Egyes források szerint 1849-ben készítették az első islert Bad Ischl városában, Ferenc József tiszteletére, a lassan 200 éves Zauner nevű cukrászdában. Viszont él a köztudatban egy kevésbé romantikus eredettörténet is, miszerint az ‘50-es években került először desszertes tányérra az isler: az említett Zaunerben egy Richard Kurth nevű cukrász találta ki az imádott sütit, persze egy világkiállítás miatt (ismerős lehet a koncepció akár a somlói galuska kapcsán is!). Mindegy, hogy melyik sztorinak hiszünk, a lekvárral tapasztott, csokival öntött linzerkorongok ezekben a cukrászdákban mindig szuperek!
Nézd meg galériánkban a szuper islerlelőhelyeket!
6 islerlelőhely Gödöllőtől-Pécsig, ahol mesteri korongok várnak
Jardin Cukrászda, Debrecen
Debrecen-szerte rajongják a Jardint, ami új stílust hozott a nagyváros életébe, szakítván a hagyományossal és a retróbb cukrászdák kínálatával. A francia desszertiskolára alapoznak, ennek ellenére ünnepek idején szívesen készítenek például islert is. Ilyenkor érdemes vásárolni belőle, mert ahogy a modern monodesszertek, úgy ez is mesés.
Fotó: Facebook
Solier Cukrászda és Kávéház, Gödöllő
A nagybetűs cukrászda Gödöllőn, ahol ötvözik a régit az újjal, Szoljár Csaba pastry chef és tulajdonos vezényletével. Nagyon régen ettünk annyira tökéletes islert, mint a Solierben: talán a fanyarabb, házi gyümölcslekvárja viszi a prímet, ahogy összeolvad az omlós, vajas tésztával és bevonja a jó minőségű csokoládé. A liofilizált málnapöttyök és a mandulaszilánkok is hozzátesznek a komplexitáshoz.
Fotó: Pákozdi Nóra
Naspolya Nassolda, Budapest
Mondhatjuk a Naspolya islerét kakukktojásnak, hiszen a tudatos vonalról érkezik ez a süti. Se glutént, se tejet, se tojást, se hozzáadott cukrot nem látott, mégis emlékezetes darab. Alapja a mandula és a zabpehely, cseresznyelekvárral tapasztják és bio kakaóból készül rá a csokoládémáz. Még csalónapot sem kell beiktatni miatta!
Fotó: Facebook
Trüffel Cukrászda, Pécs
A pécsi Trüffelben a meggylekvárra és a kajszilekvárra esküsznek, az islerük tésztájának alapja pedig a fahéjas tönkölyliszt, ami miatt könnyedebbé és persze a fűszerezés miatt ünnepélyesebbé válik az eredetileg osztrák kedvenc. Sőt, olyan sztorit is hallottunk már tőlük, hogy a mini és a normál islerek mellett készítettek már tortaméretűt is. Ez ám a rajongás!
Fotó: Facebook
Szamos Cukrászdák, országszerte
Az a jó hírünk van, hogy a Szamos sokfelé kapható islerjei is jól szerepelnek, mindig ugyanazt a minőséget hozzák és tényleg számos helyen lehet velük találkozni. A tészta nem porzik, a lekvár is kellemes arányban van benne, a plusz pedig a rajta található kis logózott csokitáblácska. Jó beleharapni.
Fotó: Facebook
Hópihe, Budapest
A Lónyay utcai Hópihe kifejezetten ünnepre hangolt sütiboxokkal készül, melyben természetesen az isler is helyet kap, mini változatban. Náluk ribizlilekvár kerül bele, ami teli találat, hiszen ez a fanyar édesség teszi balanszolttá az islert. Valahogy jobban vonzódunk a piros gyümölcsös változatokhoz, mint a baracklekvárral készülőkhöz.
Fotó: Facebook
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hangolódj, készülődj a karácsonyra ezekkel a cikkekkel: