Egy intelligens állat segíthet a rák legyőzésében

Mint kiderült, a polip tintájában talált vegyület elpusztítja a rákos sejteket, de az egészségeseket békén hagyja.

Már korábban azonosították a mexikói Sonorai Egyetem kutatói az ozopromid nevű vegyületet, mely a közönséges polipok tintazacskójában lelhető fel. Ez a vegyület rákellenes tulajdonságai miatt keltette fel a tudósok érdeklődését.

Egy intelligens állat segíthet a rák legyőzésében

Most Martín Samuel Hernández-Zazueta és munkatársai mesterségesen is elállították ezt a vegyületet, melynek egyedülálló tulajdonsága, hogy csak a rákos sejteket pusztítja el.

A kutatók azért, hogy feltárják ozopromid lehetőségeit a rák legyőzésben, rákos emberi mell-, méhnyak-, prosztata- és tüdősejtekbe fecskendezték a vegyületet.

Megállapították, hogy az ozopromid a rákos sejtek jelentős részének elhalását eredményezte, a legnagyobb arányban a tüdősejteknél csökkent a rákos sejtek növekedése, 50 százalékkal. A vegyület nem volt hatással a közeli nem rákos sejtekre.

Ez azért elképesztő, mert a ma használatos kezelések gyulladást okozhatnak, a kutatók szerint azonban az ozopromid csökkentette a sejtek körüli gyulladásos fehérjék termelődését, így elősegítve a jobb általános gyógyulást.

Éppen ezért a tudósok abban reménykednek, hogy ez a vegyület olyan kezeléseket tesz majd lehetővé, amelynek mellékhatásaként egyáltalán nem jelentkezik gyulladás.

Forrásunk volt.


Még több cikk az egészséged érdekében:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...