Ezek a zöldségek segíthetnek legyűrni az influenzát

Azt mindenki jól tudja, hogy az egészséges táplálkozás szerves részeit képezik a zöldségek – de az, hogy némelyik típus képes fellépni az olyan súlyos betegségekkel szemben, mint az influenza, egy egészen új megközelítés.

A Francis Crick Intézet kutatói jutottak arra, hogy bizonyos zöldségekben – például a brokkoliban, a káposztában, a karfiolban és a kelkáposztában is –olyan molekulák találhatók, amelyek segítenek megvédeni minket a tüdőt támadó fertőzésekkel szemben.

Ezek a zöldségek segíthetnek legyűrni az influenzát

Mindez az aril-szénhidrogén receptorra (AHR) vezethető vissza: ez egy olyan fehérje, ami a bél és a tüdő gátjainak területén található. A keresztesvirágú zöldségfélékben található molekulák pedig az AHR ligandumaiként viselkednek. Ez azt jelenti, hogy kötődnek hozzá, így amikor ilyesmit fogyasztunk, aktiválják az AHR-t, hogy az megcélozzon bizonyos géneket. Ezek közül némelyik gén képes kikapcsolni az AHR-rendszert, így lehetővé téve annak önszabályozó mechanizmusát.

Az AHR és az immunsejtek közötti kapcsolatot már régóta vizsgálják, ám ez az új kutatás arra mutat rá, hogy az AHR igen aktív azokban az endotélsejtekben, amelyek a tüdő vérereit bélelik.

Ez az endotélsejt-réteg – valamint a szomszédos hámsejtrétegek – azért kulcsfontosságúak, mert csak ezek állnak a külvilágból érkező levegő és a szervezet között. Ennek a gátnak kell tehát képesnek lennie arra, hogy megakadályozza azt, hogy különböző szennyeződések, vírusok és baktériumok jussanak be a testbe. Andreas Wack, a Crick Immunregulációs Laboratóriumának csoportvezetője egy sajtóközleményben elmondta:

A közelmúltig főként az immunsejtek lencséjén keresztül vizsgáltuk a gátvédelmet. Most megmutattuk, hogy az AHR fontos az erős gát fenntartásához a tüdőben az endotélsejt-rétegen keresztül, amit a fertőzések roncsolnak.

A tanulmány során egyébként egereken kísérleteztek, és egyértelműen kimutatták, hogy az AHR képes volt megerősíteni a tüdő gátját. Emellett arra is rávilágítottak, hogy az AHR-aktivitással megerősített egerek kevesebbet fogytak és könnyebben leküzdötték a bakteriális fertőzést, mint a kontrollcsoportban szereplő állatok.

Lehet, hogy az emberek kevésbé követnek megfelelő étrendet, amikor betegek, ezért nem viszik be a zöldségekből azokat a molekulákat, amelyek működésbe hozzák ezt a rendszert. Mindenesetre jó ötlet a mindennapokban sok keresztesvirágú zöldséget enni, és a kutatás alapján még fontosabb, hogy továbbra is fogyasszuk őket, akkor, amikor már beteg vagyunk

– teszi hozzá Wack.

Ezt a kutatást kifejezetten az influenzára vonatkoztatva végezték, ám a jövőben izgalmas lehet megnézni más, hasonló megbetegedéseket, például a Covidot is, hiszen ez a vírus is csökkenti az AHR aktivitását a tüdőben.

Forrásunk volt.


Még több a megfázásról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...