Indul a szörpszezon: Ezt a 12 dolgot nem biztos, hogy tudtad a BODZÁRÓL

A bodzaszörp a koranyári szezon igazi sztárja. Te is szereted? És tudtad ezeket az érdekességeket erről a sokoldalú növényről?    

A bodzát legjellemzőbben szörpkészítéskor vetik be, de akár süteményekben is fel lehet használni. Most hoztunk róla pár érdekességet, amit nem biztos, hogy tudtál róla. Szezonra fel!

Csodaszer megfázás ellen

A bodzafa gyümölcsét és virágát étrend-kiegészítőként alkalmazzák kisebb betegségek, például megfázás, székrekedés esetén. Teaként vagy kapszulában is elérhető.

Bodzás panna cotta

Ha nincs friss bodzavirág, ízesíthetjük a tejszínt -mielőtt felolvasztanánk benne a zselatint- bodzasziruppal is, de akkor csökkentsük valamennyivel a cukor mennyiségét. Bodzasziruppal ...

Jó, ha vigyázol vele

Fontos, hogy a bodzabogyókat felhasználás előtt magtalanítanunk kell, mivel a magvak enyhén mérgezőek. Ugyanígy vigyáznunk kell a levelekkel, az éretlen bogyókkal és a friss kéreggel is, ezek ugyanis egy mérgező vegyületet, az úgynevezett sambunigrint tartalmazzák. A virággyűjtés ideje általában május környéke, lehetőleg száraz időt válasszunk a szürethez. Az érett bogyókat augusztus-szeptember környékén szedjük le.

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Vitaminbomba

A bodza A-, B- és C-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban, például kalciumban, vasban, mangánban, szelénben és cinkben is gazdag.

Vesd be a konyhában

A bodzavirág virágait zselék, dzsemek készítésére is használják, de süteményekhez és pitékhez is kiváló.

Nem csak a konyhában hasznos

A zúzott bodzalevél kellemetlen szagot áraszt, ezért régen a lószerszámokat bodzalevéllel dörzsölték be, hogy a legyek ne lepjék el a lovakat.

Sokáig él

A bodzafa évelő növény, ami vadonban akár 80-100 évig is elélhet.

Mítoszok állandó szereplője

Egyes mítoszokban úgy gondolják, hogy az bodzafa meggátolja a gonoszt, és védelmet nyújt a boszorkányoktól, míg más vélemények szerint a boszorkányok gyakran összegyűlnek a növény alatt, különösen akkor, ha az tele van gyümölccsel.

Pillangók lakhelye

A bodzafa dísznövényfajtáit kertekben termesztik általában azzal a céllal, hogy a pillangóknak és különböző madárfajoknak otthonként szolgáljon.

Bodzás-joghurtos szelet

Akciós joghurtból betáraztunk, és kitaláltam hozzá ezt a receptet, amibe anyukám házi bodzalekvárját tettem. Az összeállításhoz jól jött volna egy sütőkeret, de mivel nem volt, így ...

Bodza íz

Tavasszal, amikor virágzott a bodza, készítettem mézet, és már akkor elhatároztam, hogy készítek bodzaízt is. Vcsillu (utólagosan is köszönet érte) hívta fel a figyelmemet ...

Óriásira nő

Az bodza magassága és szélessége akár 6 méter is lehet.

Nem lehetett csak úgy kivágni!

A mítoszok szerint, ha egy bodzafát kivágunk, akkor az Ősanyát szabadjára engedjük, aki bosszút áll. A fát csak akkor lehet biztonságosan kivágni, ha rímet énekelünk az Ősanyának – legalábbis a monda szerint.

Tuti tipp, nem csak borászoknak

A borba áztatott bodzavirág muskotályos ízt ad az italnak. A bor mellett pálinkafőzésnél is népszerű a bodzabogyó, ugyanakkor pezsgő is készíthető belőle.

Óriási mennyiségű termése van

Egy bodzabokor jellemzően 6-8 kg termést hoz évente!

via tonsoffacts

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...