Szerintem senki előtt nem vitás, hogy szervezetünk akkor tud megfelelően védekezni a betegségek, köztük az influenza ellen is, ha védőanyag-raktárait megfelelően feltöltöttük.Ebben elsődleges segítőtársaink lehetnek a vitaminok. A téli időszakban amúgy is fontos a vitaminpótlás, de az influenza közeli időszakban fordítsunk erre külön figyelmet.
Reggelire, tízóraira, uzsonnára együnk gyümölcsöt – például C-vitaminban gazdag déli gyümölcsöket, igyunk gyümölcsturmixokat, smoothie-kat. Ebédünkhöz válasszunk zöldségleveseket, köretnek friss salátákat. Együnk zsírban oldódó vitaminban gazdaggyümölcsöket is, például diót, mandulát.
A zöldségek és a gyümölcsök, amellett, hogy természetes vitaminforrások, élelmirost-tartalmuknál fogva javítják legfontosabb védekezőbástyánk, a bélrendszerünk működését is. Ennek érdekében fogyaszthatunk még probiotikus joghurtokat, kefirt is. Magas antioxidánstartalmú a méz, válasszuk a hiteles termelői változatokat. Régóta ismert és igazolt a fokhagyma jótékony hatása egyes betegségek megelőzésében. Ne sajnáljuk most az ételeinkből, a bátrabbak és egyedülállók önmagában is fogyaszthatják.
Együnk rendszeresen, ne koplaljunk, figyeljünk oda a napi megfelelő energiabevitelre, a nagy lendületű fogyókúráknaknem most jött el az ideje. Szervezetünk a megfelelő energiaellátás hiányában legyengül, fogékonyabb lesz a fertőzésekre.
A fentiek mellett nagyon fontos a megelőzésben és a terápiában is a megfelelő pihenés ésa mozgás, és amennyire tehetjük, kerüljük a negatív stresszt, kényeztessük magunkat pihentető fürdővel és ne felejtsünk el gyakran kezet mosni!