Ezért lett kisebb a kenyér, a tejföl és a szalámi mérete is

Az árak egyre csak nőnek, ha pedig nem nőnek, érdemes megnéznünk, mi van a csomagolásra írva. Hogy miért? Mert lehet, hogy ugyanazért az értékért kevesebbet vásárolunk, mint egy évvel ezelőtt.

A Napi.hu érdekes jelenségre lett figyelmes a közelmúltban: kiderült ugyanis, hogy számos termék ára azért nem nőtt az elmúlt időszak során, mert a cégek kisebb mennyiséget adnak el ugyanazért az árért. Így a gyanútlan vásárló elsőre talán nem is érzékeli az infláció hatásait, ha viszont rájön a trükkre, könnyen átverve érezheti magát.

Észrevetted, hogy kisebb a kenyér? Na és a tejföl?

A zsugorinflációnak nevezett jelenség lényegében azt a látszatot kelti, hogy egy adott termék nem drágult, az ár megmaradásának hátterében viszont sokszor az áll, hogy a terméket előállító cég hasonló vagy ugyanabban a csomagolásban kevesebb mennyiséget kínál.

A Napi.hu egy egyszerű példán keresztül mutatta be, hogyan is néz ez ki a gyakorlatban:

Ha egy csokoládé egy kilogrammra vetített egységára 1000 forint, akkor a 100 grammos csokoládét 100 forintért lehet megvenni, a 80 grammos kiszerelést pedig 80 forintért. Amikor a csokoládé kilós ára 1200 forintra emelkedik, akkor egy 100 grammos darab már 120 forintba kerül. Itt jön a képbe a csomagolás: ha a terméket 80 grammonként kezdik árulni, akkor máris csak 96 forint az ár. A boltok ilyenkor a 4 forint különbözetet jellemzően haszonként tudják elkönyvelni, és inkább 100 forintra árazzák a kisebb csomagolást, miközben a rutinvásárló az áremelkedést akár észre sem veszi.

A gazdasági lap vizsgálatai szerint ezt a módszert az áruházak legtöbbször sajátmárkás termékeiken alkalmazzák, de sok más márka vagy termékcsoport is dolgozhat ilyen megoldással. A kutatások szerint az elmúlt másfél évben leginkább a pékáruk súlya illetve kiszerelése változott meg.

A zsugorinfláció kiemelten jól látható például a toastkenyerek esetében, melyet 2019-ben még 87,2 százalékában 500 grammos kiszerelésben árultak a boltok, mostanában azonban a legtöbb esetben 350 grammos kiszerelésben kaphatóak.

Hasonló igaz a helyben készült vagy pékségtől megvett kenyerekre is, a nagyobb üzletekben ugyanis a félkilós kenyerek helyett a kínálat 50 százalékát inkább a 350 grammos kenyerek teszik ki. Az is megfigyelhető, hogy kevesebb már a hagyományos fehér/félbarna/rozskenyér, elterjedtebbek lettek a különböző szezámmagos, de még a kenderes kenyerek is.

A Napi.hu megfigyelése szerint a feldolgozott tejtermékeknél a joghurtok és a tejfölök mentek össze a leginkább, de a korábbi, 150 milliliteres főzőtejszíneket is felváltották a kisebb szériák.

A lap külön kitért a felvágottakra, és azon belül is a téliszalámikra: ebben az esetben a 100 grammos kiszerelés az etalon, de a paprikás szalámiknál, vastagkolbászoknál és más, különlegesebb ízesítésű termékeknél már megjelentek a 80 grammos kiszerelések, sőt, a lap júliusban már talált 70 grammos terméket is.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...