Az Amazonas menti esőerdők környékén végtelen mennyiségű rendhagyó ételalapanyagra bukkanhatunk. Ilyen például a duci amazóniai pondró, az úgynevezett chontacuro is. A krémszínű, fehérjedús és tápláló, külsőre azonban legtöbbünknek eléggé visszataszító féreg még egy Michelin-csillagos étteremben is megtalálhatja a helyét.
Juan José Aniceto, az ecuadori Puya város séfje bár a francia, az amerikai és a hagyományos ecuadori konyha csínját-bínját is kitanulta, mégis végül az amazóniai konyhára specializálódott, amit itt, Puyaban ismert meg. Ehhez nem volt rest az esőerdőkig menni, hogy aztán rátaláljon erre a bizonyos chontacuro nevezetű pondróra.
NÉZZÉTEK:
"Igaz, hogy az újdonságok kipróbálásától eleinte szinte mindenki ódzkodik, de eddig senkivel se találkoztam, akinek ne ízlett volna a chontacuro."
Mai napig ez az egyik legemblematikusabb amazóniai illetve ecuadori fogás, sőt, a helyiek szerint még a légzőszervi betegségeket és az influenzát is gyógyítja.
A megfelelő szakértői tudással bármilyen furcsának vagy akár visszataszítónak tűnő tápláló alapanyag megtalálhatja a helyét akár egy többcsillagos étteremben is - vallja Juan.
Ezt láttad az ízHUSZÁR magazinon?
Kultúrfelvágott: elkészítettük Clemenza húsgolyós spagettijét a Keresztapából