A bodzát legjellemzőbben szörpkészítéskor vetik be, de akár süteményekben is fel lehet használni. Most hoztunk róla pár érdekességet, amit nem biztos, hogy tudtál róla. Szezonra fel!
Csodaszer megfázás ellen
A bodzafa gyümölcsét és virágát étrend-kiegészítőként alkalmazzák kisebb betegségek, például megfázás, székrekedés esetén. Teaként vagy kapszulában is elérhető.
Jó, ha vigyázol vele
Fontos, hogy a bodzabogyókat felhasználás előtt magtalanítanunk kell, mivel a magvak enyhén mérgezőek. Ugyanígy vigyáznunk kell a levelekkel, az éretlen bogyókkal és a friss kéreggel is, ezek ugyanis egy mérgező vegyületet, az úgynevezett sambunigrint tartalmazzák. A virággyűjtés ideje általában május környéke, lehetőleg száraz időt válasszunk a szürethez. Az érett bogyókat augusztus-szeptember környékén szedjük le.
Vitaminbomba
A bodza A-, B- és C-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban, például kalciumban, vasban, mangánban, szelénben és cinkben is gazdag.
Vesd be a konyhában
A bodzavirág virágait zselék, dzsemek készítésére is használják, de süteményekhez és pitékhez is kiváló.
Nem csak a konyhában hasznos
A zúzott bodzalevél kellemetlen szagot áraszt, ezért régen a lószerszámokat bodzalevéllel dörzsölték be, hogy a legyek ne lepjék el a lovakat.
Sokáig él
A bodzafa évelő növény, ami vadonban akár 80-100 évig is elélhet.
Mítoszok állandó szereplője
Egyes mítoszokban úgy gondolják, hogy az bodzafa meggátolja a gonoszt, és védelmet nyújt a boszorkányoktól, míg más vélemények szerint a boszorkányok gyakran összegyűlnek a növény alatt, különösen akkor, ha az tele van gyümölccsel.
Pillangók lakhelye
A bodzafa dísznövényfajtáit kertekben termesztik általában azzal a céllal, hogy a pillangóknak és különböző madárfajoknak otthonként szolgáljon.
Óriásira nő
Az bodza magassága és szélessége akár 6 méter is lehet.
Nem lehetett csak úgy kivágni!
A mítoszok szerint, ha egy bodzafát kivágunk, akkor az Ősanyát szabadjára engedjük, aki bosszút áll. A fát csak akkor lehet biztonságosan kivágni, ha rímet énekelünk az Ősanyának – legalábbis a monda szerint.
Tuti tipp, nem csak borászoknak
A borba áztatott bodzavirág muskotályos ízt ad az italnak. A bor mellett pálinkafőzésnél is népszerű a bodzabogyó, ugyanakkor pezsgő is készíthető belőle.
Óriási mennyiségű termése van
Egy bodzabokor jellemzően 6-8 kg termést hoz évente!
via tonsoffacts