Furcsa, melyik olcsó termékből fogy egyre több a boltokban

Szomorú vagy sem, igaz: egyre többen veszik világszerte a pár perc alatt tálalható és szürcsölhető instant tésztás leveseket.

Hasít az instant tésztaleves, és évről évre egyre több fogy belőle világszerte: a listavezető ázsiai országok mellett Magyarország is bekerült a TOP50 legnagyobb fogyasztó közé.

Éves szinten fejenként 4,1 adag zacsis leves jut a magyarokra, ezzel a vizsgált országok közül a 38. helyet szereztük meg a világban

Instanttörténet

Az instant leveseket több mint 60 éve, 1958-ban találták fel Japánban, a ramen leves mintájára, és nevéhez méltóan instant megszerette a fél világ. A '70-es évektől vált elterjedtté a poharas változat, az ízesítésben pedig mára rengetegféle variáció található a kínálatban – írja a Pénzcentrum.

Az ominózus zacskós leves

Érdekesség, hogy a koronavírus járvány közvetlen és közvetett hatásai jelentősen megemelték az instant tésztalevesek fogyasztását a világban:

2020-ban 116,56 milliárd zacskó leves fogyott világszerte, amely 1,4 százalékkal volt kevesebb, mint a tavalyi fogyasztás, viszont 9,5 százalékkal több, mint a 2019-es évi.

A világszerte megvásárolt 118,18 milliárd adag leves 37,2 százalékát Kínában vették, és a top5 legnagyobb fogyasztó a világon szintén ázsiai: Kínán után Indonézia, Vietnám, India és Japán vezetik a listát.

Élen jár még az Egyesült Államok, Brazília, Nigéria, Oroszország és Mexikó is, Magyarország pedig 2021-ben a 48. helyet szerezte meg magának, 40 milliós fogyasztással.

Ha viszont a lakosságszámhoz viszonyítjuk az adagok számát, akkor azt láthatjuk, hogy Magyarország már a 38. helyet foglalja el!

Főzd meg inkább őket:

Ízletes szárnyas pho

Sokak számára elképzelhetetlen a nem marhából, de legalábbis jó adag disznóból készített pho, én se ettem túl sok emlékezetest. De ennek most vége, mert ez a csirke-kacsa pho ...

Gyömbéres-kurkumás csirkeleves

Szuper egyszerű leves, ami ízében különleges, mégsem kell hozzá semmilyen extra, beszerezhetetlen hozzávaló! Ha rapid üzemmódban szeretnénk elkészíteni, dobjuk kuktába!

Míg 2020-ban a járvány, azóta pedig a recesszió és a durva infláció hajtja egyre feljebb az olcsóbb termékek iránti keresletet, ami miatt várhatóan a zacskós levesek felvevőközege is világszerte tovább növekszik majd a jövőben is, sajnos.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...