Ismerd meg a régi húsvéti népszokásokat!

Mi az a kisze? Mikor tilos a házimunka a húsvéti időszakban? És hogy jön ide egyáltalán a nyúl?

A húsvéti ünnepkörhöz sokféle régi népszokás, hagyomány kapcsolódik. Egyrészt az egyik legfontosabb keresztény ünnepről, másrészt a tavasz beköszöntésének ünnepléséről van szó. Ezt a kettősséget támasztja alá magának a húsvétnak az időpontja is, amelyet az első niceai zsinat úgy határozott meg 325-ben, hogy a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap legyen húsvétvasárnap. Mint ilyen, a több száz éve ünnepelt alkalomhoz, a húsvéthoz kötődő szokások közül is sok a mai napig él, mások azonban már kivesztek az élő hagyományok közül.

A kisze

A virágvasárnaphoz kötődő népszokás volt, hogy egy szalmabábut - a kiszét - menyecskeruhába öltöztettek, s énekléssel kísérve végighordoztak a falun, majd többnyire elégették. Vélhetően ezzel a telet, betegségeket, nehézségeket, a böjti időszakot kívánták elűzni az emberek.

Barkaszentelés

Szintén virágvasárnapi hagyomány, amelynek határozottan egyházi eredete volt (a barka felszentelése), ugyanakkor különböző hiedelmek is kapcsolódtak hozzá. Úgy vélték, hogy a szentelt barka megóv a betegségektől, tűzvésztől, villámcsapástól, s rontások ellen is használható.

Nagypénteki szerencsétlenség

Jézus keresztre feszítésének emléknapját kifejezetten szerencsétlen napnak tartották. Ilyenkor sok házkörüli, állattartással, fölműveléssel kapcsolatos tevékenység tilos volt, bár bizonyos vidékeken a „kellemetlen” munkákat direkt ilyenkorra időzítették, úgy, mint az állatok farkalását vagy herélését.

Ételszentelés

Ez már húsvétvasárnapi szokás volt, a délelőtti misére érkezők kosárban vitték a sonkát, kalácsot, bort, tojást a templomba. Ezen napon teljes munkatilalom volt mind a háztartásban, mind a jószágok körül. A szemetet kivinni, söpörni sem volt szabad.

Locsolás és tojásfestés

Még ma is élő húsvéti hagyományaink. Húsvéthétfőn a víznek különösen fontos szerepet tulajdonítottak, mely a tisztasághoz és a termékenységhez köthető. A locsolkodás sokáig valóban vízzel való alapos öntözést, esetleg a lányok kútban, vagy vájúban való megmártását jelentette. Finomabb és illatosabb, kölnivizes formáját csupán a két világháború között nyerte el. A locsolás jutalma országszerte étellel és (sokkal inkább) itallal való megvendégelés, illetve a hímes piros tojás. A tojásdíszítés hagyományos technikái a viaszozás, karcolás, patkolás vagy savval történő tojásírás.

A nyúl és a tojás

Az örök kérdés, hogy mi volt előbb, a nyúl, vagy a tojás. Vagy sokkal inkább, hogyan jön ez az egész a húsvéthoz? A tojás és a nyúl egyaránt termékenységszimbólumok. A tojás a keresztény szimbolikában a feltámadás jelképe is, hiszen magában hordozza az élet ígéretét. A nyúl pedig szaporasága okán a bőség jelképe, bár a húsvéti ünnepkörbe jóval később, csak a XX. században került be, vélhetően német nyelvterületről. A válasz tehát: a tojás volt előbb, s csak aztán a nyúl.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...