Ezekkel az ételekkel elő tudsz készülni a dilis iskolai napokra

Te jó ég, mindjárt kezdődik az iskola, és vele a tápláló tízóraik, uzsonnák, gyors ebédek és vacsorák elkészítésének végtelenített sora. Hogy ne csapjanak össze a fejed fölött a hullámok, pár dologgal már most előkészülhetsz, hogy könnyen induljon a tanév ezen része.

Sok szülő a tanszerbeszerzések lázában ég a napokban, a ruha és cipőboltokat járja, hogy minden meglegyen a szeptemberi iskolakezdésre. De az ünneplő, tornacipő, benti cipő és társai mellett hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy bizony a nagy hétköznapi rohanásban gyors és tápláló reggelivel, uzsonnával is el kell látni a gyerekeket. A legtöbben ezt egy pékségbe tett látogatással, vagy előző esti gyors bevásárlással oldjuk meg, de...

...ha van egy kis időnk most a nyár utolsó napjaiban előkészülni, akkor sok időt és nem utolsó sorban pénzt takaríthatunk meg azzal, ha pár alapélelmiszert, hozzávalót előre elkészítünk.

Ezek nagy része hetekig, hónapokig tárolható a hűtőben és a mélyhűtőben, így aztán mindig lesz valami finom falat, amit reggel vagy délután elő lehet venni.

Időt és pénzt takaríthatunk meg azzal, ha pár alapélelmiszert, hozzávalót előre elkészítünk

Jó alapok – péksütik minden napra

Egy jó szendvics titka nemcsak a bele kerülő minőségi hozzávalókban rejlik, hanem abban, hogy mégis milyen kenyérfélébe vagy péksütibe kerülnek a finomságok. Ha van hozzá kedvünk, süssünk nagyobb mennyiségű zsemlét vagy kiflit, amit aztán sütés után bezacskózva tegyünk el a mélyhűtőbe.

Hetekig elállnak, és előző este elővéve reggelre pont tökéletesen kiolvadnak, de ha csak reggel jut eszünkbe kivenni őket a fagyasztóból, a sütőbe vagy pirítóba/pirítóra téve gyorsan felengednek.

Így nemcsak sokkal olcsóbban jövünk ki, mintha mindennap a boltban vennénk meg a gyorsan kiszáradó kenyérféléket, de mindig épp annyi darabot tudunk elővenni belőlük, amire szükségünk van, így aztán a pazarlást is elkerülhetjük. Ha pedig sütünk egy dupla adag muffint, buktát vagy pogácsát, kakaós vagy pizzás csigát, ezekből is nyugodtan fagyasszunk le, jól jönnek majd a rohanós reggeleken.

Császárzsemle

Múlt héten egy klassz kenyeres/ péksütis könyvre bukkantam a könyvesboltban, első átlapozás után nem is annyira a kenyerek, annál is inkább a zsemlék keltették fel a ...

Óriás kakaós csiga

Gyerekkoromban mindig egy olyan kakaós csigáról álmodoztam, ami óriási. Most valóra váltottam ezt az álmot, és sütöttem egy ilyen óriás édességet.

Ropogós nosztalgia kifli

Egy délután édesanyámmal nem volt kedvünk boltba menni pékáruért, így inkább az otthoni sütés mellett döntöttünk. A végeredmény egy kívül ropogós, belül puha kifli lett, ami az ...

Felvágottak helyett

A szalámik, sonkák és felvágottak a legtöbbünk mindennapjainak a részei – nincs is ezzel baj. Viszont ha szeretnénk egy kis változatosságot vinni a naponta ismétlődő ételcsomagok sorába, készítsünk olyan egybesült húsokat – például Stefánia vagdaltat, szűzpecsenyét, göngyölt húsokat – , amiket hidegen lehet a legjobban szeletelni, és remekül illenek egy gazdag szendvicsbe. Nemcsak sokkal egészségesebbek, de kiadósabbak is, mint a bolti felvágottak. Jó hír, hogy felszeletelve, papír közé téve és így lefagyasztva is elállnak, így aztán megint hetekre előre megtervezhetjük velük a hétköznapokat.

Egyben sült karaj

Egy jól elkészített egészben sült hús remek kísérője lehet egy főzeléknek, vagy bármilyen más köretnek, másnap pedig kitűnő adalék egy jó szendvicshez. Sok probléma pedig nincs az ...

Krémek, paszták

A fűszervajak, zöldségkrémek, pástétomok, ízesített krémsajtok és túrókrémek nemcsak a piknikek, családi és baráti vendégségek sztárjai, hanem a hétköznapokban is remek segítségünkre vannak. Egy nagyobb mennyiség jól záródó dobozokban, tárolókban egy hétig biztonsággal eláll a hűtőben, és máris feldobhatjuk velük a család uzsonnáit, reggelijét. Vannak gyerekek, akik nem igazán szeretik a szottyos szendvicseket, nekik kis tárolóba tehetünk ezekből a krémekből, melléjük zöldséghasábokat csomagolva pedig még plusz vitaminfogyasztásról is gondoskodhatunk.

Krémes zöldborsóhummusz

Nagy húsimádó vagyok, bár a zöldségek az abszolút favoritjaim, így ha választanom kellene, rájuk szavaznék – az egészséges és változatos étkezéshez elengedhetetlen a friss ...

Joghurtos cukkinikrém

Egy őrülten finom krém cukkiniből, amit aztán kenhetünk friss ropogós kenyérre vagy pirítósra. Az élmény minden esetben kárpótolhatatlan!

Ebéd és vacsora – a mumus

A hétköznapokban sokaknak nemcsak a reggeliről, hanem a nagyobb gyerekek ebédeltetéséről is gondoskodniuk kell. Nem egyszerű mindenkinek mindig frissen főzni, és ha valaki nem eszik a menzán meleg ebédet, akkor vacsorára kell valami meleget és finomat prezentálni. Van, amikor a legjobb megint a fagyasztóhoz nyúlni: ha előre bekészítünk olyan alapokat, amelyek mellé csak valami köretet vagy salátát kell elkészíteni, már félig nyert ügyünk van.

Csicseripörkölt

Íme a mi ultimate csicseriprököltünk! Ha vegán vagy, ha nem, ha unod a húst, ha nem, érdemes kipróbálni, mert nagyszerű fehérjeforrás, az íze pedig csodálatos! Akárcsak egy jó ...

Bolognai ragu

Váncsa István recept bevezetője magáért beszél: "Spagetti bolognai raguval. Más szóval ez volna a bolognai spagetti, a primordiális (vagy annak gondolt) olasz tésztaétel, amit a ...

Ilyenek például a húsos, szószos, zöldséges egytálételek, amelyek vega vagy vegán változatban is elkészíthetők. Nagy előnyük, hogy akár ázsiai szósszal, akár sajtos-tejszínes változatban vagy paradicsomosan rakjuk össze őket, mindegyikük fagyasztható. Így aztán a fagyasztózsacskókba kerüljön az elkészített nagy adag étel adagokra leosztva, címkézzük fel őket, hogy mi is található a csomagban, majd tegyük be a mélyhűtőbe. Két-három hónapig eltarthatók, elővéve pedig csak tésztát, rizst, bulgurt vagy krumplit kell melléjük készíteni. Míg a köret elkészül, a főétel felmelegszik, és eheti is együtt a család.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...