A boozát, ezt a szokatlanul rugalmas, tejes alapú fagylaltot már ezelőtt ötszáz évvel is készítették a Földközi-tenger levantei régiójában, körülbelül a mai Libanon, Szíria, Izrael területén.
A "gumifagyi" sahlabból, vagyis őrölt orchideagyökérből, masticból, vagyis gyantából áll. Ezt a keveréket egy nagy, hűtött tartályba rakják, tejet adnak hozzá, majd egy nagy fadoronggal ruganyosra, nyúlósra püfölik a masszát, végül kézzel húzzák-nyújtják.
Ez utóbbi igazi művészet, ugyanis körülbelül egy percnyi idő áll rendelkezésre, amikor a boozát ki lehet nyújtani. Gyakorlott szakember kell ahhoz, hogy ezt az időablakot megtalálja valaki.
A gumis, nyúlós állagú booza lassabban olvad, mint a hagyományos fagyi, tovább őrzi a formáját.
Úgy tűnik, ez a keleti édesség lassan népszerűvé válik a nyugati világban is. Brooklynban nemrég nyílt meg aRepublic of Booza nevű hely, ahol 35 féle ízben lehet kóstolni ezt a jeges specialitást. A választék bebizonyítja: a booza ízesítésének csak a képzelet szab határt. A tejes alapú fagyit ugyanúgy lehet sós Oreós ízesítésben kapni, mint csak egy kevés friss pisztáciával megszórva.
via Michelin Guide
Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?
Egy nap alatt körbeettük és bringáztuk a balatoni kiskört - ide menjetek Ti is habzsi-dőzsizni