A papírszűrős kávéfőzőkkel készített kávéval ellentétben, amelyek szinte teljesen kiszűrnek bizonyos káros anyagokat, az automata kávégépek nem tudják hatékonyan eltávolítani őket - állítja egy friss kutatás.
Az Uppsala University és a Chalmers University of Technology együttműködésével készült tanulmányból kiderült, hogy a legtöbb irodai automatában készített kávé koleszterinszint-növelő anyagokat tartalmaz. Ezek a diterpének a cafestol és a kahweol, olyan vegyületek, amelyekről már ismert, hogy negatívan befolyásolják a vér lipidösszetételét.

A szűrés szerepe a kávé minőségében
A kávéfőzési módszerek közötti legfontosabb különbség a szűrés típusában rejlik. A hagyományos csepegtető kávéfőzők, amelyek papírszűrőt használnak, képesek szinte teljesen eltávolítani ezeket a fent említett káros anyagokat.
Sok automata gép, különösen a munkahelyi környezetben leginkább elterjedt kávégépek azonban nem rendelkeznek kellően hatékony szűréssel.
Ez jelentős veszélynek teszi ki a naponta több csészényi kávét fogyasztó dolgozókat, mivel a hosszabb ideig tartó kávéesztol és kahweol expozíció növelheti az LDL-koleszterinszintet, ami a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával jár együtt.
Az előkészítési módszerek összehasonlítása
Az elemzésbe 14 irodai kávégépet vontak be, öt kereskedelmi márkájú őrölt kávét használva. Minden gépből két-három hetente két mintát vettek, a vizsgálat a következőket állapította meg:
- A „főző” típusú (automata infúziós) kávéfőzőkben volt a legmagasabb a diterpének koncentrációja.
- A filterrel működő gépek alacsonyabb szintet mutattak.
- Az olyan módszereket, mint a french press, az eszpresszó, a perkolátor, a főzött kávé és a ruhával szűrt főtt kávé szintén összehasonlították.
- A szűretlen kávé mutatta a legmagasabb diterpénszintet
Gépenként változó eredmények
A vizsgálat egyik legfontosabb eredménye a diterpénszintek nagyfokú változékonysága volt a különböző gépek között. Ez arra utal, hogy nemcsak a gép típusa számít, hanem olyan tényezők is, mint a karbantartás, a felhasznált kávé típusa és a használat körülményei.
Ajánlások gyakori fogyasztóknak
Azok számára, akik naponta kávéznak - különösen az irodjájukban -, az, hogy miként készítik el a napi kávéjukat, valódi hatással lehet a szív- és érrendszeri állapotukra is. A legegyértelműbb ajánlás a papírszűrőt használó kávéfőzők választása, amelyek a legjobbak a koleszterinszintet növelő vegyületek eltávolításában.
A tanulmány vezető kutatója, David Iggman szerint,
bár a koleszterinszintre gyakorolt közvetlen hatást mérő ellenőrzött vizsgálatok hiányoznak, a számos mintában kimutatott szint elegendő ahhoz, hogy a biológiai hatás valószínűsíthető legyen.
Következtetés
Bár a tanulmány a szív- és érrendszeri egészségre összpontosított, van egy másik releváns, ökológiai szempont is. Az egészségesebb és hatékonyabb elkészítési módokra való áttérés:
- Csökkentheti a kapszulák és a műanyag tartályok használatát, amelyek az irodai kávéfőzőkben gyakoriak.
- Elősegítheti a fenntartható forrásból származó kávé fogyasztását.
- Minimalizálhatja az energiafogyasztást, mivel sok automata gép folyamatosan üzemel.
- Kerüli a felesleges hulladékot.
- A fenntarthatóbb és egészségesebb kávéautomaták bevezetése lehetőséget nyújt a vállalatok számára, hogy javítsák mind a dolgozóik jólétét, mind a környezet iránti elkötelezettségüket. A szív- és érrendszeri egészségnek és a fenntarthatóságnak nem kell külön utakon járnia.
Még több érdekes cikk neked:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!