Az okra leginkább egy mini paprikára hasonlít, nálunk ritkán kapható, pedig nagyon széleskörűen alkalmazható alapanyag.
Ez a zöldségféle a trópusi illetve a szubtrópusi vidékeken terjedt el: Észak-Afrikában évezredek óta termesztik, Indiától Ausztráliáig közkedvelt, de Amerikában is jól ismerik.
Itthon is próbálkoztak vele – kisebb-nagyobb sikerrel – , de még mindig nagyon kevesen ismerik. Számtalan ország fogyasztja napi renderességgel köretként vagy fűszernövényként. Magyarországon különlegességnek számít, azonban nem lehetetlen a beszerzése.
Küllemre, illetve méreteit tekintve is leginkább egy éretlen paprikára hasonlít: halványzöld, ropogós külső héjjal és rengeteg „maggal” rendelkezik. Főzés közben pektintartalma miatt ragacsossá válik, és ezzel igencsak besűríti az ételeket.
Vannak országok, ahol leginkább levesként, van ahol egyfajta lecsóként használják. Remek választás lehet sütve-főzve, sőt, még nyersen is, például salátákhoz.