Egyre népszerűbb a legújabb anti-diéta

Az utóbbi években egyre népszerűbbé válik az intuitív étkezés szabályainak követése – de pontosan mit takar ez az „anti-diéta” trend?

Ezt a fajta diétaellenes megközelítést sokan tárt karokkal fogadták, különösen azok, akik folyamatosan diétákkal vagy éppen valamilyen étkezési zavarral küszködtek. Itt ugyanis az alapötlet az, hogy figyeljünk oda a testünkre, annak a szükségleteire, hogy egészségesebb kapcsolatot építsünk ki az ételekkel és önmagunkkal. Az utóbbi időszakban azonban – főleg, ahogy a közösségi média is felkapta ezt a trendet –, eléggé felhígult ez az elképzelés, és sokan leegyszerűsítették arra, hogy együnk, amit csak akarunk. De az intuitív étkezés azért nem ezt jelenti.

Az ötlettel Evelyn Tribole és Elyse Resch dietetikusok álltak elő még 1995-ben. Mindezzel az egészségügyi szakembereket szerették volna segíteni abban, hogy jobb ellátást tudjanak nyújtani azoknak, akik súlyproblémákkal és étkezési zavarokkal küzdenek.

A koncepció lényegét pedig így határozták meg:

az intuitív étkezés képessé teszi az embereket arra, hogy meghallgassák a testük szükségleteit, és bízzanak azokban, hogy eleget egyenek azáltal, hogy kihasználják a veleszületett éhség és jóllakottság jeleit.

Az intuitív étkezésnek emellett 10 alapelve létezik, amelyeket jó ismerni, ha elindulnánk ezen az úton. Persze nem kell mindegyiket azonnal alkalmazni, lehet újabb és újabb szokásokat felvenni, ahogy haladunk a folyamatban.

Forrásunk volt.


Még többet olvashatsz az étrendekről itt:

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!