Iskolai kulacsba gyógyteát!

Elkezdődött a suli, és nem tudod, milyen italt adj a gyermekednek?  Adja magát a víz, de ő már nagyon unja? Készíts neki gyógyteát!

A kiegyensúlyozott folyadékfogyasztás az egészséges életmód egyik alapja, ezért fontos, hogy gyermekünk napközben az iskolában is eleget igyon, mivel ez fokozza a koncentráció-képességét, és javítja a rövid távú memóriát. Próbáljunk ki többféle italt, hideg és meleg gyógyteákat, szénsavas vízzel dúsított frissen facsart gyümölcslevet, ízletes limonádét - a szezontól függően. A gyereket vonjuk be a hozzávalók kiválasztásába, így biztosabbak lehetünk abban, hogy el is fogy majd, amit magával visz.

Csipkebogyó tea, a savanykás

Gyakori kérdés a szülők részéről, hogy a gyermekeknek adhatnak-e már gyógyteát. Bizonyos gyógyteák teljes biztonsággal adhatók, csak 12 éves kor alatt fele erősségűre készítsük, azaz ugyanannyi vízhez fele mennyiségű füvet tegyünk, mint a felnőtt adagnál. A gyógytea készítésekor ne használjunk filteres teát!

A csipkebogyó tea készítése: este két evőkanálnyi csipkebogyóhúst beáztatunk 4 dl hideg vízbe. Ezt reggel leszűrjük, majd a szűrletet feltesszük 4 dl vízzel együtt melegíteni (de ne forraljuk), így összesen 8 dl csipkebogyóteánk lesz.

Nem szabad forrázni, mert a benne lévő C-vitamin hő hatására elbomlik. Gyerekeknek tehetünk hozzá egy kevés mézet és hibiszkuszvirágot is. A hűvösebb napokon melegen fogyasszuk, de érdemes kipróbálni lehűtve is, tornaóra után pedig kiváló szomjoltó. A csipkebogyó tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom, ezért fogyasztása növeli az ellenálló-képességünket a betegségekkel szemben. Szeptembertől egész novemberig is elhúzódhat a bogyók gyűjtése, de a leszedett termést nem szabad sokáig zacskóban tárolni, mert befülledhet. Szellős, pormentes helyen kell szárítani.

Csipkebogyó tea

Ősszel mindig szedünk csipkebogyót, amit kiszárítás után lenvászon zsákokban tárolunk. Korábban felforraltuk a bogyókat, így nagyon erőteljes íze volt, de kiment belőle a C-vitamin. ...

Náthaűző csipkebogyós almatea

A boltban kapható teafilterek és valódi tartalmuk külön regényt megérdemelne... Ennek dacára készítem el ezt a teát, és különböző változatait a téli időszakban. A hozzávalók ...

Csipkebogyószörp

Elérkezett az első adventi hétvége. Ahogy tavaly is, én is próbálok néhány ötletet adni azoknak, aki kézi készítésű karácsonyi ajándékokat szeretnének adni a ...

Mezei kakukkfű és fürtös menta a megelőzésért

A gyerekek, különösen a kicsik, mikor újra közösségbe kerülnek, könnyen megbetegszenek, megfáznak. A mezei kakukkfű és a fürtös menta korlátlan ideig használható gyógynövények, mindkettő kiváló torokfertőtlenítő, jó a megfázás, az influenza megelőzésére, és ezek tüneteinek kezelésére. A fürtös mentát kevesen ismerik, érdemes kipróbálni a mezei kakukkfűvel 1:1 arányban keverve, így a menta enyhíti a kakukkfű intenzívebb, jellegzetes ízét. Keverjünk hozzá kevés mézet ez selymesebbé, finomabbá teszi a teát.

Egy liter tea elkészítése: egy evőkanál mezei kakukkfüvet és egy evőkanál fürtös mentát forrázzunk le 1 liter lobogó forró vízzel, hagyjuk állni lefedve 15 percig majd szűrjük le és töltsük hőtárolós termoszba. Egész ősszel és télen is érdemes fogyasztani az influenza, a megfázás megelőzésére. A mezei kakukkfű jellegzetes, kellemes illatú növény, virágzásakor a virágos, lágy szárú hajtásokat gyűjtjük, leginkább júliustól augusztusig. A fürtös menta júliustól szeptemberig virágzik - föld feletti maximum 40 cm-es virágos hajtását gyűjtjük, teljes virágzásban. A gyógynövények gyűjtése külön szakértelmet és lelkiismeretes munkát kíván - először érdemes hozzáértő személlyel nekifogni.

Mibe töltsük a hideg és meleg italokat?

Amennyiben házi készítésű itallal küldjük iskolába a csemeténket, öntsük jól záródó, hőtárolós kulacsba. A kisebbeket tanítsuk meg, hogy ivás után jól zárják le a termoszt, és állítva tegyék a táskába. A legjobb, ha külön uzsonnás táskába kerül, így elkerülhetjük, hogy esetleg elázzanak a füzetek és a felszerelés.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Mákos-málnás vaníliás mousse torta

Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...