Instant csokis és natúr zabkásákat tesztelt a NÉBIH - sok termék elbukott a vizsgálaton

Nagy népszerűségre tettek szert az elmúlt években az instant zabkásatermékek. A Nébih megvizsgálta őket - és elég sok kifogásolnivalót talált a termékekkel kapcsolatban.

Az elmúlt 1-2 évben számos, instant zabkásakészítmény jelent meg az élelmiszerüzletek polcain. A kedvelt termékek közül ezúttal 17 (12 csokoládés és csokoládé ízű, valamint 5 natúr) komplex vizsgálatát végezték el a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A szakemberek többek között a mikotoxin és növényvédőszer jelenlétét, valamint a termékek cukor-, fehérje- és allergéntartalmát ellenőrizték.

A vizsgálat eredményei

A biztonsági vizsgálatokon már a teszt legelején, tavaly novemberben fennakadt két zabkásatermék DON mikotoxin szennyezettség miatt. A Nébih szakemberei ezeknél a termékeknél azonnal megtették a szükséges hatósági intézkedéseket. A felelős vállalkozások – együttműködve a hatósággal – az előírt teendőknek maradéktalanul eleget tettek.

Cukkinis csokis zabkása

Ez a diétás zabkása leginkább egy csokipudinghoz hasonlítható. Ki gondolná, hogy még a napi zöldségadagunk egy részét is magunkhoz vehetjük általa? :)

A Szupermenta tesztekhez hűen a biztonsági méréseken túl számos egyéb vizsgálatnak is alávetették a zabkásákat a Nébih munkatársai. A mikrobiológiai és a növényvédőszerek jelenlétére utaló vizsgálatok mellett nem maradhatott el a különböző allergének ellenőrzése sem. Emellett a szénhidrát-, a zsír-, a fehérje-, az édesítőszer-, valamint az ásványianyag-tartalom mérésére is sor került. A termékek megfeleltek az előírásoknak, valamint a csomagolásukon feltüntetett allergénekre vonatkozó állításoknak.

Habár a zab avenin nevű fehérjéje a gluténérzékenyek nagy részénél nem okoz egészségügyi problémát, fontos kiemelni, hogy a termékek előállítása során búzával, árpával illetve rozzsal mégis könnyen szennyeződhetnek. Ezt a feltételezést a nem gluténmentesként jelölt termékeknél a laboratóriumi vizsgálatok is igazoltak. Három termék csomagolásán hirdették a gluténmentességet, amelyek a laboratóriumi eredmények alapján valóban mentesek voltak, így a gluténérzékeny vásárlóknak az ilyen vállaltan mentes zabkásákat kell keresniük.

A fenti eredmények mellett azonban ezúttal is számos gond akadt a termékek jelölésével. A szakemberek kifogásolták az energiatartalom és a tápérték adatok szabálytalan megjelenítését, valamint az összetevők megtévesztő vagy helytelen jelölését is. Egy zabkásánál a magyar nyelvű jelölésen feltüntetett tápértékadatok eltértek az ún. termékspecifikációban szereplő és a német nyelvű jelölésen feltüntetett értékektől.

A jelölési problémák miatt a 17 termékből 14-nél indult hatósági eljárás. A kisebb jelölési hibák miatt a Nébih figyelmeztetésben részesíti az élelmiszer-vállalkozókat, és – intézkedési terv benyújtása mellett – kötelezi őket a hibák javítására. A súlyosabbnak számító jelölési problémák miatt 6 zabkása esetében élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a szakemberek.

Almás zabkása

Néhány hete tejmentes diétát kellett kezdenünk a gyerekkel, ezért próbáltam itthon levő hozzávalókból laktató és finom vacsorát összeütni.

Zabkása fahéjas ringlóval

Ez a finomság kiváló reggelire vagy akár uzsonnára. Nagyon gyorsan elkészíthető, és rengeteg rostot tartalmaz, ami kiváló az emésztés szempontjából. Akik diétáznak, ők a cukrot ...

Állítások a termékeken

Hét terméken jelölték, hogy a termék élelmirostforrás vagy élelmi rostban gazdag, továbbá két zabkása jelölésén feltüntették, hogy a termék fehérjét tartalmaz, tehát hogy fehérjeforrás, illetve két terméken, hogy fehérjében gazdag. A számított értékek alapján megállapítható, hogy e tekintetben mindegyik termék megfelel a szigorú feltételeknek.

Egy termék jelölésén a „light” kifejezést tüntették fel, viszont a termék az uniós rendelet előírásainak nem felelt meg. Néhány terméken szerepelt olyan állítás, ami általános, nem részletezett egészségre vonatkozó állításként értelmezhető (pl.: superfood, fit). Ezen állításhoz azonban nem kapcsolódott az egészségre vonatkozó állítások engedélyezett listáján szereplő egyedi állítás, vagy még az EFSA által értékelés alatt álló állítás és hiányoztak az egyéb kiegészítő kötelező feliratok (például, hogy mennyit kell fogyasztani a termékből illetve fel kell hívni a fogyasztók figyelmét a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságára). Ezekben az esetekben a hatóság kifogást tett az állításokra vonatkozóan.

Nem csak a laborban vizsgálták a termékeket

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. A toxinos termékek kizárásával 15 zabkását értékelhettek. A rangsor a csokoládés és csokoládé ízű, valamint a natúr termékek esetében is a külső megjelenés, az állomány, az illat és az íz összesített értékelésével alakult ki.

Csokis zabkásák sorrendje

A tesztelt 12 csokoládés és csokoládé ízű zabkása közül a Tesco Instant étcsokoládés zabkása nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a BonaVita terméke, míg harmadikként a Crownfield étcsokoládés zabpehely végzett. A 3 „versenyben maradt” natúr zabkása közül a dobogó első fokára a Tesco Instant zabkása, a másodikra a Dr. Oetker Vitalis zabkása, míg a harmadikra az Alnatura Basis reggeli zabkása állhatott.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...