Ezért olcsóbb sokszor a zöldség-gyümölcs „nyugaton”

Miért fizetnek jóval kevesebbet az Egyesült Királyságban a brokkoliért vagy répáért, mint mi? Külföldön élő ismerősöket kérdeztünk az árakról, íme, a válaszaik.

Mindennapos témánk az elképesztő infláció, az élelmiszerárak akár napi szintű növekedése. A jelenség egész Európában tetten érhető: míg a nagyobb élelmiszerláncok továbbra is heti „akciókkal” kecsegtetnek (melyek már egyáltalán nem tűnnek olyan vonzónak), a kisboltoknál sokszor már ki sem merik írni az árakat, hiszen mozognak, növekednek a számok. A kontinensen tapasztalt infláció ellenére mégis több nyugati országban érzékelhető, hogy alacsonyabb összegeket fizetnek például a zöldségekért, gyümölcsökért, mint a mi keleti régiónkban.

Ezért olcsóbb sokszor a zöldség-gyümölcs „nyugaton”

Az összehasonlítás alapja

Az összehasonlításhoz az Egyesült Királyság-Spanyolország-Franciaország-Hollandia tengelyét állítjuk szembe a mi régiónk országaival, úgy, mint Ausztria-Szlovénia-Szlovákia-Magyarország. A számadatokat néhány „nyugaton” élő ismerős szolgáltatta, miután beszaladtak az ottani boltok egyikébe.

Leginkább a népszerű, közepes méretű élelmiszeráruházakkal foglalkoztunk, és friss gyümölcs- és zöldségáraikat vizsgáltuk.

Ez persze minden esetben magasabb, mint egy piacos, vásárcsarnokos ár, de így mindenképp hasonló a minőség, fel van tüntetve a bio minősítés (simán előfordul, hogy még így is jobb árat fizetnek érte Sevillában, mint Debreceben).

Nyugaton a helyzet változatlan?

Már jóval a nyár elején begyűrűző élelmiszerár-változást megelőzően találkozhattunk érdekes bolti árakkal, ha külföldre utaztunk vagy éppen messze élő szerettünk mesélt az aktuális állapotokról. A forint mélyrepülését megelőzően is 25-30%-kal jobb áron lehetett Londonban, Eindhovenben vagy Lilleben káposztát, karfiolt, hagymát, gyökérzöldségeket vásárolni, mint itthon. Amikor tőlünk már 800-900 forintot is elkértek egy fej karfiolért, akkor Bristol mellett élő barátunk nem győzte 0,69 fontért (kb. 340 forint) vásárolni a remekül variálható kelvirágot.

Jelenleg már nincs ekkora differencia, de még mindig bőven akadnak olyan termékek (például a répa, a brokkoli, a sütőtök, az alma, a szilva, a saláta, a káposztafélék), amelyek legalább 10-20%-kal jobb áron szerezhetőek be tőlünk nyugatabbra. Ez pedig egyszerűen nyugtalanító, kilátástalan és a reálbérekhez viszonyítva könnyen érezhető igazságtalannak is. Hiszen ebből következik, hogy itthon a legszegényebb rétegnek is hasonló összeget kell élelmiszerre költenie, mint a jóval tehetősebb spanyol, francia, holland fogyasztóknak.

A Népszava árrobbanásról szóló cikke az Európai Unió statisztikai hivatalának elrettentő adatairól számol be, mely szerint az Unióban messze Magyarországon a legdrámaibb az élelmiszerárak növekedése.

A régióban jelenleg 15-20%-on áll a drágulás, nálunk pedig 34%-ot mértek az ősszel.

Jöjjön néhány 2022 októberi zöldség- és gyümölcsár az egyik népszerű élelmiszerlánc polcairól:

 MagyarországAusztriaHollandiaSpanyolországAnglia
banán (1 kg)758 ft643 ft601 ft427 ft350 ft
fehér szőlő (1 kg)699 ft1072 ft557 ft518 ft1059 ft
uborka (1 db)438 ft432 ft321 ft338 ft321 ft
karfiol (1 db)1079 ft788 ft558 ft430 ft445 ft
Forrás: saját kutatás

Szerző: Pákozdi Nóra


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...