Egyre népszerűbb a legújabb anti-diéta

Az utóbbi években egyre népszerűbbé válik az intuitív étkezés szabályainak követése – de pontosan mit takar ez az „anti-diéta” trend?

Ezt a fajta diétaellenes megközelítést sokan tárt karokkal fogadták, különösen azok, akik folyamatosan diétákkal vagy éppen valamilyen étkezési zavarral küszködtek. Itt ugyanis az alapötlet az, hogy figyeljünk oda a testünkre, annak a szükségleteire, hogy egészségesebb kapcsolatot építsünk ki az ételekkel és önmagunkkal. Az utóbbi időszakban azonban – főleg, ahogy a közösségi média is felkapta ezt a trendet –, eléggé felhígult ez az elképzelés, és sokan leegyszerűsítették arra, hogy együnk, amit csak akarunk. De az intuitív étkezés azért nem ezt jelenti.

Az ötlettel Evelyn Tribole és Elyse Resch dietetikusok álltak elő még 1995-ben. Mindezzel az egészségügyi szakembereket szerették volna segíteni abban, hogy jobb ellátást tudjanak nyújtani azoknak, akik súlyproblémákkal és étkezési zavarokkal küzdenek.

A koncepció lényegét pedig így határozták meg:

az intuitív étkezés képessé teszi az embereket arra, hogy meghallgassák a testük szükségleteit, és bízzanak azokban, hogy eleget egyenek azáltal, hogy kihasználják a veleszületett éhség és jóllakottság jeleit.

Az intuitív étkezésnek emellett 10 alapelve létezik, amelyeket jó ismerni, ha elindulnánk ezen az úton. Persze nem kell mindegyiket azonnal alkalmazni, lehet újabb és újabb szokásokat felvenni, ahogy haladunk a folyamatban.

Forrásunk volt.


Még többet olvashatsz az étrendekről itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...