Ismerd meg Gofreet, az első magyar gluténjelző segítőkutyát!

A cuki külső csak álca, Gofreenak, az egy éves keverék segítőkutyának komoly feladata van: 10 éves gazdijának segít kiszagolni a glutént az ételekben.

Emmáról négy éve derült ki, hogy a gluténérzékenység legsúlyosabb fajtájától, a cöliákiától szenved. A 10 éves kislány egy pici mennyiségű gluténtól is hosszú hetekre rosszul tud lenni. Néhány hónapja egy kutya személyében kapott segítséget - számol be az RTL Klub Híradója.

Az egy éves Gofree négy hónapos kora óta van Emma családjánál. A keverék kutya az első gluténjelző segítőkutya Magyarországon. Gofreet Emma édesanyja, Sziklai Bengyel Nóra a NEO Segítőkutya Egyesület tagjaként képzi ki. A kiskutya pacsival jelzi, ha kiszagolja a glutént, amiért kiképzőjétől virslit kap jutalomként. Ha nem érez semmit, akkor nyugodtan ül tovább.

A kutyák a szaglószervükkel a képzést követően képesek a glutént azonosítani. Gofree képzése várhatóan az év végéig tart. Utána minden ételről el fogja tudni dönteni, hogy tartalmaz-e nyomokban glutént, vagy nem, és ezáltal biztonságos-e Emma számára.

Receptajánló:

Barackos clafoutis - gluténmentes

Az egyszerűen elkészíthető, gyors, ellenállhatatlanul finom és nem mellékesen gluténmentes édességek sorában nálunk talán a "number one" ez a francia klasszikus. Készítettem már ...

Gluténmentes lasagne

A lasagnénál nincs is jobb kaja, szerintünk bárhol, bármikor jöhet. Ráadásul ugyanolyan könnyű glutén- és laktózmentesen elkészíteni, mint hagyományos alapanyagokból, a hozzávalók ...

Gofree képzése nagyjából 3 millió forint, de egy külföldi tréner is segít a kiképzésében. Emma anyukája azt reméli, ha Gofree kiképzése sikeres lesz, akkor több ilyen kutyát is kiképezhetnek Magyarországon.

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó: Facebook

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...