már azt, milyen vegetáriánus étrendet követni, csak azért mert a párom is ezt választotta, de különböző diétákba is könnyebben ugrunk bele, ha csupa jót hallunk róla barátunktól vagy barátnőnktől.Egy új tanulmány most azonban arra világít rá, mennyire jelentős hatást gyakorol ránk, mit látunk a közösségi médiában. Képes akár a jó irányba, az egészséges étkezés felé húzni a mérleg nyelvét egy szépen sikerült ételfotó?

Az angol Aston Egyetem kutatócsoportja nemrégiben publikált egy olyan cikket, amelyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy a közösségi média felhasználóinak posztjai hatással vannak-e a saját fogyasztásunkra és választásainkra a fogások terén. A kutatásban részt vett alanyoknál tehát a központban az állt, mennyire igazodnak a szokásaik a különböző digitális platformokon látottakhoz.Azok az emberek, akik szerint a Facebook-barátaik több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, saját maguk is több gyümölcsöt és zöldséget vezettek be az étrendjükbe, míg akiknél a gyorskaják voltak a fókuszban, hamarabb csábultak el egy adag sült krumplira és hamburgerre.

Szaftos hamburger

A jó hamburger egyetlen dolgon múlik - a húspogácsa minőségén. A pogácsa negyede, húsz százaléka ideális esetben marhafaggyú - ha megkéritek a hentest, összedarálja nektek! Innentől ...

Tabbouleh citromos csirkével

A tabbouleh az arab világ egyik közkedvelt salátája, ahány forrás, annyi eredetmegjelölés, de a legtöbb hivatkozás arra utal, hogy Libanonból származik ez az egyébként tradicionálisan ...

„Úgy tűnik, hogy a tudatalattink feldolgozza a látottakat, így az, mások miként viselkednek, vagy jelen esetben hogy milyen ételt választanak, az a saját választásainkra is hatással van" - mondta Lily Hawkins, egészségpszichológia doktorandusz és a cikk szerzője.

Tehát, ha úgy gondoljuk, hogy a barátaink rengeteg gyümölcsöt és zöldséget esznek, akkor nagyobb valószínűséggel fogyasztjuk ezeket mi is.

Másrészt, ha úgy látjuk, hogy mások örömmel esznek gyors ételeket és cukros üdítőket, az számunkra is legitimálja, hogy egészségtelenebben éljünk. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a közösségi médiát eszközként használhatjuk egymás étkezési kultúrájának befolyásolására, legyen szó a baráti társaságunkról, de az influenszereket tekintve akár szélesebb rétegek is "mozgósíthatók" egyes irányokba.

A kutatás során egészen pontosan 369 főiskolai hallgatót vizsgáltak - férfiakat és nőket egyaránt – , 22 éves átlagéletkorral. A tanulmány megerősíti, hogy nagyon nehéz elválasztani a valós életét a közösségi médiától, bármennyire is szeretnénk. Amikor az ételekről beszélünk, gyakran mondjuk, "az vagy, amit megeszel."Ha a Facebook és az Instagram része a közösségi étkezésnek, akkor sokkal többféle módon befolyásolhat minket, mint gondolnánk.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...