Ismerd fel a káros diétákat - innen tudod, hogy átvernek

Ezer és ezerféle szuperhatékony diétatipp kering az éterben - hogy tudjuk eldönteni, hogy melyik működhet, és melyik az, amit azonnal el kell felejteni?

Kevés olyan embert ismerek, aki ne próbált már volna ki valamiféle diétát. Van, aki fogyni szeretne, van, aki méregteleníteni, van, aki csak egészségesen enni, van, aki valamely betegséggel szemben szeretné felvenni a harcot.

Beírtam a keresőbe a „fogyókúra" szót, több mint egymillió találatot kaptam. Van miből mazsolázni, az biztos! A tippeknek sosincs végük, diétás könyvek tucatjai jelennek meg minden évben, az interneten fellelhető tuti diéták gyakorlatilag feltérképezhetetlenek, és akkor még nem is említettük a szomszéd, a barátnő, a munkatárs mindenre használható saját élményeit.

De merre induljon el a laikus?Honnan derül ki számunkra, hogy az adott diéta vajon nem teljes szamárság-e?

1. Biológiai alapismeretek

Ha egészségügyi végzettséggel rendelkezünk, vagy esetleg biológiát tanultunk az egyetemen, akkor remélem azonnal felismerjük a butaságot, a tudományos fél- (negyed-?)igazságokat, a totális blődségeket, és azonnal továbblépünk.

Ha nincs egészségügyi végzettségünk, kérjük kölcsön a gimis bioszkönyveket, és fussuk át az emberi test működéséről szóló fejezeteket még egyszer. Máris tisztábban fogunk látni!

via GIPHY

2. Keressük mögötte az embert!

A diéták mögött jellemzően (jól fényképezett) orvosok, edzők, táplálkozási szakértők (bármit is jelentsen ez) állnak, na meg persze bárki, aki erre affinitást érez. Ha nem lenyomozható, hogy ki áll a diéta mögött, azonnal felejtsük el. Számtalanszor találnak ki fiktív orvosokat, szakembereket, csakhogy jobban menjen az üzlet. Legyünk tisztában azzal, hogy táplálkozásról érdemben beszélni kémiai, biokémiai, anatómiai, élettani, kórélettani (felsőfokú) ismeretek nélkül nem lehet hitelesen. Attól, hogy elolvasunk egy rakás táplálkozásról szóló könyvet, cikket, még nem válunk szakértővé. Az, hogy valaki tanár, edző, pszichológus vagy fogorvos, még nem garancia arra, hogy érti, tudja, ismeri a test valós működését.

Csicseripörkölt

Íme a mi ultimate csicseriprököltünk! Ha vegán vagy, ha nem, ha unod a húst, ha nem, érdemes kipróbálni, mert nagyszerű fehérjeforrás, az íze pedig csodálatos! Akárcsak egy jó ...

Vitaminbomba vérnarancsos saláta

Engedd el a fantáziád! Tegyél zöld leveleket, uborkát, bébispenótot és/vagy rukkolát a tál aljára. Erre jöhet az energiabomba avokádó, színezőnek piciny paradicsomok, lila hagyma, ...

Magyaros répafasírt

Néha nem csak hétvégén van szükség egy bevált receptre, hanem hétköznap is. Ha tényleg csak egy gyorsan elkészíthető ebédre vagy vacsorára vágytok, készítsétek el ezt a szuper ...

Ha pedig egy oldalon megjelent cikknek, iránymutatásnak nincs feltüntetve a szerzője - azt a cikket el se olvassuk. Ha feltüntették a szerzőt, de nem derül ki, hogy a szerzőnek van-e megfelelő végzettsége - akkor sem érdemes az életünket feltenni a cikkben írottakra. Szerencsére ma már egyre több online cikket jegyeznek dietetikusok, egyre több könyvhöz veszik igénybe a segítségüket. Ezek azok az írások, amelyekre érdemes figyelmet, időt, és energiát szánni.

3. Turmix, szelet, por és cseppek

Nézzük meg alaposabban a diétát: van-e olyan termék, ami nélkül a diéta kivitelezhetetlen? Pl. egy csepp, amit a vízhez kell adagolni mindennap, „különleges", márkázott alapanyagok, amit csak a speciális üzletekben lehet kapni, egy étrendkiegészítő termékcsalád, amit ha nem veszünk meg rendszeresen, akkor inkább bele se kezdjünk. Ha erre a kérdésre „igen" a válasz - lapozzunk tovább.

4. 2 nap alatt mínusz 10 kiló

Őszintén - van ennek bármi esélye? Hiszen a +30 kilós túlsúly sem egy hét alatt jött fel ránk. Ha egy diéta rövid idő alatt ígér nagyon gyors fogyást, akkor valószínűleg nem sokra megyünk vele. Az biztos, hogy ha le is adjuk a sok kilót, nem maradnak tartósan távol, cserébe viszont odaboxoltunk egy jó nagyot a szervezetünknek.

via GIPHY

5. Káposztaleves és társai

Tipikus formája a káposztaleves-diéta vagy a különböző porokat (shake) tartalmazó diéták. A sikeres és egészségünket sem veszélyeztető testsúlycsökkenés hosszútávú gondolkodást igényel hosszú távon fenntartható étrenddel. Ha képesek vagyunk belátni, hogy nem fogunk életünk végéig káposztalevesen és csokisshake-poron élni (és remélem képesek vagyunk), akkor azt is be fogjuk látni, hogy a káposztaleves segítségével leadott kilók szépen visszakúsznak majd, mihelyst visszatérünk régi életmódunkhoz.

Tormás petrezselyemgyökér

A fagyasztóban összegyűlt csontokból leves volt betervezve, így gyorsan elugrottam a boltba zöldségekért. Mikor hazajöttem, akkor vettem észre, hogy fehérrépa már volt itthon. Ráadásul ...

Argentin steak chimichurrival

A steak sütése, annak ellenére, hogy egyáltalán nem tűnik bonyolultnak, nem egy egyszerű feladat. Ismerni kell a húst, megfelelő hőfokot kell használni, mert pillanatokon múlik, hogy egy ...

6. Felejtsük el a szénhidrátokat

Vagy éppen a zsírokat. Nem túl bonyolult szerintem azt sem megérteni, hogy ha háromféle makrotápanyag (szénhidrát, fehérje, zsír) kell a szervezetünk működéséhez, akkor nem szerencsés bármelyiket is kihagyni az étrendünkből. Nincs olyan hosszútávú étrend, ami ezek bármelyikének jelentős korlátozásával ne vezetne egészségünk károsodásához. Ehhez hasonlóan élelmiszercsoportokat pl. kenyérfélék, tészták, gyümölcsök stb. sem szükséges kizárni az étrendből - vagy ha igen, akkor azt csakis személyre szabottan, pl. a már létező betegségek tükrében.

7. Csak EZ a diéta a jó

Ha azt olvassuk, hogy egy adott diétával - de csak azzal és semmi mással - szabadulhatunk meg felesleges kilóinktól, az összes betegségünk elmúlik, és örök életűek leszünk - ne higgyük el. Mert ilyen nincs.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: Getty

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...