Innen tudhatod, ha érzékeny vagy a tejcukorra

Puffadás, hasmenés, kellemetlen emésztőrendszeri tünetek? Lehet, hogy a tejcukorérzékenység áll a panaszaid hátterében.

Előfordult már veled, hogy kellemetlenül érezted magad, miután megittál egy nagy bögre tejeskávét, vagy megettél egy tál tejbegrízt? Nem vagy egyedül! „Magyarországon a felnőtt lakosság közel harmadánál jelentkeznek gyomor-bélrendszeri tünetek tej- és tejtermékek fogyasztása esetén” – mondta Szűcs Zsuzsanna, dietetikus. Ezeket a tüneteket laktózérzékenység is okozhatja, lássuk, mit kell tudni erről a betegségről!

Mi a tejcukor- (vagyis laktóz) érzékenység?

A tejcukor emésztésének zavara az azt lebontó laktáz enzim hiányának vagy csökkent aktivitásának következménye. Jellemző tünetei a puffadás, a hasi fájdalom, a hasmenés. Gyakorisága 7-20 százalék körüli a világban, hazánkban a felnőtt lakosság közel harmadát érinti.

Hogyan mutatható ki?

A laktózérzékenységet (-intoleranciát) jellemzően egy nem-invazív, kilégzéses laborteszttel diagnosztizálják. Emellett hasznos, ha táplálkozási naplót vezetsz: a legtöbb beteg a savanyított tejtermékeket, tehéntúrót, sajtokat tolerálja, ezt azonban neked kell magadnak kitapasztalnod. Fontos, hogy ha arra gyanakszol, hogy laktózintoleranciád van, mindenképp fordulj háziorvoshoz, gasztroenterológus szakorvoshoz, az öndiagnózis akár veszélyes is lehet!

Chia puding

Este 1 perc alatt összeállítható, gyors és egészséges reggeli recept.

Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonyakrémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészíthető, de az első őszi hidegekben ...

Így egyél-igyál, ha laktózérzékeny vagy

Mivel a tej és tejtermékek egyik legfontosabb tápanyaga a kalcium, így ezek teljes elhagyása az étrendből megfelelő pótlás nélkül hiányállapotot eredményez. Ezért – hacsak nem muszáj – a tejtermékeket ne zárd ki az életedből teljesen, csak arra törekedj, hogy ételeid laktóztartalma ne haladja meg a szervezeted által még befogadható mennyiséget. Választhatod a laktózmentes tejet és tejtermékeket, vagy azt, hogy laktázenzim-tartalmú rágótablettát veszel be, amikor tejet vagy tejes ételeket fogyasztasz. Egy ilyen rágótablettában lévő enzimaktivitás kb. 10 g tejcukor (amely kb. 200 ml teljes tej elfogyasztásával egyenértékű) feldolgozásához elegendő. Ha ennél többet fogyasztasz, emelj az adagon. Emellett a növényi italok természetesen laktózmentesek, így bátran színesítheted velük az étrendedet.

Tipp

A laktózszegény étrendben napi fél liter laktózmentes tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt elfogyasztani. Hasznos információ, hogy a tejhez képest kevesebb a savanyított tejtermékek, a túró, a félkemény és a kemény sajtok tejcukortartalma.

Ismerkedj meg a növényi alapú italokkal!

A 100 százalékban növényi alapú, hozzáadott cukor nélkül készülő AdeZ italok jó alternatívát jelenthetnek étrended színesítésére. A termékcsalád tagjai a mandula-/ kókusz/ rizs- vagy szójaitalt tartalmazó, 800 milliliteres kiszerelésben kapható változatok, illetve a 250 milliliteres, mangót és maracuját tartalmazó mandulaital hozzáadott E-vitaminnal, valamint a kókuszital gyümölcslevekkel, édesítőszerrel és B-vitaminokkal.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...