3 okból is csökkennek az árak az év második felétől

Látványosan emelkedtek a fogyasztói árak a januári számokhoz képest, de szerencsére már sejteni lehet, hogy mikor fog enyhülni a rekordinfláció.

Februárban a fogyasztói árak átlagosan 25,4%-kal haladták meg az egy évvel korábbit - jelentette be a Központi Statisztikai Hivatal. Ezek alapján az infláció januárban tetőzött 25,7 százalékos szinten, ám a februári inflációs ütem csak minimális csökkenést mutatott – írja a növekedés.hu.

Ennyivel emelkedtek az élelmiszerárak februárban

A februári statisztikák szerint az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett leginkább. Sőt, a fogyasztói árak januárhoz képest is emelkedtek, 0,8 százalékkal.

Februárban az élelmiszerek ára 43,3 százalékkal nőtt, ezen belül főként

  • a tojás (79,2%),
  • a tejtermékek (76,2%),
  • a vaj és vajkrém (75,1%),
  • a sajt (72,1%),
  • a kenyér (71,1%), az édesipari lisztesáru (68,6%),
  • a száraztészta (57,3%),
  • a tej (53,7%) és
  • a péksütemények (51,9%) drágultak.

A termékcsoporton belül a liszt (9,8%) és az étolaj (3,4%) ára nőtt a legkevésbé.

Az év második felében azonban már látványosan mérséklődhet az infláció több tényező miatt is. Egyfelől csökkentek az energiaárak, visszaesett a fogyasztás, valamint a forint is erősödött.

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...