Friss kutatás: az irodai automatákból ivott kávé veszélyes lehet

Egy új tanulmány szerint az automatákból fogyasztott kávé koleszterinszint-emelő anyagokat tartalmaz.

A papírszűrős kávéfőzőkkel készített kávéval ellentétben, amelyek szinte teljesen kiszűrnek bizonyos káros anyagokat, az automata kávégépek nem tudják hatékonyan eltávolítani őket - állítja egy friss kutatás.

Az Uppsala University és a Chalmers University of Technology együttműködésével készült tanulmányból kiderült, hogy a legtöbb irodai automatában készített kávé koleszterinszint-növelő anyagokat tartalmaz. Ezek a diterpének a cafestol és a kahweol, olyan vegyületek, amelyekről már ismert, hogy negatívan befolyásolják a vér lipidösszetételét.

Férfi, sokadik kávéja az irodában
Friss kutatás: az irodai automatából ivott kávé veszélyes lehet

A szűrés szerepe a kávé minőségében

A kávéfőzési módszerek közötti legfontosabb különbség a szűrés típusában rejlik. A hagyományos csepegtető kávéfőzők, amelyek papírszűrőt használnak, képesek szinte teljesen eltávolítani ezeket a fent említett káros anyagokat.

Sok automata gép, különösen a munkahelyi környezetben leginkább elterjedt kávégépek azonban nem rendelkeznek kellően hatékony szűréssel.

Ez jelentős veszélynek teszi ki a naponta több csészényi kávét fogyasztó dolgozókat, mivel a hosszabb ideig tartó kávéesztol és kahweol expozíció növelheti az LDL-koleszterinszintet, ami a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával jár együtt.

Az előkészítési módszerek összehasonlítása

Az elemzésbe 14 irodai kávégépet vontak be, öt kereskedelmi márkájú őrölt kávét használva. Minden gépből két-három hetente két mintát vettek, a vizsgálat a következőket állapította meg:

  • A „főző” típusú (automata infúziós) kávéfőzőkben volt a legmagasabb a diterpének koncentrációja.
  • A filterrel működő gépek alacsonyabb szintet mutattak.
  • Az olyan módszereket, mint a french press, az eszpresszó, a perkolátor, a főzött kávé és a ruhával szűrt főtt kávé szintén összehasonlították.
  • A szűretlen kávé mutatta a legmagasabb diterpénszintet

Gépenként változó eredmények

A vizsgálat egyik legfontosabb eredménye a diterpénszintek nagyfokú változékonysága volt a különböző gépek között. Ez arra utal, hogy nemcsak a gép típusa számít, hanem olyan tényezők is, mint a karbantartás, a felhasznált kávé típusa és a használat körülményei.

Ajánlások gyakori fogyasztóknak

Azok számára, akik naponta kávéznak - különösen az irodjájukban -, az, hogy miként készítik el a napi kávéjukat, valódi hatással lehet a szív- és érrendszeri állapotukra is. A legegyértelműbb ajánlás a papírszűrőt használó kávéfőzők választása, amelyek a legjobbak a koleszterinszintet növelő vegyületek eltávolításában.

A tanulmány vezető kutatója, David Iggman szerint,

bár a koleszterinszintre gyakorolt közvetlen hatást mérő ellenőrzött vizsgálatok hiányoznak, a számos mintában kimutatott szint elegendő ahhoz, hogy a biológiai hatás valószínűsíthető legyen.

Következtetés

Bár a tanulmány a szív- és érrendszeri egészségre összpontosított, van egy másik releváns, ökológiai szempont is. Az egészségesebb és hatékonyabb elkészítési módokra való áttérés:

  • Csökkentheti a kapszulák és a műanyag tartályok használatát, amelyek az irodai kávéfőzőkben gyakoriak.
  • Elősegítheti a fenntartható forrásból származó kávé fogyasztását.
  • Minimalizálhatja az energiafogyasztást, mivel sok automata gép folyamatosan üzemel.
  • Kerüli a felesleges hulladékot.
  • A fenntarthatóbb és egészségesebb kávéautomaták bevezetése lehetőséget nyújt a vállalatok számára, hogy javítsák mind a dolgozóik jólétét, mind a környezet iránti elkötelezettségüket. A szív- és érrendszeri egészségnek és a fenntarthatóságnak nem kell külön utakon járnia.

Forrásunk volt.


Még töbérdekes cikk neked:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!